Dwaoczka Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Witam Mam prawie nowy rower, Northtec Caledon. OD kilku dni zauważyłem luz w miejscach wskazanych przez strzałki na zalączonym foto. Jest tam kilka mm luzu który jest bardzo odczuwalny przy mocniejszym hamowaniu. Jak uniosę rowerza kierownicę to czuć że miedzy nią a ramą jest jakby coś niedokręcone. Jak zniwelować ten luz? Rower posiada amortyzator powietrzny Suntour NRX Air RL ale luz jest powyżej niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUUP Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 To jest luz na sterach. musisz poluzować dwie srubki B, skasować luz dokręcająć śrubkę A, i dokręcić B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwaoczka Napisano 6 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 ok dzięki, niestety ta śruba którą oznaczasz A jest u mnie głeboko (mam regulowany mostek) i nie mam takiego długiego imbusa. Jak pożycze to zobacze czy dokręcenie coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Pamietaj, że ta srubka A służy tylko do kasowania luzu! Po zluzowaniu tych B kręcisz nią delikatnie, sprawdzając cały czas, czy luz już jest skasowany. Ale nie za mocno, bo albo zajedziesz szybko łożyska sterów, albo nawet uszkodzisz gwiazdkę (to coś w co wkręca się śruba A). Po dokręceniu śrub B śruba A przestaje pracować (teoretycznie mozna by było ja wykręcić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.