Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] problem zapieczone tłoczki

Cruznomad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem hamulców hydraulicznych tektro auriga, hamulce te przez rok sprawowały się znakomicie ,gdy zapowietrzyły się nie umiejętnie wlałem dot 4 i tak jeździłem po jakimś czasie klamka przestała odbijać do końca około 1cm-2 ,natomiast nadal jeździłem wkońcu hamulce nie odbijały szorowały o tarcze i nie dało się zrobić tzw restu więc zgodnie z filmikiem na Yt chciałem wyjąć tłoczki porządnie wyczyścić jak i klamkę w razie potrzeby wymienić uszczelki Ale niestety tłoczki są chyba zapieczone nie mogę ich wyjąć próbowałem wiele sposobów takich jak strzykawka i woda czy da się jakoś uratować te klocki?

Nie, bo twoje hamulce się do niczego nie nadają. DOT jest bardzo żrący dla uszczelnień hamulca, przez to ci się zapiekły tłoczki. Podesłałem tą pastę żeby ktoś szukający po frazie mógł skorzystać z info.

27 minut temu, To_JaT napisał:

Ta pasta zdziała cuda

Jeśli pod wplywem DOT'a guma uszczelek spuchła, to obawiam sie, że ten smar pomoże tylko chwilowo (tloczki zaczną się przesuwać), ale po jakimś czasie pojawią się przecieki. Guma jest już zniszczona.

P.S. @To_JaT był szybszy 🙂

46 minut temu, Cruznomad napisał:

Dobrze a jakie polecacie hamulce? Hydrauliczne czy jednak mechaniczne ,parę hamulców do 200zł

Dobrze a jakie polecacie hamulce? Hydrauliczne czy jednak mechaniczne ,parę hamulców do 200zł

TEKTRO HD M275 hydrauliczny hamulec tarczowy do rowerów górskich rower MTB hamulce przednie i tylne 900/1600mm|Bicycle Brake| - AliExpress

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...