Gosciu3 Napisano 11 Maja 2021 Napisano 11 Maja 2021 Witam Jestem w trakcie składania swojego pierwszego roweru w tym kół Z przednim wszystko poszło bez problemu Natomiast tylne próbowałem składać już 3 razy i nadal nic Zaplatam na 3 krzyże Gdy zaplotę już 8 szprych po lewej stronie i po prawej wszystko jest dobrze ale gdy chce zapleść na 3 krzyże to mogę zapleść max 3 szprychy bo reszta jest jakby za krótka a niektóre już zaplecione są za długie Jaka jest tego przyczyna? Długość szprych jest dobra na 101%
TheJW Napisano 12 Maja 2021 Napisano 12 Maja 2021 Dwie możliwości - jedna nie wyklucza drugiej: 1. Nie umiesz zaplatać koła 2. 101 to było dalmatyńczyków, może jednak źle policzyłeś długość szprych
Gosciu3 Napisano 12 Maja 2021 Autor Napisano 12 Maja 2021 Oczywiście źle dobrałem długość szprych gdy na stronie producenta mam podaną długość szprych do danej piasty i obręczy. Jak piszę że mam dobrą długość to znaczy, że mam dobrą
TheJW Napisano 12 Maja 2021 Napisano 12 Maja 2021 OK, jak tak podchodzisz do tematu, to radź pan sobie sam.
Gosciu3 Napisano 12 Maja 2021 Autor Napisano 12 Maja 2021 Jasno i wyraźnie powiedziałem, że długość szprych mam dobrą a to ty zacząłeś docinać więc nie wiem o co ci chodzi
Huberto20 Napisano 12 Maja 2021 Napisano 12 Maja 2021 Wiesz, to że tak na stronie pisze nie znaczy, że tak jest. I trochę grzeczniej
leejoonidas Napisano 12 Maja 2021 Napisano 12 Maja 2021 101% i jeszcze wiecej to ma sprawność kocioł kondensacyjny, ale to jest kwestia dyskusyjna i zależy od sposobu liczenia. Na tym forum może jest kilka osób które potrafią zapleść koło z pamięci i mają pojęcie o budowaniu kół, wyglada na to że Ty do tych osób nie należysz, dlatego jeśli oczekujesz pomocy z naszej strony to podaj kilka szczegółów dotyczących modelu obręczy, ilości otworów, wartości ERD, modelu piasty, jej wymiarów to obliczymy długość szprych bo to co podaje producent nie musi być zgodne z rzeczywistością, a potem ktoś pokaże Ci jak powinien wyglądać prawidłowy zaplot zgodnie z obowiązującymi zasadami.
AKmatiAK Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 miałem coś podobnego, źle zaplatałem. sprawdź czy na pewno dobrze to robisz
Mod Team safian Napisano 18 Maja 2021 Mod Team Napisano 18 Maja 2021 @AKmatiAK czytasz w ogóle posty przed odpisaniem? OP napisał przecież, że już rozwiązał problem... Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.