pszczak0 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Witam jako że mam nowy nabytek pomyślałem o policyjnym oznaczeniu roweru ,okazało się ze to robią dzielnicowi ale - nie jest to nigdzie rejestrowane tylko dają kartkę na potwierdzenie oznaczenia - robią to mazakiem który po jakimś czasie może być widoczny gołym okiem - a jako atrakcja na niektórych lakierach w tym miejscu może wystąpić korozja .Są to informacje jakie podał mi policjant . Jakie macie doświadczenia w tej dziedzinie ??
Sil_afein Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Nie znakować. Dla niektórych producentów taka ingerencja w ramę i komponenty równa się utracie gwarancji. Każda rama już i tak jest sama w sobie oznakowana - poprzez numer seryjny ramy producenta.
wkg Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Takie oznakowanie może spowodować, że rower trudniej złodziejowi sprzedać. Ale nie mazakiem tylko grawerem na ramie po zdjęciu warstwu lakieru.Ja nie znakuję ale koledzy tak mają.
MikeSkywalker Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Jak wyżej - grawerując ramę można się pozbawić gwarancji. Dwa - rower (rama) ma numery seryjne. Można je sobie zapisać, mieć zdjęcia roweru, wtedy zawsze można udowodnić że jest się jego właścicielem (jeśli np. nie był kupiony jako nowy i z kartą gwarancyjną. To wystarczy, a poza tym kup sobie dobrego ulocka jak się boisz o rower
Sansei6 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Ja mam grawerkę, była akcja w mieście kiedyś to się podstawiłem z rodzinką, oni już rowery pozmieniali a ja nadal mam ten sam wierny. A zdjęcia numeru ramy też zrobiłem. W ogóle cały opstrykałem Ale czy to coś da jakby co... wolę w miarę możliwości pilnować i czepiam ciężkim łańcuchem...może ponad 10 letni sprzęt nie będzie już takim łakomym kąskiem
wkg Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Jak wyżej - grawerując ramę można się pozbawić gwarancji. Niby tak ale ja jeszcze z gwarancji nie korzystałem a rower mi ukradli Zresztą nie sądzę, żeby grawerka pozbawiła gwarancji na np amor. Poza tym - z tego co tu się czyta - gwarancji najczęściej pozbawia "użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem" - czyli po prostu jazda na rowerze
To_JaT Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Jedyna rada rada to pilnować roweru jak oka w głowie i nie zostawiać go bez opieki w ryzykownym miejscu. Jak ci ukradną to Ci policja i tak nie pomoże. Mi kiedyś ukradli rower warty w tamtym momencie ponad 2000 zł a policyjny "rzecoznawca" wycenił jego wartość na jakieś 400zł dzięki przez co sprawę umożyli 🤣 Ale nic z tego bo i tak szansa znalezienie skradzionego roweru jest mniejsza niż trafienia 3 razy pod rząd szóstki w lotka.
wkg Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Tyle, że szansa skradzenia mniejsza bo złodzieje sa inteligentni i wiedzą, że trudniej taki rower sprzedać bo nikt nie chce być posądzony o paserstwo. A trudno się tłumaczyć człowiekowi bez umowy kupna, że się nie znało pochodzenia roweru oznakowanego, z łatwym do sprawdzenia właścicielem. Co do pilnowania jak oka w głowie - jak go pilnowac pływając na przykład na basenie ? Przecież auto też mgoą ukraść a często jest droższe od roweru
Galvatron Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Jeśli chcesz maksymalnie utrudnić życie złodziejom, to trzymaj rower w domu/mieszkaniu i nigdzie go nie zostawiaj.
wkg Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 A jak chcesz sobie życie maksymalnie uprzyjemnić to co robisz ? Bo w sumie o to tylko w życiu chodzi.
meitner99 Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 Najlepiej nic nie posiadać to nic się nie zniszczy ani nie ma ryzyka, że ktoś sobie to przywłaszczy
zekker Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 19 godzin temu, wkg napisał: Tyle, że szansa skradzenia mniejsza bo złodzieje sa inteligentni i wiedzą, że trudniej taki rower sprzedać bo nikt nie chce być posądzony o paserstwo. Ściągnie co bardziej chodliwy osprzęt, reszta na śmietnik i tyle. IMO znakowanie nic nie daje zwłaszcza, że bazy znakowania są lokalne, o ile jakiekolwiek są. No i jeszcze nikt nie robi kontroli rowerów, więc szansa odnalezienia i odzyskania tak samo mała czy znakowany czy nie.
wkg Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 Pewnie tak, ale zawsze to jakby nieco mniejsze prawdopodobieństwo. Czasem robią - ja raz miałem kontrolę. Regularnie sprawdzali kradzione rowery, jakąś akcję mieli. Pyta: co pan wiezie a ja: "Dwa martwe rowery". Coś tam spisali i pojechałem
pszczak0 Napisano 5 Maja 2021 Autor Napisano 5 Maja 2021 Lata lecą ,ale byłem sam świadkiem kontroli rowerzysty co nie znaczy że sprawdzą 100 proc.rowerów z kradzieżami aut nie radzą tym bardziej nasze sprzęty są narażone na kradzież - aby nie .
pszczak0 Napisano 5 Maja 2021 Autor Napisano 5 Maja 2021 Dziś dzwoniłem z zapytaniem do firmy UNIBIKE z zapytaniem czy jeżeli bym chciał oznaczyć rower na policji ma to jakiś wpływ na gwarancje odpowiedz padła -nie .Wiec Panie i Panowie śmiało szturmujcie komisariaty niech dzielnicowi czynią swoją powinność .
To_JaT Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 To, że u unibike nie powoduje gwarancji to nie znaczy, że u innego producenta będzie tak samo.
meitner99 Napisano 5 Maja 2021 Napisano 5 Maja 2021 A doprecyzowałeś metodę znakowania? Inaczej oddziałuje na ramę znakowanie pisakiem widzialnym w UV a inaczej grawer.
komandor4 Napisano 22 Maja 2021 Napisano 22 Maja 2021 No właśnie też się nad tym zastanawiałem ale również mam obawy pod kątem graweru i ramy z gwarancją dożywotnia ....
pszczak0 Napisano 22 Maja 2021 Autor Napisano 22 Maja 2021 Skontaktuj się z producentem i zapytaj go o grawer na ramie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.