Skocz do zawartości

[Kask] MET Rivale vs Rudy Project Rush?

Calder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj spędziłem pół dnia odwiedzając wiele sklepów rowerowych w poszukiwaniu kasku i okularów bo jak wiadomo kask lepiej przymierzyć bo obwód to nie wszystko. 

Wstępnie upatrzyłem sobie kilka modeli takich jak Giro Agilis, Rudy Project Rush, MET Idolo, MET Rivale i kilka innych modeli. Po kilku godzinach łażenia po sklepach stacjonarnych jedyne co było na stanie z tych upatrzonych to Giro Agilis malowanie w wersji damskiej i MET Rivale. I to by było na tyle jeżeli chodzi o próbę przymierzenia kasku :wallbash:

Giro odrzuciłem (może to przez malowanie mnie odrzuciło ale jakoś skorupa na żywo mi się nie spodobała), co do MET Rivale dość fajny tylko akurat malowanie było tylko w jednym kolorze nie w moim guście. 

Najbardziej zależało mi na przymierzeniu Rudy Project Rush ale jego nigdzie nie znalazłem. 

Linki do tych kasków:

Rudy Project Rush

MET Rivale

Miał ktoś kontakt z tymi kaskami i ma jakieś uwagi co do obu modeli? Zwłaszcza co do Rudego? I teraz jeszcze pytanie o rozmiar, MET Rivale mierzyłem M (54-58cm) i L (59-62). Mka leżała wygodnie na maksimum regulacji a Lka też ale na minimum. Co w takich wypadkach lepiej zrobić, mniejszy czy większy? 

PS: Orientuje się ktoś dlaczego każdy mój post musi czekać teraz na zatwierdzenie? Żadnego ostrzeżenia na forum nie miałem a teraz wszystkie posty na czerwono, wcześniej tak nie było. 

Napisano

Chyba lepiej nieco większy, boo łeb potrafi spuchnąć i nie będziesz mógł poluzować w M-ce

Napisano

Tylko że w tym większym przy maksymalnie skręconej regulacji powstaje duża szczelina między tyłem głowy a skorupą. Chyba jednak zaryzykuję Mkę (tam jeszcze z pół obrotu zostawało regulacji). Szkoda że nigdzie Rusha nie było. Ciekawe jak on by leżał na mojej głowie.

Napisano

Zaryzykuj i pamiętaj, że jak chłodniej będzie to cza coś pod spód założyć  

Napisano

Kask przyszedł. Bez czapki jakieś półtora obrotu pokrętłem jeszcze jest zapasu. Z ciekawości włożyłem zwykłą cienką czapkę (akurat rowerowej nie mam żadnej). Mieści się po poluzowaniu regulacji i nic nie uciska. Jednak Lka byłaby za duża. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...