n3wbie Napisano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Cześć @mawof chciałbym się podpiąć do tematu i podpytać z którego roku masz domane? Tez się zastanawiam nad wymiana hamulców, mam rocznik 2019 (model 2020) i po dokładnym wymierzeniu wg schematu powyżej zasięg ramion u mnie wynosi 49-50mm, czyli teoretycznie kazdy hamulec powinien wejsc. Zastnawiam się czy to zostało w którymś roczniku poprawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mawof Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Hej, wiesz co ja w sumie nie wiem ktory to rocznik :). Kupiony w 2021, bez tarcz wiec chyba bedzie produkcja 2020. U mnie tez tak bylo. Wygladalo ze podejdzie, Trek oficjalnie powiedzial ze podejdzie, sklep gdzie kupilem tez powiedzial ze podejdzie. Ale rzeczywistosc pokazala ze nie podejdzie :). No ale co zrobic. Plus jest taki ze te koszyczki co kupilem sa spoko i dobrze daja rady. Ogolnie nie spodziewalem sie ze takie „jaja”, no ale co zrobic :/. Chce sie jezdzic i cos zmienic to w dzisiejszych czasach musisz sie liczyc ze cos nie zabangla :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Dzięki, to pewnie historia będzie podobna w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mawof Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 Chyba nic nie poprawili, ale za to te koszyczki co kupilem, pomijajac ze trzeba bylo je kupic wiec koszt poszedl w gore, to same koszyczki sie bardzo sprawdzaja. Daja rady i wszystko smiga idealnie. Tak wygldaja na rowerze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Udało mi się w końcu zebrać i kupiłem hamulce 105 i weszły idealnie. Chyba zależy od rocznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mawof Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Hej, podeslesz fote jak to u Ciebie wyglada? Moze rzeczywiscie kwestia rocznika :/. W sumie z Treka napisali mi ze beda pasowac, a nie pasuja. Bylem tez w serwisie Treka i sie dziwili, ale potwierdzili ze tiagra na moja nie podejdzie bo ma za maly zasieg ramion. No chyba ze jakies lipne Tiagry kupilem ;). Edytowane 24 Lipca 2021 przez mawof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Teoretycznie wszystkie powinny miec taki sam zasięg ramion. I jeszcze sprzed wymiany: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Nie ma lipnej Tiagry, jest tylko jeden model. Najwyraźniej w Treku zorientowali się jaka to głupota i poprawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mawof Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Dzięki za foty fajnie że u Ciebie się udało :). widać ewidentnie mamy różne ramy i nie mówię o kolorze pewnie w którymś roczniku coś spartolili i to ja go sobie trafiłem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Mały update, jako że śledzę ten temat. Wymieniłem w sobotę hamulce w Treku Domane AL3 2019 z tych bontragerowskich na 105 r7000 Hamulce weszły bez problemu a po ustawieniu koszyczków maksymalnie na dole klocek wciąż dotyka górnych części powierzchni hamującej i bałem się, że nie uda się tego dobrze ustawić, lecz po 10 minutach udało się żeby klocek nie ocierał nigdzie o oponę , ale może to tylko kwestia dosyć wąskich kół (szer. zewn. 20.8mm). Po pierwszej jeździe pluję sobie w brodę, że nie wymieniłem tych hamulców dużo wcześniej 105 hamują jak dzikie, jak zacisnąłem hamulec z duża siłą z przyzwyczajenia z bontragerów to ciężko było utrzymać trakcję kół żeby nie wpaść w poślizg albo nie przelecieć przez kierownicę. Jakby ktoś z moim modelem trafił na ten post to naprawdę polecam, lecz po przygodach kolegów na górze trzeba uważać bo trek zrobił straszne zamieszanie z tymi zasięgami hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mawof Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Super! Gratki! Niestety z 2020 AL2 cos chyba pokminili i zepsuli :). No albo ja i serwis cos zle robimy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi