wkg Napisano 5 Maja 2021 Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Myślę, że się naczytałeś internetowych analiz i trochę Ci się przesunął pt widzenia Suport taki sam HTII. Kaseta jak kaseta - zużyje się to wymienisz. To trzeciorzędne cechy płciowe Różnice są dwie. Poważna: koła nie sa rekomendowane pod mleko i wg producenta mają jeździć z dętkami. Dla mnie - istotna. Druga: Zamiast 12 biegów 10-51 ma 11 biegów 11-51. Czyli najmniejsza zębatka z tyłu zamiast 10 ma 11 - to 10% wolniej. Przy korbie 42 stałą prędkość 35 km/h utrzymasz na zębatce 13 czyli nie najmniejszej. Ale nie utrzymasz takiej prędkości bo padniesz. Za to kasety tańsze. Hamulce - jak będą za słabe to sobie przedni wymienisz. Waży bez pedałów 11 kg. Mowiąc szczerze sam nie wiem którego bym wolał. A co do wyboru roweru: dobry rower musi spełniać 2,5 warunku: 1) Musi być wygodny, 2) Musi się podobać, 2,5) Ma nie trzeszczeć. Ten ostatni wypływa z dwóch pierwszych - jak są spełnione to źródło trzeszcznia wytropisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Maja 2021 Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Oj, chyba dałem ciała z tym HTII. To wygląd na kwadrat. W sumie nie wiem, odwołuję to co pisałem o suporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr00va Napisano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Ale jak rozumiem odwołujesz to tylko dla "jedynki". Dwójka już ok, prawda? 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 5 Maja 2021 Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Tak, dla jedynki. W sumie jakbym miał wybierać między sztywnymi osiami a suportem to brałbym osie w ciemno. Suport (a właściwie standard korby pod niego bo suport to pikuś, kosztuje z 60 złotych, czasem 18) ma znaczenie dla sztywności korby - szczególnei z przednią przerzutką. Ten na kwadrat jest mniej sztywny, potrafi ocierać o wózek pzredniej przerzutki w skrajnych położeniach łańcucha co jest denerwujące. No - ale tu nie ma przedniej przerzutki. Powiedzialbym - olej - dojedziesz korbę to sobie kupisz lepszą ale nic z tego - stalowa zębatka przy prawidłowej eksploatacji może Ci wystarczyć na 20 tys km więc to troche potrwa. To co mi kazało by sie zastanawiac to napęd. O ile ten Northec stoi na jednym biegunie (ciężkawy dziadkowóz z napędem mtb), fitnessy na drugim (lekie, szybkie z szosowym napędem) to Mariny są po środku. Tylko, że napęd 11-50, 10-50 to napęd typowo górski. Lekki, mocny rower z napędem mtb o nieco większej korbie. Nie wiem, w jakim mieście i po jakich terenach będziesz jeździł ale tak patrząc po Mazowszu i płaskich asfaltach, ścieżkach rowerowych i szuterkach to np. ja z korba 42 widziałbym napęd 1x10, moze 1x11 z kasetą 11-32, góra 11-36. No, jedenastkowy lepszy o podobnym zakresie. Koledzy z mocną nogą by się uśmiali i wybrali kasetę 12-28. Te kasety mają lepsze, gęstsze stopniowanie pozwalające lepiej dobrać szybkość kręcenia do fizjologicznych preferencji. Napęd 1x 11-50, 10-50 to gdy masz długie albo bardzo strome podjazdy. Kilkanaście metrów pod wiadukt czy most to się wypchnie na luzie na twardo. Natomiast napęd 1x12 ma swoje wady. Przede wszystkim niknie w oczach. Jednemu z kolegów na tej liście wystarcza na dwa miesiące - a to nie są tanie rzeczy. No, ale robi z 2 tkm przez ten czas. Minimalne przekrzywienie przerzutki i napęd do regulacji. Drogie kasety. Napęd dla zawodników albo bogatych albo dla lanserów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr00va Napisano 6 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Ok, podsumowując to czego się dowiedziałem głównie dzięki uprzejmości kolegi @wkg Po przemyśleniu sprawy, jednak Beskid to nie Mazowsze i może rzeczywiście najdzie mnie ochota na wdrapanie się na Żar, Magórkę (po asfalcie) a może nawet inną górkę nie po asfalcie jakich u nas mnóstwo. A wtedy fitness okaże się źle zainwestowaną kasą. Jednocześnie MTB to trochę przerost formy biorąc pod uwagę, że mimo wszystko zamierzam 90% jeździć drogami asfaltowymi. Dlatego rzeczywiście te Marin wydają się super kompromisem, o którego istnieniu nie miałem wcześniej pojęcia. Ten górski napęd, niska waga i widelec carbon może rzeczywiście jest czymś co w moim przypadku będzie "rowerem do wszystkiego". I teraz proszę, jeśli coś namieszałem o wyprowadzenie mnie z błędu. Sztywne osie to wybór "raz na ramę i widelec" więc lepiej wybrać od razu dobrze. Suport w przypadku Marin "jedynki" ma o tyle mniejsze znaczenie, że mogę w przyszłości (kiedy albo tarcza się zużyje albo suport dostanie luzów), wymienić go razem z korbą na HTII. Kaseta (no i przerzutka) - poniekąd lepsze rozwiązanie w "jedynce" (tańsze + mniej narażone na zużycie + tak czy inaczej ta dodatkowa tarcza to tarcza mniejsza, która nie ma chyba dla mnie aż tak dużego znaczenia). Hamulce, no cóż... Nie mam doświadczenia żadnego, ale z opinii z internetu są sporo gorsze w DSX 1 - tu jednak mógłbym sam sprawdzić na sobie. Być może różnica nie byłaby zauważalna przy moim użytkowaniu i doświadczeniu. No i w razie czego to nie jest wybór raz na zawsze tak jak suport. Cały czas porównuję Marin DSX 1 z 2. Różnice więc to o ile wiem: przygotowanie pod mleko, hamulce, przerzutka, suport. Wydaje mi się, że w ogólnym rozrachunku różnica jaką przyszłoby dopłacić do DSX 2 jest uzasadniona, ale mógłbym kupić którykolwiek z nich, no właśnie... Pod warunkiem, że byłby dostępny 😕🙄 Dziwnych czasów dożyliśmy. Spędziłem czas, zaangażowałem w pomoc innych, wybrałem nawet idąc na pewne kompromisy i nie mogę kupić, bo... nie ma... Aż mi głupio o to prosić, ale czy są może jakieś sensowne alternatywy, tzn. rower z takim napędem jak te Marin, prostą kierownicą i niekoniecznie amorem, dużą wagą i bardzo małą tarczą z przodu? Próbowałem sam, znalazłem nawet ranking podobnych konstrukcji, ale większość z nich nawet nie ma w PL dystrybucji... Ew. po prostu będę czekał i okresowo sprawdzał czy albo Marin DSX 1 albo DSX 2 się pojawi. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym wątku. Szczególnie jednak koledze @wkg - dziękuję bardzo! Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Dałeś ciała mówiłem brać póki jest.. szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie widziałem dostępnego DSX'a, ani 1 ani 2 na dodatek był w twoim rozmiarze. 🙂 Przy obecnej dostępności takie rowery schodzą jak ciepłe bułeczki, jak trafią do jakiegoś popularniejszego sklepu to godzina - dwie i po ptakach. Może spróbuj sobie podzwonić po dealerach, często jest tak że sklepy mają zamówione konkretne modele i przybliżone czasy dostawy od importera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr00va Napisano 6 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Tak, racja. Tyle, że w momencie kiedy zobaczyłem Twój post to było już po zawodach 😂 Zresztą w przypadku tak trudno dostępnych przedmiotów jest możliwe, że "nabywca" po zakupie dostał maila, że dostępności brak i zamówienie anulowane. Z reguły sklepy umieszczają taki wentyl w regulaminach, również te bardzo duże jak np. Media Markt Wirtualna dostępność napędza ruch na stronie i niestety czasem jest jedynym powodem, dla którego można coś umieścić w koszyku. Na razie wysłałem zapytania wszędzie gdzie deklarują, że kiedyś mieli. Jak do tej pory dostałem jedną odpowiedź, że nie mają i nie są w stanie określić czy i kiedy będą mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Tak tylko z tym mlekiem - to, ze nie jest napisane, że można mleczyć to nie znaczy, że nie można : ) Ludzie mleczą wszystko. Jak sie napompuje do 1,5x tego co się normalnie jeździ i opona nie wystrzeli to trzeba spuścić powietrze do ciśnienia roboczego i tyle - moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr00va Napisano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Cześć. Gdyby to kogoś interesowało, to daję znać: Po wielkich poszukiwaniach i jeszcze jednej (już ostatniej) zmianie koncepcji, zdecydowałem się na Merida Big.Nine 500 lite w kolorze niebieskim i rozmiarze M 🙂 Ponoć opony tego roweru znikają w oczach, więc szybko będzie okazja zmienić na troszkę węższe. Myślę, że reszta specyfikacji roweru spełnia absolutnie wszystkie moje wymagania (nawet te, które doszły w trakcie poszukiwań). Mam wersję z hamulcem shimano. Odezwę się jeszcze po jakimś czasie użytkowania i postaram się podzielić wrażeniami z użytkowania tej maszyny. A w między czasie, może podzielicie się informacjami jakich kasków, sakw na telefony i narzędzi używacie? Które z narzędzi (poza oczywiście miernikiem wyciągnięcia łańcucha i pompki) macie w domu a jaką część serwisu powierzacie profesjonalistom? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 17 Maja 2021 Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 O narzędziach był tu cały wątek. Ja najczęściej używam szczypiec do rozpinania łańcucha. Jeżdże na 4 łańcuchy i zmieniam je co kilkaset km. Oszczędza to kasetę która teraz jest po 350 złotych. Do tego klucz do kasety i bacik - żeby samemu zmienić. Klucz do suportu. Suport wymienia się łatwo a w sezonie w razie czego nie trzeba czekac w kolejce do warsztatu. Do tego imbusy i torxy. Imbusy mam w mulitoolu (bezsensownie), torxy w komplecie ale wolałbym kupić te które pasują do mojego roweru a porządne. Plastykowy kluczyk do korby HTII. Kupiłem też zestaw do odpowietrzania hamulców. Moim zdaniem wszysko z wyjątkiem przeglądu amortyzatora warto zrobić samemu. Amortyzator - jak kto umie. Ale cała reszta jest prosta jak tyłek węża - to tylko rower. Można też dokupić skuwacz do łańcucha ale ja nie używam - kupuję 4 łańcuchy i na miejscu mi skracają do potrzebnego wymiaru. KMC sa na spinkę więc szczypce do łańcucha wystarczą. Może też i klucz do kominów jeżeli będziesz chciał sam wymieniać blaty - ja nie mam. No i pompka się przydaje. Oraz mleko Odkąd jeżdżę na mleku przez dwa lata nie złapałem gumy PS: Nie wiem, co potrzeba do serwisowania twoich piast. Tak nawiasem - fajny rower ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.