wili Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 co byście wybrali? celuje w te modele, ponieważ oparte są na Deore 50% drogi szutrowe, dziurawy asfalt / 50% "dobre" drogi i zastanawiam się, dlaczego Scott i Giant nie dają regulowanych mostków w cross'ach - wydawało mi się że to standard?
Sk27 Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 Wybrałbym Gianta, chociażby ze względu na amortyzator powietrzny. Nie wszyscy lubią regulowane mostki, bo są cięższe i czasami łapią luzy (akurat ja nie narzekam).
wili Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Napisano 30 Kwietnia 2021 ten regulowany mostek, to akurat u mnie konieczna sprawa - problemy z kręgosłupem 😕 co do amortyzatora powietrznego, czytałem że co 1000km należy mu się serwisowanie - to w moim przypadku co najmniej 2 x /rok
tomasinio Napisano 1 Maja 2021 Napisano 1 Maja 2021 Witam.I co kolego wybrałęś bo ja mam ten sam dylemat???Scotta bym odrzucił bo ma najgorszy amor,na meridzie jechałem pod sklepem i fajnie się jechało,w giancie natomiast martwi mnie korba tylko 44 i serwis amortyzatora powietrznego co chwilę.
komandor4 Napisano 1 Maja 2021 Napisano 1 Maja 2021 No właśnie mam ten sam dylemat , stawiałem na gianta ale ten Scott a bardziej Merida mnie zaciekawiła... Człowiek szuka droższego sprzętu żeby starczyło na dłużej przy normalnej eksploatacji a okazuje się że bieżącą konserwacja wychodzi dużo drożej niż w rowerze ze średniej półki i totalnie nie wiem w jakim kierunku iść ... A jak ta merida na żywo ? Jakieś detale ?
tomasinio Napisano 1 Maja 2021 Napisano 1 Maja 2021 W porównaniu do cube analog bardzo leciutko się jechało,przerzutki działały idealnie,na żywo merida wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach.Po przejechaniu 100 metrów byłem w szoku że tak lekko to idzie na 48/11.Siedziałem też na giant roam 1 na żywo też fajnie wygląda,niestety nie jechałem na nim minusy gianta to korba 44 i niestety ten serwis amorka
wili Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 zastanawiam się, czy nie zawierzyć "ludowej mądrości" - jednak z tych trzech marek, Merida w Polsce najpopularniejsza
wili Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 w każdym razie ja na razie nie podjąłem decyzji - nie śpieszę się z tym za bardzo ale będę wdzięczny za info, co wybraliście ewentualnie, może ktoś z forum opowie o swoich doświadczeniach/przemyśleniach o tych rowerach?
tomasinio Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 JA dzisiaj chyba będę monetą rzucać orzeł giant roam 1 reszka merida 300 crossway😂
BartekMM Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 wybrałbym Unibike Zethosa jeżeli jest gdzieś dostępny. Jest nieco droższy, ale ma lepszy osprzęt np. hamulce ma SLX M7100, korbę też grupową Deore a nie jak w meridzie FSA, w Unibike tylna przerzutka ze sprzęgłem, a w meridzie bez...itd
wili Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 Zethos nie wychodzi wcale drożej - muszę się mu przyjrzeć
chudzinki Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Jeżeli chodzi o rowery z tematu to tylko Giant ze względu na powietrzny amortyzator. Dorzucę do porównania https://nrowery.pl/crossowe/97-caledon-db-xt.html i https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-300795?mc=8405267&c=Szary
Q_u Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 W dniu 1.05.2021 o 09:38, tomasinio napisał: i serwis amortyzatora powietrznego co chwilę. Tak z ciekawości ile km robisz w sezonie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.