Skocz do zawartości

[do ~4000] co wybrać: Merida Crossway 300 / Scott Sub Cross 20 Men / Giant Roam Disc 1

wili

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

co byście wybrali? celuje w  te modele, ponieważ oparte są na Deore

50% drogi szutrowe, dziurawy asfalt /  50% "dobre" drogi

i zastanawiam się, dlaczego Scott i Giant nie dają regulowanych mostków w cross'ach - wydawało mi się że to standard?

Napisano

Wybrałbym Gianta, chociażby ze względu na amortyzator powietrzny. Nie wszyscy lubią regulowane mostki, bo są cięższe i czasami łapią luzy (akurat ja nie narzekam).

Napisano

ten regulowany mostek, to akurat u mnie konieczna sprawa - problemy z kręgosłupem 😕

co do amortyzatora powietrznego, czytałem że co 1000km należy mu się serwisowanie - to w moim przypadku co najmniej 2 x /rok

Napisano

Witam.I co kolego wybrałęś bo ja mam ten sam dylemat???Scotta bym odrzucił bo ma najgorszy amor,na meridzie jechałem pod sklepem i fajnie się jechało,w giancie natomiast martwi mnie korba tylko 44 i serwis amortyzatora powietrznego co chwilę.

Napisano

No właśnie mam ten sam dylemat , stawiałem na gianta ale ten Scott a bardziej Merida mnie zaciekawiła... Człowiek szuka droższego sprzętu żeby starczyło na dłużej przy normalnej eksploatacji a okazuje się że bieżącą konserwacja wychodzi dużo drożej niż w rowerze ze średniej półki i totalnie nie wiem w jakim kierunku iść ... 

A jak ta merida na żywo ? Jakieś detale ?

Napisano

W porównaniu do cube analog bardzo leciutko się jechało,przerzutki działały idealnie,na żywo merida wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach.Po przejechaniu 100 metrów byłem w szoku że tak lekko to idzie na 48/11.Siedziałem też na giant roam 1 na żywo też fajnie wygląda,niestety nie jechałem na nim minusy gianta to korba 44 i niestety ten serwis amorka

Napisano

zastanawiam się, czy nie zawierzyć "ludowej mądrości" - jednak z tych trzech marek, Merida w Polsce najpopularniejsza :)

Napisano

w każdym razie ja na razie nie podjąłem decyzji - nie śpieszę się z tym za bardzo

ale będę wdzięczny za info, co wybraliście

ewentualnie, może ktoś z forum opowie o swoich doświadczeniach/przemyśleniach o tych rowerach?

Napisano

wybrałbym Unibike Zethosa jeżeli jest gdzieś dostępny.

Jest nieco droższy, ale ma lepszy osprzęt np. hamulce ma SLX M7100, korbę też grupową Deore a nie jak w meridzie FSA, w Unibike tylna przerzutka ze sprzęgłem, a w meridzie bez...itd

Napisano
W dniu 1.05.2021 o 09:38, tomasinio napisał:

i serwis amortyzatora powietrznego co chwilę.

Tak z ciekawości ile km robisz w sezonie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...