adiksw Napisano 10 Maja 2021 Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Obecnie mam Sorę FC-R3030 (3 z przodu i 9 z tyłu). Chodzi mi po głowie pomiar mocy w ramieniu korby (nie chciałbym tutaj dyskutować nad jego zasadnością, plusami, minusami, itd.) ale oczywiście do niego potrzebuję lepszej korby. 1) Czy ramię korby 105 R7000 jest w pełni kompatybilne z tą Sorą? Wiadomo że przykręcę, ale chodzi mi tutaj o profil, itp. 2) Czy jeżeli chciałbym wymienić korbę na 105, to muszę też wymieniać przerzutkę lub manetkę? Żeby nie zrzuciło mi z 2 zębatek to mogę chyba ogranicznikiem zadziałać, pytanie czy skok będzie dobry? Jeżeli ramię będzie się różnić tylko wyglądem, a technicznie wszystko będzie grało to wolę kupić samo ramię, a w przyszłości jak np. zmienię rower to może akurat coś na 105'tce kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Maja 2021 Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 1. Głowy za to nie dam ale na 90% wyprofilowanie ramienia jest identyczne 2. W praktyce uda się wymienić samą korbę i "jakoś" to ustawić. Działać będzie ale kultura pracy tego rozwiązania jest dramatyczna, szczególnie przy wrzucaniu młynek->blat. Możesz spróbować wymienić samą przerzutkę a jeśli to cię nie usatysfakcjonuje do dokupić klamkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiksw Napisano 10 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Dzięki. Właśnie z dostępnością kiepsko, więc nie mam jak porównać biorąc obie do rąk. Rozejrzę się jeszcze, ale jeżeli masz rację z punktem 1, to tym bardziej nie będę kombinował z wymianą korby, już lepiej jak wszystko jest zgrane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 11 Maja 2021 Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Ja mam Sorę dwublatową i pomiar mocy w korbie 105 i jest ok. Różnica jest tylko w wyglądzie zewnętrznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.