przemeg Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Odważne są takie podwyżki, wiele firm już zawiesiło rekrutacje, bo spodziewają się spowolnienia. Sieci handlowe takie jak Lidl czy Obi bardzo boją się nadchodzącego roku i planowanie w dziale finansowym to obecnie dramat. Ale póki są Klienci na rowery i części to pewnie i 2023 będzie wesoły. Cytuj
lewocz Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Podwyżki nie wynikają z odwagi lub jej braku. Rachunek ekonomiczny musi się spiąć. Firmy w przeciwieństwie do rządu ( rządów) nie wydrukują sobie piniądzów, ze zwiększeniem "deficytu" też nie jest tak łatwo Rąsną ceny surowców, rosną podatki, dokładane są nowe podatki + pseudo podatki ( certykaty, koncesje, zusy itp ) Musimy zmienić swoje myślenie i podejście do wartości pieniądza. Przez wiele lata ta wartość niewiele się zmieniała i w głowie nam utkwiło, że np towar A kosztuje 30 zł. A gdy nagle jego cena skacze na 50 zł to włącza się nam czerwona migawka. Nie jestem psychologiem ale wzrost ceny łatwiej się dostrzega niż wzrost płacy. W każdym razie idą ciekawe czasy bo firmy muszą nauczyć się działać w innych realiach. Cytuj
Tyfon79 Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Gdzie niby u Shimano czy Sramolca wzrosły podatki i koszty energii? Fakty proszę bo jak na razie ktoś tutaj globalnie robi sobie jajca. Wczoraj takie info poszło z Francji, że nie wiadomo czy ruszą wszystkie ośrodki narciarskie bo prąd poszedł w górę o setki %. W tej Francji co to prawie wcale nie wykupuje uprawnień do CO2 i zasadniczo śpi na atomie. Norwegia co ma prawie darmochę w postaci energii z wody to samo. USA tania swoja ropa i kupa swojego taniego gazu. Po prostu ma być drogo i już. Jakieś formy ironicznie to nazywając ekonomii to faktycznie u nas gdzie rozdaje się pieniądze na lewo i prawo. Rower nadal to albo środek przemieszczania się lub pasja a na to się wydaje. Gorzej, że ja czasem chce wydać a kiepsko nadal z wyborem. Faktycznie gorzej może być ze sprzedażą nowych rowerów. Cytuj
leejoonidas Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 A wystarczy poczekać do grudnia a padający deszcz ze śniegiem na zewnątrz skutecznie zniechęca ludzi do interesowania się rowerami. Co roku zaopatruję się w części przed Bożym Narodzeniem bo sprzedawcy aby coś sprzedać w martwym sezonie są zmuszeni do obniżenia cen. Dlatego nie podniecajcie się tym że coś teraz zdrożało bo w grudniu wiele części i rowerów będzie tańszych względem tego co jest obecnie. Cytuj
Q_u Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Ale to nie "coś teraz zdrożało" Drożeje od ponad 2 lat w tempie w jakim nie drożało wcześniej. Jak nazywasz obserwowanie i omawianie TAKICH podwyżek regularnych podniecaniem się to raczej szkoda z Tobą wdawać się dalej w dyskusje. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Ludzie nagle widzą tylko drożyznę i o niej piszą bo chcą kupować dany towar w okresie gdy jest najdroższy. Może czas najwyższy poczekać i porównać cenę tego samego towaru z czerwca i z grudnia i wtedy zrobić porównanie, póki co tylko widzę narzekanie i komentarze w stylu: "szkoda z Tobą wdawać się dalej w dyskusje." Cytuj
przemeg Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 46 minut temu, lewocz napisał: Podwyżki nie wynikają z odwagi lub jej braku. Rachunek ekonomiczny musi się spiąć. Firmy w przeciwieństwie do rządu ( rządów) nie wydrukują sobie piniądzów, ze zwiększeniem "deficytu" też nie jest tak łatwo Rąsną ceny surowców, rosną podatki, dokładane są nowe podatki + pseudo podatki ( certykaty, koncesje, zusy itp ) Musimy zmienić swoje myślenie i podejście do wartości pieniądza. Przez wiele lata ta wartość niewiele się zmieniała i w głowie nam utkwiło, że np towar A kosztuje 30 zł. A gdy nagle jego cena skacze na 50 zł to włącza się nam czerwona migawka. Nie jestem psychologiem ale wzrost ceny łatwiej się dostrzega niż wzrost płacy. W każdym razie idą ciekawe czasy bo firmy muszą nauczyć się działać w innych realiach. Nie wiem po co miałyby sobie drukować pieniądze, skoro zyski firm z branży automotive, banków i paru innych za ostatnie naście miesięcy są na historycznych maksimach? Jednocześnie ceny wywaliły w kosmos po wielu latach naturalnej rynkowej sytuacji, że producenci starają się optymalizować koszty i jakość, aby walczyć o konsumenta. Jeśli coś się zmieniło to paradygmat, dziś stara nam się cały rynek powiedzieć, że musi być drożej bo... musi. Ceny energii i paliw rosną od lutego 2022 a wzrosty cen widzimy od marca ale 2020. Cytuj
Q_u Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 (edytowane) Co ty bredzisz? Cytat Ludzie nagle widzą tylko drożyznę i o niej piszą bo chcą kupować dany towar w okresie gdy jest najdroższy. Ceny w listopadzie/grudniu 2019 już były zdecydowanie wyższe niż przez całą dekadę wcześniej ( w relacji wiosna/lato do jesieni ). Cytat Może czas najwyższy poczekać i porównać cenę tego samego towaru z czerwca i z grudnia Chyba tego nie porównywałeś, skoro kolejne brednie klepiesz. Obserwowałem przez ponad rok ceny kilkunastu produktów i to co teoretycznie ( tak jak zawsze było ) w grudniu powinno być taniej było drożej i to więcej niż wiosenne podwyżki. Klamki/hamulce w grudniu drożej o nawet 80% niż w czerwcu ( a miało być taniej ) Głupie klocki - najniższe modele markowe, żywiczne potrafiły zimą być droższe o 15-20% niż w lecie Za manetkę zapłaciłem więcej niż kosztowała w lecie ( lato 180 zł, zimą kupiłem za 214 zł ) Łańcuchy też jakiś koszmar. Serio, trolujesz potężnie ten temat. Jedyna opcja na Ciebie do ignor. Edytowane 8 Września 2022 przez Q_u 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Ale Kolego masz napinkę. Gdzie Ty kupujesz te części że piszesz że coś wzrosło po kilku miesiącach o 80%, na Madagaskarze? Wyluzuj Człowieku, chyba nie chcesz dobrowolnie na własne życzenie opuścić tego forum jak to zrobił niedawno jeden gość po kłótni o jakiś głupi przymiar do łańcucha? 1 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 8 Września 2022 Mod Team Napisano 8 Września 2022 Panowie, przywołuję do porządku. Proszę o merytoryczną dyskusję, bez najeżdżania jeden na drugiego. @leejoonidas chciałbym ponadto przypomnieć, że od upominania i moderowania zawartości forum są odpowiednie osoby na forum. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Tak jest Panie Moderatorze. Kolegę z którym wszedłem w spór jeżeli czymś uraziłem to bardzo przepraszam i postanawiam się poprawić. 1 Cytuj
vincek Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 Z tymi cenami jest różnie. Wszystko zależy od aktualnej dostępności i wyścigu cenowego między sprzedawcami. W tych dziwnych czasach ceny skaczą i nie przewidzisz kiedy ceny wzrosną lub zmaleja. Nie ma znaczenia pora roku. Takie jest moje zdanie po tym jak śledziłem ceny różnych części. Cytuj
schwinn0 Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 8 godzin temu, TheJW napisał: Ceny idą masakrycznie do góry. Ponownie rozglądam się za nowym rowerem. Sprzęt, który w zeszłym roku kosztował 25 tys., w tym kosztuje 31 (nie zmieniło się nic, nawet malowanie ) , a w przyszłym wg. uzyskanych informacji ma oscylować w granicach 35-36 tys. Ciekawe, kiedy to pierdzielnie... Nadal cena bez zmian 😁 Cytuj
cervandes Napisano 8 Września 2022 Autor Napisano 8 Września 2022 RD-M8000 w świetnej cenie 250pln https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-xt-rd-m8000-gs-11-rz-12570613817 2 Cytuj
FigoiFago Napisano 9 Września 2022 Napisano 9 Września 2022 W związku z szalejącymi cenami postanowiłem nie czekać i zamówiłem nowy rower bo taniej to raczej nie będzie. W pracy zajmuję się zakupami i to co się teraz odjaniepawla to przechodzi ludzkie pojęcie. Ceny potrafią skoczyć z dnia na dzień o 100 i więcej %. Cytuj
hulk14 Napisano 9 Września 2022 Napisano 9 Września 2022 Ja nawet 2 zamówiłem/zarezerwowałem 😛 Ale z co najmniej jednego zrezygnuję. U Canyona są widoczne podwyżki na nowe ultimate'y. Cytuj
Molekpl Napisano 13 Października 2022 Napisano 13 Października 2022 (edytowane) XC120 w cenie 4679 rozmiar XL 1 sztuka po zwrocie. https://www.decathlon.pl/p/mp/rockrider/2nd-life-rower-gorski-mtb-rockrider-xc-120-29-nx-eagle/_/R-p-827f0ec6-64b1-4484-aac8-7458f1db329a Edytowane 13 Października 2022 przez Molekpl 1 Cytuj
Molekpl Napisano 10 Listopada 2022 Napisano 10 Listopada 2022 XC100 za 3799zł wszystkie rozmiary bez XL https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore/_/R-p-330066?mc=8616937 Cytuj
Q_u Napisano 10 Listopada 2022 Napisano 10 Listopada 2022 U Ruskich się nie udało pchnąć to na rynkach EU obniżają cenę? Cytuj
Molekpl Napisano 10 Listopada 2022 Napisano 10 Listopada 2022 U Ruskich popyt wysoki, w Ukrainie nie kupują bo im 500 plus z Polski obcinają. Cytuj
cervandes Napisano 24 Listopada 2022 Autor Napisano 24 Listopada 2022 RD-M8000 GS za 221pln 😲 https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-xt-rd-m8000-gs-11-rz-12570613817 1 Cytuj
Q_u Napisano 24 Listopada 2022 Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Garmin Edge 1030 Plus 339,91 euro (ok. 1595 zł)z wysyłką: https://www.bike-components.de/en/Garmin/Edge-1030-Plus-GPS-Bike-Computer-p78239/ Edytowane 24 Listopada 2022 przez Q_u 1 Cytuj
lewocz Napisano 3 Stycznia 2023 Napisano 3 Stycznia 2023 Ludziska...szok... SHIMANO oficjalnie poinformowało, że od 1 stycznia zmienia się większość cen. W przypadku marki Shimano ceny idą ......w dół o około 1,3 % Cytuj
lewocz Napisano 3 Stycznia 2023 Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Pewnie w detalu ruchy cenowe będę niezauważalne dla klienta końcowego. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez lewocz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi