Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Jaka waszym zdaniem jest lepsza kierownica w rowerze szosowym prosta czy baranek? Moim zdaniem lepsza jest prosta kierownica gdyż jest pewniejsze hamowanie oraz nie jeździ się w pozycji zagrabionej i bolą plecy tak jak w baranku. Będę jeździł po normalnych drogach nie będę to jakiś wyścigi po torze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 4 godziny temu, Rapero7000 napisał: Moim zdaniem lepsza jest prosta kierownica gdyż jest pewniejsze hamowanie oraz nie jeździ się w pozycji zagrabionej i bolą plecy tak jak w baranku. 1. Hamowanie nie jest pewniejsze bo problemem jest wąska opona o niskiej przyczepności a nie siła hamulca 2. Jak jesteś "zgarbiony" to źle dobrałeś ramę, jak cię coś boli to się idzie do lekarza (albo pracuje nad mobilnością bo nie rower jest ograniczeniem tylko ciało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Mam do wyboru ten sam rower z kierownicą baranka czy prostą i się zastanawiam, która opcja lepsza bo cena jest ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 3. Rower szosowy jest wyposażony w kierownicę typu baranek, prosta kierownica występuje w rowerach określanym mianem fitness (które "szosą z prostą kierownicą" również nie są) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 2 minuty temu, Mihau_ napisał: 1. Hamowanie nie jest pewniejsze bo problemem jest wąska opona o niskiej przyczepności a nie siła hamulca 2. Jak jesteś "zgarbiony" to źle dobrałeś ramę, jak cię coś boli to się idzie do lekarza (albo pracuje nad mobilnością bo nie rower jest ograniczeniem tylko ciało) 1. Chodzi oto, że rowerze szosowym aby nagle zahamować trzeba zmienić pozycję z prostej na pozycję w której możliwe zachowanie w pełnym zakresie ruchu dłoni . Zakładam że będę jechał praktycznie ciągle w pozycji wyprostowanej, a w pozycji zgarbionej . Co prawdę można zahamować w pozycji prostej, ale zakres ruchu dłoni jest ograniczony, a zarazem siła hamowania. 2. Chodzi oto że kolarzówce pozycja ciała nie jest wyprostowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Po prostu nie potrzebujesz szoski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Potrzebuje tylko nie pasuje mi do końca kierownica typu baranek więc myśle o rowerze typu fitness z prostą kierownicą. Może po prostu tak myślę z tym hamowaniem bo nigdy z taką kierownicą nie jeździłem i to jest kwestia przyzwyczajenia. Ale nie ulega wątpliwości to, że aby hamować trzeba być w pozycji "leżącej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Hamujesz w normalnej pozycji z dłóńmi na łapach. Jak nie próbowałes to spróbuj bo tak to bicie piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 11 minut temu, Rapero7000 napisał: 1. Chodzi oto, że rowerze szosowym aby nagle zahamować trzeba zmienić pozycję z prostej na pozycję w której możliwe zachowanie w pełnym zakresie ruchu dłoni . Zakładam że będę jechał praktycznie ciągle w pozycji wyprostowanej, a w pozycji zgarbionej . Co prawdę można zahamować w pozycji prostej, ale zakres ruchu dłoni jest ograniczony, a zarazem siła hamowania. chwyt górny, chwyt na łapach, chwyt dolny, napisz to tak jak powinno być z chwytu dolnego bez problemu blokujesz koło z chwytu na łapach bez problemu blokujesz koło (o ile nie jesteś kobietą z malutkimi dłońmi) z chwytu górnego nie zahamujesz bo nie masz dostępu do klamek (chyba, że przy mechanice sobie dodatkowe klamki przełajowe zamontujesz) 14 minut temu, Rapero7000 napisał: 2. Chodzi oto że kolarzówce pozycja ciała nie jest wyprostowana. No chyba taka jest cecha roweru tego typu. Im większa prędkość tym bardziej istotna aerodynamika. A jak nie chcesz jeździć szybko w pochylonej pozycji to ci szosa niepotrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Można zahamować racja ale ma się ograniczony ruch dłoni i te hamowanie nie jest takie jak w pozycji "leżącej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 siła hamowania jest zupełnie wystarczająca do zablokowania koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 8 minut temu, Mihau_ napisał: chwyt górny, chwyt na łapach, chwyt dolny, napisz to tak jak powinno być z chwytu dolnego bez problemu blokujesz koło z chwytu na łapach bez problemu blokujesz koło (o ile nie jesteś kobietą z malutkimi dłońmi) z chwytu górnego nie zahamujesz bo nie masz dostępu do klamek (chyba, że przy mechanice sobie dodatkowe klamki przełajowe zamontujesz) No chyba taka jest cecha roweru tego typu. Im większa prędkość tym bardziej istotna aerodynamika. A jak nie chcesz jeździć szybko w pochylonej pozycji to ci szosa niepotrzebna Chodzi chyba o chwyt górny. Taki w którym pozycja ciała jest w miarę wyprostowana. 6 minut temu, Mihau_ napisał: siła hamowania jest zupełnie wystarczająca do zablokowania koła Niby tak ale nie gwałtowne zachowanie lub ostre ale czasem tak trzeba hamować różne są sytuacje na trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 @Rapero7000 Pokaż co to za rower, że występuje w wersjach z prostą i z barankiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-rc-500-z-hamulcami-tarczowymi-sora/_/R-p-301728 https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-triban-rc-500-flatbar/_/R-p-306215?mc=8548314 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 @Rapero7000 powiedz lepiej gdzie i jak ty chcesz tym rowerem jeździć? Czym jeździsz obecnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 No nie spodziewałem się, że Dec nazwie to szosą z tą kierą. Stawiałem na jakąś modowaną używkę. Jak go kupisz od razu zainwestuj w opony. I kup to co będzie wygodne dla Ciebie, tym ja się kieruje przy zakupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boniek11 Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Miałem podobne dylematy, no może nie o hamulce chodziło a ogólnie o rower z barankiem. Kupiłem fitnesa. Potem założyłem mu duże rogi na środku ala lemondka i dałem na to owijkę. Po pewnym czasie odkryłem że rower prowokował żeby się na nim " kłaść". Po roku kupiłem gravela i przez rok jeszcze trzymałem na wszelki wypadek fitnesa ale w sum na nim nie jeździłem. Jak masz dylemat to kup z barankiem, jak Ci nie podpasuje to dokupisz prostą kierownicę i normalne klamki. będzie taniej niż zakup nowego roweru. A jest duża szansa że dojdziesz do wniosku ze baranek ma więcej możliwości chwytów i jest wygodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 44 minuty temu, Q_u napisał: No nie spodziewałem się, że Dec nazwie to szosą z tą kierą. Stawiałem na jakąś modowaną używkę. Jak go kupisz od razu zainwestuj w opony. I kup to co będzie wygodne dla Ciebie, tym ja się kieruje przy zakupie. A co nie tak jest w tych oponach? 46 minut temu, stpman napisał: @Rapero7000 powiedz lepiej gdzie i jak ty chcesz tym rowerem jeździć? Czym jeździsz obecnie? Głównie asfalt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 A co nie tak jest w tych oponach? Szybko zobaczysz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Nie każdy potrzebuje roweru szosowego... (czyli z barankiem) ze wszystkich Twoich wypowiedzi wynika że lepiej Ci będzie na fitnesie bierz tego tribana z prosta kierą i tyle. Po co dywagacje o hamowaniu rowerem szosowym, my sobie dajemy radę i się nie zbijamy, Tobie też by nic nie było... no ale na szosie pozycji na lorda nie uzyskasz, więc po co to roztrząsać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Baranka nie masz się co bać. Ja całe życie jeździłem na płaskiej kierownicy, kupiłem w tym roku gravela z barankiem i jestem zadowolony. Na duży plus wygoda i mnogość chwytów. Na początku jest ciężko, ale dwie-trzy przejażdżki i ogarniesz bez problemów. Hamowania także nie masz się co bać, nauczysz i przyzwyczaisz. Klamkomanetki szosowe także banalne w obsłudze. Zasadnicze pytanie czy możesz się na obu rowerach przejechać, czy są gdzieś dostępne fizycznie w twoim rozmiarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Jest niedostępny. ja bym wziął z barankiem, konwersja na flatbara to minuta osiem a klamkomanetki zostają w razie W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 15 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 27 minut temu, Q_u napisał: A co nie tak jest w tych oponach? Szybko zobaczysz;) Powiedz odrazu będe wiedział co dokupić na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Pewnie się ślizgają, znikają w oczach, są ciężkie i nie są PRO, poza tym to taka tradycja, zmień koła, opony, owijki, grupę na ultegrę, sztycę, kierownicę na carbon, no i nie zapomnij o siodełku, na bank będzie niewygodne. 🙃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 18 minut temu, Rapero7000 napisał: Powiedz odrazu będe wiedział co dokupić na miejscu W decathlonie akurat dobrych opon nie kupisz @Sobek82 410g wg producenta przy 28c, no najwyższa jakość. Nawet moje durne veloflexy ze średniej półki po 230 mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.