5mek Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 Cześć, Chciałbym zapytać o pomoc w identyfikacji jaka to piasta? Ma lekki luz na bębenku, w związku z tym kaseta delikatni pływa. Chciałbym to naprawić, ale nie wiem czy jak to rozkręcę to będę w stanie poskładać do kupy. Czy tam może być łożysko maszynowe czy zwykłe kulki? Na piaście tylko napisane CUBE, dodatkowo wygrawerowane "K17022500013" pomiędzy kołnierzem szprych a mocowaniem hamulca (pewnie numer seryjny, to samo co widać na bębenku). Rower to Cube, zestaw koł: CUBE RA 0.8 Aero Disc, 100x12mm / 142x12mm, 6-Bolt
abdesign Napisano 30 Kwietnia 2021 Napisano 30 Kwietnia 2021 Formula - wypust dla Cuba. Nie specjalnie jest co w nich zepsuć, kupiłem te koła z używanym rowerem... robiąc serwis przed sprzedażą (bo tym kołom cholernie daleko od OK) rozbierałem te piasty - tam nie ma co popsuć. Łożyska na kulkach, kontrowane konusami - rozkręć, wyczyść, przesmaruj i skontruj tak żeby bębenek nie latał.
5mek Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Napisano 30 Kwietnia 2021 Dzięki. Jak dokupię drugi klucz do konusów, to się za o zabiorę.
5mek Napisano 28 Maja 2021 Autor Napisano 28 Maja 2021 Aktualizacja - może komuś się przyda w przyszłości. Ta piasta to joytech/novatec. Udało się wyjść kulki i przesmarować, ale nie odkręcić/dokręcić bębenek - chyba potrzebny by był taki dziwny przyrząd do tego. Ale zamiast kupić ten klucz chyba wolę zacząć zbierać na nową piastę/koło - taki wniosek po ocenie stanu bieżni kulek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.