Skocz do zawartości

[Tarcza, rozmiar, siła hamowania] Skuteczność hamowania przy większej/mniejszej tarczy

JWO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
22 godziny temu, JWO napisał:

Czy metalowe potrzebują długiego hamowania na rozgrzanie?

Do tej pory spotkałem się z jedną kombinacją klocków i tarczy, gdzie potrzebne było dogrzanie, bo na początku brakowało siły hamowania.

Napisano

@zekker, a jak wygląda takie rozgrzanie? I jak długo trzyma? Ja jeżdzę po szosie. Hamowanie to w większości skrzyżowania,  od 1km do 5km. Czyli w najgorszym wypadku hamowanie co kilka minut, 9-10.  Ale jak nie ma żywicznych, to trzeba będzie kupić metalowe.

Czy ktoś produkuje zamienniki do klocków L03A? Możecie coś polecić?

Napisano

Wyglądało to tak, że pierwszy zjazd na trasie A w Srebrnej Górze był dziwny i z lekką paniką w oczach, potem już do samego dołu w miarę ok.
Mocno z pamięci i na oko 20-30m, żeby zaczęły łapać temperaturę. Na asfalcie nie mam pojęcia ile utrzymywały, nie te prędkości, żeby mi brakowało siły.

No i to miałem tylko na jednym zestawie wspomnianych wyżej Jagwire i tarczy IceTech. Na klockach shimano nie było takiego efektu, zestaw zacisk, tarcza i klocki spiekane od Accenta też nie miałem takich problemów. Obecnie z tymi klockami Jag-a na innej tarczy na razie nie zauważyłem takiego efektu.
Przypuszczam, że mogły się za słabo ścierać lub nieodpowiednio nagrzewać przy tych tarczach i się szkliły.

Napisano

Mały update. W drugim rowerze zmieniłem tylko klocki. Jest lepiej, mogę zablokować koło. Porównując zmiana tarczy na 160, dała więcej niż wymiana klocków. Na razie zostawia, tak jak jest. I tarcze i klocki jeszcze trochę pociągną :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...