Skocz do zawartości

[suport] problem z gwintem mufy

Radek_89

Rekomendowane odpowiedzi

witam, niestety uszkodziłem mufę w rowerze wkręcając suport i chciałbym się zapytać, czy da radę to przegwintować? [rama] to lazaro model: integral v1 aluminium, rodzaj gwintu bsa (angielski), pod 68mm lewy-prawy, prawy-lewy i wkrecalem swój [suport] modelBBUM300. Prawy, czyli miska na stałe z suportem chcialem wkręcić od strony łańcucha i korby, a lewą miskę luzem która jest od lewej strony mufy. o ile lewa wkreca sie bez żadnych problemów, to prawa z suportem na lewy gwint w ogóle nie chciała się wkręcić, chociaz suport był równo w mufie, ale niepotrzebnie zrobilem te pare obrotow za duzo na siłę i zjechałem gwint. czy da się to odratować? pierwsze pięć zwojów gwintu, choć może nie widać jest uszkodzone (zrobilem zdjęcie), oraz czy jesli nawet uda sie przegwintowac, to czy jeśli będzie sie tylko trzymało na reszcie gwintu, a juz nie na tych pierwszych - będzie to miało jakies konsekwencje i nie odkręci sie, albo będzie niepewnie trzymało? próbowałem szukać w internecie sposobu napawania aluminium na gwint i ponowne jego wyprowadzenie, ale nigdzie w warszawie nie mogę znaleźć takich usług, tylko jedynie gwintowanie. wcześniej, nim zakupilem suport shimano, to miałem budżetowy neco w tym samym standardzie, tylko miał metalowe miski i zmieniając go 2 razy nigdy nie bylo problemu z wkręceniem nowego (uzywalem do wkrecania bialej pasty shimano do gwintów suportu) i zawsze nie było problemów, az do wczoraj, kiedy chciałem założyć suport shimano. bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki, co można z tym zrobić, oraz jeszcze mam pytanie odchodząc od tematu, czy jest mozliwe przegwintowanie mufy z BSA (68mm) na standard włoski (70mm)? mysle o tym, bo skoro tam srednica jest większa o 2 mm, to można by bylo wyprowadzić nowy gwint bez zadnego napawywania aluminium. pozdrawiam serdecznie i prosiłbym o wskazówki

received_758267878217193.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...