funshy Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Cześć, zauważyłem ostatnio, że korba krzywo się kręci, nie mogłem wyregulować przerzutki przedniej, bo ciągle coś mi ocierało, widać, że w niektórych momentach korba o nią ociera, a w niektórych nie. Poniżej filmy, wydaje mi się że wszystkie blaty kręcą się tak samo krzywo, co według tego co wyczytałem wskazywałoby na suport. Dodam że ostatnio jadąc było słyszalne dźwięki z tamtych okolic, szczególnie przy mocniejszym depnięciu np. jadąc pod górkę. Dodam że należę do cięższych osób waga 100kg+ Filmiki pokazujące kręcenie korby względem przerzutki na poszczególnych biegach: bieg 1 Spoiler bieg 2 Spoiler bieg 3 Spoiler Tutaj jak wygląda korba po zdjęciu, nie znam się ale wydaje się że jest w porządku. Spoiler Chciałem zdjąć suport żeby zobaczyć jak wygląda ale jak się okazało mój klucz od strony napędowej jest za krótki na octalinka i zwężenie wewnątrz jego nie pozwala odkręcić miski od strony napędowej, także na razie jedyne co mogę pokazać to zdjęcia suportu wewnątrz roweru. Spoiler LINK Spoiler LINK Na razie muszę odkręcić ten suport co jest ale według mnie czeka mnie jego wymiana, choć wolałbym przeczytać opinię bardziej obeznanych osób. Myślę że jakbym miał wymieniać to na ten: LINK w odpowiednim rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Zdejmij tą osłonę łańcucha (powinna być odkręcana). To plastik i się odkształcił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funshy Napisano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 @schwinn0 Owszem mogę zdjąć, 4 śrubki i nie ma osłonki ale to nie zmienia faktu, że cała korba się trochę krzywo kręci, więc obstawiam problemy z suportem. Np. na tym filmiku jak się spojrzy to lata trochę od od jednej strony do drugiej, akurat osłonka wydaje się prosta. Spoiler Myślę że zmienię ten suport za 60zł i zobaczę czy to pomoże. W rekomendowanych suportach do mojej korby Shimano FC-T4010 jest wkład BB-ES300 i myślę że na taki się zdecyduje i zobaczę co to zmieni. W przyszłości i tak bym pewnie cały napęd zmienił na coś lepszego ale na ten moment po kupnie nowych kół od Daveo muszę się trochę ograniczyć z wydatkami na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Bijąca korba to domena tanich korb nawleczonych na tani suport na kwadrat. O octalinku nie słyszałem żeby tak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
funshy Napisano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 @kamilmozej Octalink chyba dużo lepszy od kwadratu nie jest :D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 22 Maja 2021 Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 W założeniach miał być lepszy, w praktyce chyba nie do końca bo nie wyparł systemu na kwadrat. Ale na pewno powinien być wolny od wad krzywo osadzonej korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.