Skocz do zawartości

[Zabezpieczenia roweru] Alarmy,blokady

Kaczor64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Wiem że to złodziej pilnuje roweru i jak będzie chciał to i tak go ukradnie.Ale można mu utrudnić życie.W jaki sposób i czym wy zabezpieczacie w swój rower.Można wozić 3 kilo łańcucha ze sobą ale nie na tym rzecz polega.Jaki macie doświadczenia np.z alarmami rowerowymi ,blokadami na tarczę.Zdaje to w jakimś stopniu egzamin? Sam przymierzam się do zakupu blokady na tarczę z alarmem. Co o tym sądzicie?

Uważam, że jest taka znieczulica, że nie ma szans, by ktoś poza tobą zareagował na alarm. Miałem alarm reagujący na ruch - jedyne sensowne użycie to na biwaku nocą - złodziej wtedy nie ma szans dostrzec alarmu, a ja jestem metr od roweru. A jak zawył, to ludzie nie kojarzyli co się dzieje - że rower może mieć alarm. Jednak taki alarm można wytłumić ręką w znacznym stopniu, a mechanicznie zniszczyć w kilka chwil. Także zamki, które nie przypinają roweru do stałego obiektu mają sens tylko na chwilę - by złodziej nie odjechał. Kolega gonił typa biegnącego z jego rowerem i bandyta bardzo długo nie odpuszczał (kolega nie sprinter, ale w bezpośrednim starciu miał przewagę, ja pewnie bym dogonił, ale potem mógł tylko napluć na złodzieja - nie mam warunków do walk wręcz).

Staram się nie zostawiać roweru poza zamkniętym pomieszczeniem. Jak trzeba (np. dla córki do szkoły) to kupiłem rower za 450PLN o wyglądzie za 100PLN :) . 

Jak zgubiłem kluczyk do zamknięcia ABUS, to otworzyłem je w minutę. Jak zapomniałem klucza i zamknąłem rower na wyjeździe, to okazało się, że w miejscu do przechowywania rowerów na ścianie wiszą nożyce do prętów - kilka sekund i po zamknięciu. 

Zamknięcie musi być solidne, a rower schowany. 

Jak zapomniałem klucza i zamknąłem rower na wyjeździe, to okazało się, że w miejscu do przechowywania rowerów na ścianie wiszą nożyce do prętów - kilka sekund i po zamknięciu. 

No popatrz jakie szczęście, akurat tam były.

4 godziny temu, Kaczor64 napisał:

Wiem że to złodziej pilnuje roweru

:D 

Mnie to by interesowały zapięcia, gdy na chwilę wchodze do sklepu, jak ma ukraść to ukradnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...