n3wbie Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Cześć, pisze ponieważ nie wiem czy to normalne, mam rower marin muirwoods ze standardowymi kołami, jeździłem dotychczas na racekingach 2.2 (55-622) z dętkami conti MTB 29 47/62/622. Mam także oponę 28 na trenażer z dętka mitas 25-37/622/635 które pasują idealnie. Teraz chciałem założyć nowe opony panaracer 700x38 (40-622) z dętkami schwalbe 700C 28” AV-17 i jak się okazuje dętka jest za duża na obręcz, opis dętki pasuje do poprzednich a mimo to jest ewidentnie za szeroka na koło. Czy to normalne?
n3wbie Napisano 9 Maja 2021 Autor Napisano 9 Maja 2021 Po większym napompowaniu wyglada tak jak na zdjęciu.
seraph Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 A to jeździsz na dętce bez opony? To normalne, dętka jest z gumy - w oponie się tak nie rozejdzie.
n3wbie Napisano 9 Maja 2021 Autor Napisano 9 Maja 2021 Ale wszystkie dętki które miałem do tej pory pasowały na obręcz idealnie, a tej nawet nie mogę założyć bez zagięcia bo już przy lekkim napompowaniu przed założeniem opony jest duży luz. Co zrobić z tym luzem, wepchać do kapcia i liczyć ze się nie pozagina jak ja napompuje? Moje wszystkie poprzednie dętki wyglądały tak jak na zdjęciu poniżej. Zadna z nich nie powiększyła swojej objętości w taki sposób ze nawet nie przypominałaby kształtem koła...
kipcior Napisano 10 Maja 2021 Napisano 10 Maja 2021 Co Ty w ogóle kombinujesz ? Nałóż oponę na rant. Wciśnij dętkę do środka, ewentualnie minimalnie napompuj. Nałóż na drugi rant. Nie będziesz widział dętki, nie będzie problemu.
n3wbie Napisano 10 Maja 2021 Autor Napisano 10 Maja 2021 Jest to dla mnie dziwne, jak zakładam oponę to muszę ja wepchnąć tam do środka na sile bo się nie mieści, nigdy nie miałem takiego problemu bo dętki innych firm (do dużo większych opon) pasowały idealnie a tutaj już lekko napompowana wystaje spod gumy.
Mod Team bogus Napisano 11 Maja 2021 Mod Team Napisano 11 Maja 2021 Zrób tak jak koledzy napisali. Ponadto najgorsze co może się stać, jeśli faktycznie z dętka coś jest nie tak to złapiesz gumę i wymienisz wtedy dętkę na nową a przy okazji sprawdzisz jak to jest w jej przypadku. Generalnie jeździć i obserwować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.