r.maczek Napisano 11 Maja 2021 Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Witam wszystkich, Myślę nad zmianą sprzętu. Obecnie posiadam wysłużonego 8 letniego MTB'ka, ale zastanawiam się nad zmianą na gravela. Moje preferencje co do jeżdżonych tras uległy zmianie teraz jest w nich więcej asfaltu i szutrów jak cięższego terenu. Przymierzałem się do Rometa Boreasa 1 mojego znajomego i całkiem sympatycznie się nim jezdzi. Widzę jaki deficyt jest aktualnie na rynku rowerowym dlatego w moim przedziale cenowym jak i dostępności znalazłem właśnie Ghost Road Rage Base 2021. Posiada ktoś, bądź miał do czynienia z tym rowerem i może się na jego temat wypowiedzieć, bo na stronach i forach nic nie znalazłem. Poniżej wrzucam specyfikacje. W tej cenie chyba nie najgorsza. Nie znam się na ramach i chciałbym dowiedzieć się jaki ma ona charakter. Sportowy czy bardziej rekreacyjny? Jakie opony najszersze do niego wcisnę? Specyfikacja rama:ROAD RAGE AL wielkość ram:XS, S, M, L, XL Rama-tworzywo:ALUMINIUM widelec:GHOST LC Rigid przerzutka przód:Shimano Sora FD-R3000 przerzutka tył:Shimano Sora RD-R3000-GS 9-S dźwignie przerzutek:Shimano Sora ST-R3000 hamulce:Tektro MD-C510 160 mm Disc dźwignie hamulca:Shimano Sora ST-R3000 Tarcze hamulcowe:Shimano SM-RT30 160 mm kierownica:Ground Fiftyone Race WB 440 mm Dia. 31.8 mm chwyty kierownicy:- mostek:Ground Fiftyone Dia. 31.8 mm sztyca:Ground Fiftyone 31.6 mm siodełko:WTB Silverado korbowód:FSA CK201ST kaseta:Sunrace CSM90 11-34 łańcuch:KMC X9 ilość biegów:18 Rozmiar kół:28 opona przód:WTB Riddler 37c Comp 700x37c opona tył:WTB Riddler 37c Comp 700x37c piasta przód:Formula CL-712 12x100 mm piasta tył:Formula RXC-142S 32H 12x142 mm szprychy:DT Swiss 2.0 kolor ramy:dust/black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Maja 2021 Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Ghost w PL praktycznie nie istnieje więc szukanie jakichkolwiek opinii nie ma większego sensu. Zresztą rower jak każdy inny w tym budżecie, aluminiowa rama bez żadnych kosmicznych technologii a reszta od producentów obecnych w rowerach każdej marki, tak naprawdę nie ma się co psuć. Jeśli się na niego zdecydujesz kupiłbym na zapas jeden lub dwa haki przerzutki bo koszt w stosunku do ceny roweru niewielki a w przyszłości może oszczędzić sporo nerwów - to w sumie jedyna część "dedykowana" do ramy. Co do opon też próżno szukać odpowiedzi, możesz skontaktować się że sklepem niech zmierzą czy zrobią zdjęcia prześwitów w ramie. Podejrzewam, że jeśli zapakowali fabrycznie 37 to wiele więcej się nie zmieści. No ale po co wiecej w gravelu? Cytat Nie znam się na ramach i chciałbym dowiedzieć się jaki ma ona charakter. Sportowy czy bardziej rekreacyjny? W sumie coś pośredniego z leciutkim wskazaniem na endurance, podkładkami pod mostkiem pójdziesz zarówno bardziej w stronę geometrii endurance jak i race. Specyfikacja jeśli chodzi o cenę jest na dzień dzisiejszy w miarę ok. Chodzą słuchy, że pod koniec miesiąca "mają rzucić" do sklepów trochę rometa aspre 2.- jeśli udałoby ci się go dorwać to bije na głowę wszytko inne w tej kasie, jeśli nie to ghost jest dobrym wyborem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.maczek Napisano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Wstrzymam się z zakupem i poczekam do czerwca, może uda się upolować aspre właśnie. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VoytechJ Napisano 18 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2022 Dzień dobry wszystkim, kupiłem taki rower (Ghost) zimą, cena była dobra ale: 1.laker bardzo miękki, rysuje się od patrzenia, chiński system kodowania koloru, nie ma odpowiednika RAL 2. korba FSA na kwadrat, zaoszczędzili w stosunku do Sory kilka $, suport zaczął trzeszczeć po 300km (wysechł czy co?) 3. po 500 km pękł mi w lesie hak przerzutki - rorer nie był uderzony, przejeżdżałem przez piach i trach... 3 km z buta są zalety -cena, sztywne osie wygodna pozycja, najgorszy ten lakier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.