Garlock Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 14 godzin temu, Eathan napisał: Czytałem, że klucze najprecyzyjniej działają do 3/4 momentu i potem tolerancja spada Dokładność trochę spada, ale czy przy dokręcaniu kasety ma znaczenie, czy dokręcisz z błędem 2% czy 4%? Powiem więcej, nałożenie na gwint innego smaru np grafitowy zamiast Antyseize zmienia wymagany moment dokręcania więcej niż błąd dokładnosci klucza . A nikt tego przecież nie przelicza, tylko się ciagnie ile w tabelce Shimano napisano. 14 godzin temu, Eathan napisał: Pierwszy wydaje się idealnym rozwiązaniem, bo zachodzi na posiadanego Mighty-ego i mam zapas powyżej 40 Nm co jest chyba maksimum w rowerze Drugi jest lepszym rozwiązaniem, bo mając 2 klucze masz pokryty pełen zakres 2-100 Nm. Z pierwszym masz mniejszy zakres, bez żadnej wymiernej korzyści. A może też byc powodem frustracji. Wyobraź sobie, że dokręcasz momentem 7 Nm. Najpierw kręcisz Mighty, a potem coś Ci strzeli do głowy postanawiasz sprawdzić Jonneswayem. I Jonnesway dokręca śrubę jeszcze o 1/4 obrotu zanim kliknie. I który moment jest prawidłowy? Którym kluczem masz kręcić? Będziesz oddawał klucze do kalibracji? P.S. Do kasety czy suportu, to ja bym kupił wychylny za 4 dychy. Ma wystarczająca dokładność do takich zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 @Garlock niby racja z tym pokryciem. Co do tego wychylnego klucza to też jest to jakaś opcja. Dziękuję za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Ale po co dynamometryczny klucz do kasety? Dajesz ręka do wyraźnego oporu, Odalej ona i tak sama się dokręci przy pedalowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 19 Maja 2021 Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Pomyliłeś kasetę z wolnobiegiem. Kaseta w życiu się nie dokręci bo nie siedzi na gwincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitou.. Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 W dniu 18.05.2021 o 06:02, spidelli napisał: Nie zawsze jest po drodze... Skan jest nieczytelny ale domyślam się, że są tam wartości w skali od kilku do kilkunastu Nm. Zatem najtańsze klucze odpadają, bo mają albo jedną nastawę albo zakres 4-5-6. Ten chyba też ma za mały zakres: https://www.rowertour.com/p/54385/topeak-combotorq-wrench-bite-set-klucz-dynamometryczny Akurat w tym sklepie jest niedostępny ale może gdzie indziej? Jestem też na tym etapie ale ja jednak poszukam i zainwestuję w klucz, bo myślę że warto. Ten klucz masz na Ali, https://pl.aliexpress.com/item/10000283988066.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 23 Maja 2021 Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 W dniu 19.05.2021 o 09:07, Garlock napisał: Pomyliłeś kasetę z wolnobiegiem. Kaseta w życiu się nie dokręci bo nie siedzi na gwincie. Masz rację, mój błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.