Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana

De_Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, chcę zmienić swój przedni napęd w rowerze i totalnie nie wiem jaki będzie odpowiedni to mojej tylnej przerzutki SHIMANO DEORE RD-M592 9 RZ. 36T SHADOW Link do przerzutki: https://rowerek.pl/product-pol-7640-Przerzutka-tylna-Shimano-Deore-RD-M592-9-rz-36T-Shadow.html

Proszę poradźcie co najlepiej kupić aby wywalić tą 3 rzędową przerzutkę z przodu. 

Potrzebuję korby zębatki i suportu. Najlepiej zębatka 32 zęby i więcej. 

29 minut temu, De_Bartek napisał:

Proszę poradźcie co najlepiej kupić aby wywalić tą 3 rzędową przerzutkę z przodu. 

To może ja nie zrozumiałem :) Zrozumiałem, że chcesz wyrzucić przednią przerzutkę czyli zostać z korbą z jednym blatem. Pytanie, czy wystarczy Ci przełożeń w napędzie 1x9 z maksymalną pojemnością obsługiwanej przez twoją przerzutke kasety 25 (kaseta 11-36).

12 minut temu, wkg napisał:

To może ja nie zrozumiałem :) Zrozumiałem, że chcesz wyrzucić przednią przerzutkę czyli zostać z korbą z jednym blatem. Pytanie, czy wystarczy Ci przełożeń w napędzie 1x9 z maksymalną pojemnością obsługiwanej przez twoją przerzutke kasety 25 (kaseta 11-36).

Chciałbym wywalić przerzutkę i wstawić nową korbę nowy suport i nową zębatkę.  Czyli cały przedni napęd wymienić.

Głównie jeżdżę po drogach w lasach no i czasami po mieście.

No to bez przerzutki będziesz miał tylko jeden blat w korbie - więc pytanie pozostaje w mocy. Możesz sobie kupić https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-fcm7000-korba-11rz-175mm-bez-tarczy,c68,p703,pl.html i tarczę shimano 34 albo jakąś inną dowolnej wielkości, suport bb-52 i voila. 

Ale ja bym był ostrożny z takimi pomysłami mając z tyłu napęd o tak małej pojemności. Jak chcesz możesz kupić  https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-fc-m6000-10rz-40-30-22t-175mm-deore,c68,p2348,pl.html, odkręcić tarcze (i jak już stwierdzisz, że napęd 1x9 jest dla Ciebie - sprzedac za połowę wartości korby), dokupić zębatke NW i przykręcić ją w miejsce środkowej. Wyjdzie wagowo na to samo co korba 1x a będziesz miał bezpieczny powrót :)

Ewentualnie tez możesz (jeżeli twoja korba to umożliwia) zrobić to samo testowo na twojej korbie. Nie używasz największego i najmniejszego blatu w swoim rowerze ?

O to, że może Ci przełożeń zabraknąć. O tym cały czas piszemy. Pod górkę będziesz miał za twardo i albo będziesz siłowo wypychał albo nie podjedziesz a z górki będziesz kręcił jak chomik i i tak będzie za wolno. 

Może odpowiedz na pytanie.

Ja używam napędu 1x 10s właśnie z kasetą 11-36. Wymyśliłem nawet nazwę dla niego. Napęd "warszawski". U mnie pokrywa zapotrzebowanie w 100% i jestem więcej niż zadowolony. Ale nie wyobrażam sobie takiego napędu w MTB czy do jazdy w górzystym terenie. Moim zdaniem minimum przy 1x w takim przypadku to 11-46.

Gdybyś się jednak decydował to polecam wybrać 30T jako zębatkę z przodu. Miękkie przełożenia są ważniejsze niż możliwość dokręcania z górki. A jak popracujesz nad kadencją to 50 km/h przez krótki czas też nie będzie problemem.

PS. Będziesz potrzebował zębatkę Narrow Wide. Można tanio kupić na Ali.

12 minut temu, chrismel napisał:

Ja używam napędu 1x 10s właśnie z kasetą 11-36. Wymyśliłem nawet nazwę dla niego. Napęd "warszawski".

Dobre :) 

Ja na płaskich okolicach Warszawy mam cały czas 38 z przodu i kasetę 11-36 i jest świetnie. Ale w nadwiślańskich chaszczach czy Kampinosie już mi często brakuje blatu 30 i muszę machać przednią przerzutką. A w góry to młynek 24 czasem się wydaje twardy i szukam kolejnego biegu.

9 minut temu, De_Bartek napisał:

A może lepiej zamiast 1 rzędowej zębatki włoźyć 2 rzędową ?

To pogodzisz wady obu rozwiązań :) 

Dwurzędowa to taki napęd "warszawski" z okazjonalnie wykorzystywanym młynkiem - gdy wjedziesz w cięższy teren, na jakiś trudniejszy podjazd. Ale niestety nie ma najczęściej wykorzystywanego w "średnim" terenie, w lesie itd.  blatu 30. Waga praktycznie jak 3x. Jak trzepiesz po w miarę płaskim i twardym cały czas na dużym blacie to ma sens. Ale wymiana przerzutki, może manetki  - słoabo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...