Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Niedawno wymieniałem suport w Kross Evado. Założyłem Neco BSA 68 mm na kwadrat. Niestety chyba przy wkręcaniu korpusu pomyliłem sie i na siłę wkręciłem go tak, że był nieco krzywo. Wyszło to przy próbie wkręcenia elementu centrującego z lewej. Tak więc skręciłem jeszcze raz, tym razem oś ustawiła się dobrze, jednak po jakimś czasie suport zaczął strzelać. Wykręciłem dokładnie przeczyściłem gwint, posmarowałem i wkręciłem. Wkreciło się lekko, jednak po kilkudziesięciu km spokojnej jazdy strzały zaczęły powracać. Ale spotkałem po drodze znajomych lubiących szybką jazdę. Pro przejechaniu ok. 20 km szybkim tempem (ok. 30 km/h) strzały zniknęły. Ale obawiam się że znowu powrócą. Podejrzewam, że oba elementy suportu najpierw się poluzował, bo gwint w mufie jest uszkodzony a pod wpływem intensywnego kręcenia korbami dokręciły się. I co teraz? Może wykręcić znowu suport, umyć gwinty rozpuszczalnikiem i przesmarować przed wkręceniem klejem do gwintów? Np. niebieskim o średniej sile? Czytałem na forum poradę że można też posmarować gwint mufy płynnym metalem JB Weld, a potem nasmarować gwint suportu smarem i dokręcić. Wtedy żywica naprawi gwint mufy, a smar umożliwi późniejszy demontaż. Chociaż z drugiej strony ten klej wytrzymuje temperaturę do 316C, więc pewnie podgrzanie mufy palnikiem umożliwiłoby wykręcenie suportu. I co tu zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 A jak niby kręcenie korbą miało dokręcić gwint? Miski plastikowe czy metalowe? Neco to szajs i dziwie Ci się że to kupiłeś. Ile zaoszczędziłeś w stosunku do Shimano? 10 zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Całość metalowa. Dlaczego uważasz, że Shimano z tej półki cenowej ma byc lepsze? Od lat stosuje te suporty w 2 rowerach i dopiero teraz pojawił sie opisywany problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Bo jak kupujesz Shimano, to masz pewność jakości produktu. Neco to jedne z tańszych komponentów. A patrzyłeś na gwint? Wygląda na zniszczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Cytat Bo jak kupujesz Shimano, to masz pewność jakości produktu. Good joke suport SLX/XT BB-MT800 + korba SLX FC-M7100 strzela jak z karabinu. Wyjmowany i smarowany już kilka razy, bez rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 To w takim przypadku zastanów się jaka jest przyczyna. Według mnie wadliwa rama, a nie suport czy korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 rower ma już ok. 33 tys km. Myslisz, że rama jest zgięta albo peknięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 To powyżej nie odnosiło się do Twojego problemu, bo HT2 to inna konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Wcześniej był zamontowany BB-ES300 + korba XCM i nie strzelało, więc ramę wykluczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Wykluczasz, a ja Ci piszę że to suport w pakiecie i ten do HT2, to są różne konstrukcje. To co nie ma znaczenia w pakiecie, zaczyna mieć w HT2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Nawet jeśli gwint z jednej strony mufy jest częściowo uszkodzony, to po prostu ta strona może się luzować z większym przebiegiem kilometrów, i dopiero może zacząć strzelać jak dostanie luzu, ale nie od razu po skręceniu i wejściu na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Też tak sądzę. Strzelanie to po prostu ruch elementów + zanieczyszczenia lub brak smaru między dwoma powierzchniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Podobne tematy znalazłem na zagranicznych forach. Klej do gwintów jest fabrycznie stosowany w niektórych suportach, ludzie radzą tez sobie uszczelniajac gwint hydrauliczną taśmę teflonową https://singletrackworld.com/forum/topic/does-anyone-actually-use-threadlock-on-bottom-brackets/ https://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/551237-loctite-bottom-bracket.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2021 Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 No ale po co? Smar i odpowiednia siła dokręcenia. Dowalisz klej, trochę się zapiecze i dopiero będzie problem. Zresztą, nie trzeszczy to zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Wykręciłem lewą części suportu i gdy łapałem za oś i odchylałem ją, to czułem luzy promieniowe. Wkręciłem też na próbę zupełnie nowy suport (kupiłem na zapas) i było to samo. Po zasięgnięciu rady w pewnym warsztacie zaaplikowałem klej firmy K2 https://k2.com.pl/produkty/k2-klej-anaerobowy-srednia-sila-50-g Oczywiście najpierw dokładnie przetarłem gwint i mufy i suportu (tego, który przejechał już ok. 200 km) rozpuszczalnikiem i zostawiłem do wyschnięcia. Zobaczymy co będzie dalej Zdam relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Z tą osią to normalne. Druga miska dopiero stabilizuje pakiet. Zdajesz sobie sprawę, że jeżeli nawaliłeś tego więcej niż trochę, a klej K2 działa, to będziesz miał przechlapane z odkręcaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Pożyjemy zobaczymy. Kleje niebieskie o średniej sile mają w opisie info, że da się odkręcić połaczenie gwintowe. A jeśli będą opory to mozna podgrzać - tu akurat o kleju czerwonym czyli najsilniejszym - podgrzać połączenie na kilka minut do 250C. Najwyżej trzeba będzie od dołu potem polakierować,ale rower ma już swoje lata i przebieg https://www.frasersdirectory.com/redwire/right-way-remove-a-high-strength-threadlocker-146972014442/ resztki kleju mozna zmyc acetonem https://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/914155-how-remove-dried-blue-threadlocker-any-suggestions.html Ale jeszcze może zadzwonię i spytam producenta kleju K2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Maja 2021 Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Przejechałem 80 km. Cisza Rower działa jak powinien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 No i niestety wygląda na to, że suport do wymiany. Zwykłe odkręcanie nawet po nałożeniu długiej przedłużki na klucz nic nie dawało. Pomogło dopiero podgrzanie płomieniem lutownicy gazowej przez ok. 5 minut mufy dookoła. Klej puścił . Teraz zastanawiam się jaki suport załozyc, bo mi sie nie uśmiecha powtarzanie tej operacji co 2 kkm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 No nie wiem, może trzeba było posłuchać i kupić Shimano? Z klejem też się uparłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Znalazłem 2 nieco lepsze https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-xlc-bb-j01-pd26454/ https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-shimano-bb-un300-pd23075/ ten Shimano można wyrwać dużo taniej na Allegro Co do montażu - to jak teraz wkręcić? Na hydrauliczną taśmę teflonową? Czy dać odrobinkę kleju? Bo poprzednio to chyba nieco za dużo nawaliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 No ale co, nie ma tam gwintu zupełnie, suport kręci się luźno czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 Ja tu nie widze nic szczególnego. Odpowiedz na moje pytania powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Września 2021 Udostępnij Napisano 6 Września 2021 No nie, wkręcałem jeszcze ten stary i pod koniec idzie bardzo ciężko, mimo że jeszcze z 1mm mógłby wejść w mufę . Nie próbowałem na siłe, bo się boje zerwać gwint Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.