djarek Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Na początek chciałbym się przywitać jako, że to mój pierwszy post tutaj. Jeżdżę rekreacyjnie kilka razy w m-cu, ale nadrabiam obciążenie swoją wagą (ok. 100 kg). Przechodząc do meritum. Kilka lat temu kupiłem używany Kelly Quartz DSC, który został zmodernizowany przez właściciela. Piszę o tym ponieważ nie wiem, które komponenty są oryginalne, a które były wymienione. W tej chwili z przodu są korby Shimano FC-M361 42/32/22 z tyłu Shimano 9 rzędowa 11-32 (nie wiem jaki model). Przerzutka przód to Alivio Hyperdrive, tył Shimano SLX Mega Drive Train. Manetki (przód i tył) Shimano SLX. W tej chwili napęd działa bez większych problemów, ale jest już zużyty. Chciałem kupić zestaw: Kaseta SHIMANO Alivio CS-HG400 9 rzędowa Łańcuch CN-HG53 Tarcze przednie Shimano FC-M361 42z Acera i (ponieważ nie mogę znaleźć zębatki 32 do FC-M361) Shimano FC-M430 32T 3x9 Alivio (podobno pasuje do FC-M361 ). Zastanawia mnie, ze wg specyfikacji korby FC-M361 są do napędu 3/8, ale u mnie działa z kasetą 9-rzędową... I co będzie jak zmienię oryginalną zębatkę 32 na model zaproponowany wyżej przez sklep. Załączam zdjęcia napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Kaseta jest ok, łańcuch brałbym KMC X9, a tarcze korby powinny pasować bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Czy o takim łańcuchu piszesz: Model: KMC X9 grey - stara nazwa X9.73 Zapinka CL566R w komplecie Widzę, że jest też model X9.93. Czym się różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Tak o takim. 9.73 od 9.93 różni się tylko i wyłącznie wykończeniem - 9.93 ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne bo jest cały niklowany. Jednak w trwałości nie ma znaczenia, a jak dbasz o napęd i nie jeździsz po wielkiej wodzie to nie ma sensu dopłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djarek Napisano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Ok. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.