Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Krzywa linia łańcucha z przerzutką - przeskakiwanie łańcucha

Patix_CPT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem, gdyż wymieniłem łańcuch i teraz biegnie on nie w linii prostej z tylna przerzutką. Przerzutka łapie go po prawej stronie co powoduje co jakiś czas jego przeskakiwanie na dolnym kólku przerzutki. Wystepuje to na 3 najwyzszych przełożeniach. Jakieś pomysły?

FB_IMG_1619821273334.jpg

Napisano

Nie ma możliwości żeby zmiana łańcucha spowodowała coś takiego. Łańcuch do dobrej ilości rzędów?

Ile km ma przejechane kaseta? Wiesz że zmiana łańcucha przy zużytej kasecie to kiepski pomysł?

Hak prosty?

Napisano

Ta część zagięta w stronę kółka?

• Mod Team
Napisano

Nie, ta od zewnętrznej strony koła. Oczywiście wózek zawsze jest w pewien sposób ukształtowany, ale tu wydaje mi się, że jest za bardzo odgięty od kółeczka.

Napisano

Łańcuch nowy + nowa zębatka z przodu zmieniona z 32 na 34T (narrow wide). Kaseta ma z 4k ale przyjęła nowy łancuch i działa bez zarzutów. Chodzi tylko o dolne kółko przerzutki które ,,dostaje" krzywo łańcuch. Łańcuch na pewno dobry, bo ten sam co poprzednio miałem i smigało normalnie.

Napisano

Może po prostu dolne kółko przerzutki ma już zużyte zęby? Pokaż to kółko na zdjęciu z profilu.

Zęby muszą mieć odpowiednią wysokość i kształt, inaczej z nowym łańcuchem nie będą się poprawnie zazębiać i stąd przeskakiwanie i to, że łańcuch nie osiada dobrze między zębami. 

Dodam jeszcze, że w napędach 1x wszystkie kwestie związane z przekosem są spotęgowane w porównaniu do napędów z wieloma tarczami z przodu. 

Wspominałeś jeszcze o zmianie zębatki z przodu z 32 na 34 z. Czy ta zębatka na pewno osiadła w tym samym miejscu co stara? Chodzi mi o to, czy jej zęby nie są bardziej do wewnątrz w porównaniu do poprzedniej, np. wskutek jakiegoś innego wyprofilowania, wyfrezowania itp. 

Napisano

Możliwe, że już są zużyte faktycznie bo wyglądają tak jak na zdj, no ale jak patrzyłem to winą przeskakiwania jest to, że kółko łapie łańcuch na samej krawędzi, tak jakby własnie wózek był przekrzywiony.

1619870950083.jpg

4 godziny temu, bogus92 napisał:

Oczywiście wózek zawsze jest w pewien sposób ukształtowany, ale tu wydaje mi się, że jest za bardzo odgięty od kółeczka.

Zdj. z innej perspektywy

1619871116430.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...