curtis171 Napisano 1 Maja 2021 Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Chcę wymienić amortyzator reba rl 120mm bez sztywnej osi na pike 130mm ze sztywna osia. Pytanie moje jest takie czy ja moge do swojej ramy canyon nerve al 6.0 dac skok 130? Canyon mi napisał ze rama nie byla testowana pod kątem większego skoku niz 120 i nie zalecaja większego. Jak to sie ma do rzeczywistosci? No bo jakby nie bylo to jest to tylko różnica 10mm.. Bedzie cos grozic ramie? P.S Dlaczego chcę pike a nie rebe? Dlatego ze pike bedzie raczej stabilniejszy bo ma większą srednice goleni to raz. A dwa po prostu bardziej przypadl mi do gustu Edytowane 1 Maja 2021 przez curtis171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Maja 2021 Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 10mm raczej dużo nie zmieni, ale licz się z tym, że w razie czego jest to dobry powód odrzucenia gwarancji. Masz koło z inną piastą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 1 Maja 2021 Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Nerve to raczej już po gwarancji będzie... Jeśli tak, to nie masz nic do stracenia. 10mm różnicy szaleńczo nie zmieni sprawy, ale więcej to już bym nie próbował. Tak naprawdę nie liczy się skok, a parametr AC (axle to crown). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 1 Maja 2021 Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 16 lat temu zmieniłem widelec 120 na 130 i nadal jestem zadowolony . Ale jak pisał KSikorski - warto znać wysokość bo ona , choć z drugiej strony, z uwagi na SAG, z samego skoku zmiana geometrii będzie znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
curtis171 Napisano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2021 Jesli o piaste chodzi to nie ma problemu bo mam adaptery 15mm. Gwarancji brak... Czyli podsumujac na 99% mi rama nie strzeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi