Skocz do zawartości

[Fotelik rowerowy] Jak połączyć fotelik do ramy z kołami 29cali

PiotrMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przesiadłem się ze starego MTB 26cali na nowy Trek X-caliber 9 na kołach 29cal i ramie L (chyba 19 cali). Niestety fotelika z którym bardzo dużo jeżdżę nie dało się już przełożyć, bo dosłownie leży na tylnym kole. Mam Hamax Caress kupiony kilka lat temu.

I teraz pytanie co polecacie do takiego roweru? Słyszałem o dłuższych sztycach do Hamax i muszę poszukać sklepu i przymierzyć na żywo, ale gdyby to nie pomogło, to jakie inne opcje do tego modelu widzicie (jednak w tym modelu rura podsiodłowa jest mocno pochylona + jest nisko poprowadzona rama w części poziomej, co powoduje że uchwyt musi być montowany dość nisko. Opcje jakie widzę, to:

1. Inny model fotelika, który do takiej ramy jak moja się sprawdzi

2. Dłuższa sztyca + montaż powyżej poziomej ramy (tuż pod miejscem w które wkłada się sztycę z siodełkiem), jednak nie wiem czy taki sposób montażu  będzie bezpieczny

3. Montaż do bagażnika z użyciem adaptera Hamax z amortyzacją - trochę nie widzę bagażnika w MTB, nie wiem czy jakichś świętości nie profanowałbym w ten sposób 😉

Piotr

"Niestety fotelika z którym bardzo dużo jeżdżę nie dało się już przełożyć, bo dosłownie leży na tylnym kole"

Może nieprecyzyjnie napisałem, chodzi o wyższą sztycę a nie dłuższą, czyli że fotelik będzie trochę wyżej zamontowany.

Fotelik nie mieści się w tym rowerze. Po zamontowaniu przestrzeń pomiędzy siedziskiem a tylnym kołem wynosi 0cm, a w poprzednim było to jakieś 10cm albo więcej, więc fotelik bardzo rzadko na mocnych wybojach tylko dobił czasem do opony.

Możesz wrzucić zdjęcia? Bo w przypadku sztycy, wyższa i dłuższa to to samo.

Siodełko będzie na tej samej wysokości, więc co zmieni sztyca?

Nie mam niestety zdjęcia, bo nawet nie montowałem tylko przymierzałem, ale z grubsza wygląda to tak jak na poglądowym rysunku - przepraszam, nie jestem grafikiem :) Czerwony kolor to właśnie na sztyca, a niebieski to skorupa fotelika.

1143714790_Trekcaliber9fotelik.jpg.e3fabf19d69ffa4ef5ad35726773f4a4.jpg

Zasadniczo w rowerach 29" praktycznie nie ma możliwości zamontowania fotelika z tyłu. Kiedyś widziałem jakiś jeden model, który miał właśnie ten stelaż przystosowany do wiekszego rozmiaru koła ale to nadal mało popularne rozwiązanie (producenci fotelików jeszcze nie nadgonili za rowerową modą). Oczywiście mogę się tutaj mylić i być może na ten moment oferta jest już bogatsza.

Czy będziesz wstanie zrobić retrofit nowego stelaża do Twojego modelu fotelika nie wiem. Rozwiązania widzę następujące:

1. Napisać zapytanie do firmy Hamax bezpośrednio poprzez ich stronę, do dystrybutora lub do jakiegoś dobrego sklepu, który sprzedaje foteliki Hamax z zapytaniem czy jest w sprzedaży dedykowany stelaż pod koło 29"

2. Poszukać inny model fotelika przeznaczony do roweru z kołem 29".

3. Montaż bagażnika do ramy i zakup adaptera pod obecny fotelik/fotelika na bagażnik - tutaj nie wiem czy Twoja rama jest przystosowana do montażu bagażnika. Na zdjęciu wygląda, że chyba tak ale generalnie rowery górskie takiem opcji nie mają.

4. Zakup przyczepki rowerowej.

Dzięki za porady. Na szczęście pomógł p. 1, czyli zakup stelaża do małej ramy pod mój model fotelika. Już zamontowany i przetestowany na pierwszej wycieczce, sprawuje się bez zarzutu :)

Na przyszłość polecam w przypadku takiego problemu, aby wejść bezpośrednio na stronę dystrybutora Hamax na PL (velo.pl) i tam znaleźć sklep, który to sprzedaje i obdzwonić te sklepy. Któryś z nich powinien mieć część pod konkretny fotelik i są to części oryginalne. Ja poszukując natknąłem się na inne części który były nazwane że są do tego fotelika, ale one nie pasowały.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...