Skocz do zawartości

[Napęd] Przejście na 1x

VanRado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, obecnie posiadam Kross level b2 z kompletną grupą deore m6000 2 x 10 gdzie kaseta 11-42 wraz z łańcuchem wymaga już wymiany. Patrząc się na sklepy internetowe dostępność nowej owej kasety graniczy się z cudem i tylko widzę jak już 11-46,gdzie nie jestem przekonany czy moja przerzutka tylna czy to ogarnęła, dlatego pomyślałem o przejściu na sram 1x12 z mieszanką NX\GX. O ile już wiem że:

-Kaseta Nx 11-50

-Przerzutka Gx

-Manetka Gx\Xt m8100

to czy warto dopłacić do korby Gx czy Nx by wystarczyło ? Mieszkam w Trójmieście, rower zabieram ze sobą na każdy wakacyjny urlop w różne zakątki Polski, więc mi zależy żeby rower podołał w każdym terenie, bo nie ukrywam ale jakoś mi ta prostota i czystość na kierownicy w postaci jednej manetki bardzo mi się spodobało, i liczę na waszą pomoc gdzie z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie. 

6 godzin temu, VanRado napisał:

Patrząc się na sklepy internetowe dostępność nowej owej kasety graniczy się z cudem i tylko widzę jak już 11-46

Na allegro są sunrace i jakieś chińczyki.

6 godzin temu, VanRado napisał:

Mieszkam w Trójmieście, rower zabieram ze sobą na każdy wakacyjny urlop w różne zakątki Polski, więc mi zależy żeby rower podołał w każdym terenie

To już musisz porównać, to co masz i co zamierzasz założyć, czy pokryje zapotrzebowanie, np.: https://www.gear-calculator.com/
Jeżeli na korbę zamierzasz dać jakąś większą zębatkę, to sprawdź czy nie będzie haczyć o ramę.

Dla mnie 1x to napęd nieco upośledzony, o mniejszym zakresie niż 2x, o mniejszych możliwościach dostosowania pod siebie.
Dobrze posprawdzaj przełożenia, żeby się nie okazało, że pod górkę spokojnie się jedzie ale nie ma czym dokręcić na płaskim lub z górki. I odwrotnie, masz się jak rozpędzić ale pod górę zostają same twarde przełożenia.

Dziękuje za wypowiedzi, myślę że jak na moje turystyczny styl jazdy i też nie jadący nie wiadomo ile km\h z górki to spróbuje napęd 1x12,najwyżej wymienię przedni blacik na oczko wyżej, myślę że aż takiej lipy być nie może, żeby 34t nie zmieściła by się, ale cóż...różnie bywa 😧, tak więc temat można zamknąć.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...