VanRado Napisano 16 Maja 2021 Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Witam serdecznie, obecnie posiadam Kross level b2 z kompletną grupą deore m6000 2 x 10 gdzie kaseta 11-42 wraz z łańcuchem wymaga już wymiany. Patrząc się na sklepy internetowe dostępność nowej owej kasety graniczy się z cudem i tylko widzę jak już 11-46,gdzie nie jestem przekonany czy moja przerzutka tylna czy to ogarnęła, dlatego pomyślałem o przejściu na sram 1x12 z mieszanką NX\GX. O ile już wiem że: -Kaseta Nx 11-50 -Przerzutka Gx -Manetka Gx\Xt m8100 to czy warto dopłacić do korby Gx czy Nx by wystarczyło ? Mieszkam w Trójmieście, rower zabieram ze sobą na każdy wakacyjny urlop w różne zakątki Polski, więc mi zależy żeby rower podołał w każdym terenie, bo nie ukrywam ale jakoś mi ta prostota i czystość na kierownicy w postaci jednej manetki bardzo mi się spodobało, i liczę na waszą pomoc gdzie z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Przy przejściu na 12sp musisz jeszcze wymienić piastę. Jak się zdecydujesz na 11sp wymieniać piasty nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 @sznib wprowadzasz w błąd. Kaseta NX jest pod klasyczny bębenek Shimano - nie ma potrzeby wymiany piasty. Korba GX jest trochę sztywniejsza i lżejsza od NX, głównie za sprawą aluminiowej zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 A tak, NX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanRado Napisano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Czyli o ile do przerzutki gx warto dopłacić, do lepszej manetki warto dopłaci, to już do korby gx nie specjalnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Maja 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Jeśli nie zależy ci na wadze to moim zdaniem nie. Ponadto zębatka w NX wytrzyma dłużej niż w GX z racji tego, że jest stalowa. Różnicy w sztywności korby pomiędzy GX a NX raczej nie zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 16 Maja 2021 Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 6 godzin temu, VanRado napisał: Patrząc się na sklepy internetowe dostępność nowej owej kasety graniczy się z cudem i tylko widzę jak już 11-46 Na allegro są sunrace i jakieś chińczyki. 6 godzin temu, VanRado napisał: Mieszkam w Trójmieście, rower zabieram ze sobą na każdy wakacyjny urlop w różne zakątki Polski, więc mi zależy żeby rower podołał w każdym terenie To już musisz porównać, to co masz i co zamierzasz założyć, czy pokryje zapotrzebowanie, np.: https://www.gear-calculator.com/ Jeżeli na korbę zamierzasz dać jakąś większą zębatkę, to sprawdź czy nie będzie haczyć o ramę. Dla mnie 1x to napęd nieco upośledzony, o mniejszym zakresie niż 2x, o mniejszych możliwościach dostosowania pod siebie. Dobrze posprawdzaj przełożenia, żeby się nie okazało, że pod górkę spokojnie się jedzie ale nie ma czym dokręcić na płaskim lub z górki. I odwrotnie, masz się jak rozpędzić ale pod górę zostają same twarde przełożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanRado Napisano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Dziękuje za wypowiedzi, myślę że jak na moje turystyczny styl jazdy i też nie jadący nie wiadomo ile km\h z górki to spróbuje napęd 1x12,najwyżej wymienię przedni blacik na oczko wyżej, myślę że aż takiej lipy być nie może, żeby 34t nie zmieściła by się, ale cóż...różnie bywa 😧, tak więc temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.