Skocz do zawartości

[Napęd] wymiana- prośba o pomoc w dobraniu komponentów.

djarek

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym się przywitać jako, że to mój pierwszy post tutaj. Jeżdżę rekreacyjnie kilka razy w m-cu, ale nadrabiam obciążenie swoją wagą (ok. 100 kg).

Przechodząc do meritum. Kilka lat temu kupiłem używany Kelly Quartz DSC, który został zmodernizowany przez właściciela. Piszę o tym ponieważ nie wiem, które komponenty są oryginalne, a które były wymienione. W tej chwili z przodu są korby Shimano FC-M361 42/32/22 z tyłu Shimano 9 rzędowa 11-32 (nie wiem jaki model). Przerzutka przód to Alivio Hyperdrive, tył Shimano SLX Mega Drive Train. Manetki (przód i tył) Shimano SLX. W tej chwili napęd działa bez większych problemów, ale jest już zużyty.

Chciałem kupić zestaw:

Kaseta SHIMANO Alivio CS-HG400 9 rzędowa

Łańcuch CN-HG53

Tarcze przednie Shimano FC-M361 42z Acera i (ponieważ nie mogę znaleźć zębatki 32 do FC-M361) Shimano FC-M430 32T 3x9 Alivio (podobno pasuje do  FC-M361 ).

Zastanawia mnie, ze wg specyfikacji korby FC-M361 są do napędu 3/8, ale u mnie działa z kasetą 9-rzędową... I co będzie jak zmienię oryginalną zębatkę 32 na model zaproponowany wyżej przez sklep.

Załączam zdjęcia napędu.

Alivio Hyperdrive (1).jpg

Alivio Hyperdrive (2).jpg

kaseta.jpg

manetka przód slx.jpg

Shimano SLX Mega Drive Train.jpg

manetka tył slx 1.jpg

Shimano FC-M361 2.jpg

• Mod Team

Tak o takim. 9.73 od 9.93 różni się tylko i wyłącznie wykończeniem - 9.93 ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne bo jest cały niklowany.

Jednak w trwałości nie ma znaczenia, a jak dbasz o napęd i nie jeździsz po wielkiej wodzie to nie ma sensu dopłacać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...