Skocz do zawartości

[licznik] Garmin Edge 530/830 vs Karoo 2 kilka pytań odnośnie nawigacji

bercov

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączę się pod temat 

Rozważam zakup Garmina Edge 830. Z tego co wyczytałem w necie jego mapy terenowe PL.Topo należą raczej do mało precyzyjnych. Podobno można je trochę poprawić poprzez wgranie na nie różnych nakładek np https://garmin.osmapa.pl/

Czy możecie polecić coś do jazdy po lesie tak żeby zaznaczone były na niej stare drogi, dukty itp ? 

Do tej pory używam Komoot-a z którego jestem zadowolony więc trochę boję się pogorszenia jakości map.

Czy do Garmina mozna wrzucać różne punkty POI warte zwiedzenia, a może ma juz je w swoim zasobie ?

• 1 miesiąc temu...
9 minut temu, bartesso napisał:

Tak, 830, wiem ,  że niby można ale nie wiem gdzie i jak.

Pewnie jako pole do któregoś z ekranów, nie wiem czy do kazdego czy tylko do nawigacji. Wieczorem sprawdze bo sam jestem ciekaw :)

Klawiszologia Garmina jest stworzona dla miłośników łamigłówek :D

• Mod Team
10 minut temu, bartesso napisał:

Tak, 830, wiem ,  że niby można ale nie wiem gdzie i jak.

4 minuty temu, Q_u napisał:

Tak zapytam bo widzę tyle pytań. Garmin nie ma instrukcji?

Ma instrukcję, bardzo obszerną do której link wrzuciłem wyżej.

W czym konkretnie problem? Edytujesz ekran, dodajesz pole "Dystans do celu", zapisujesz ekran, gotowe.

Można to ustawić na dowolnym ekranie, nie tylko na nawigacji.

Mam ten problem, że w lewym górnym rogu, przestało mi pokazywać  za ile metrów mam skręcić itp., zamiast tego,  pomimo, ze do mety mam jeszcze ponad 50 km, to jak widzicie, garmin mi pokazuje, że do punktu końcowego 40 metrów,  i tak przez długą część trasy. . 

20210716_135858.jpg

Ja mam właśnie 530. Aż ostatnio jadąc po długiej prostej gdzie mapa się nie zmieniała poważnie się zaniepokoiłem, ze się zgubiłem i noc mnie złapie. Ten Garmin ma całą masę ustawień w ktorych przez półtora roku się jeszcze nie połapałem (np jak mu kazać, żeby nie zmieniał HRMax jak mu czujnik pulsu zwariuje ? Garmin niby ma dobry bo zabroniłem aktualizować a liczy  mi Obciążenie Wysiłkiem od  HRMax 226 :D podczas gdy Garmin Connect liczy poprawnie - od 182.

Co do instrukcji - generalnie nie jestem jej fanem :D

4 godziny temu, wkg napisał:

On czasem w ten sposób głupieje :( Albo wyświetla przez godzinę komunikat, że za 600m skręt. Mapa pokazuje dobrze. Pomaga przeładowanie trasy choć to oczywiście kłopotliwe. 

A mi głupieje cały czas🙂

Ale na mapie wiesz gdzie jesteś ? Mapa mi zawsze działa. O ile oczywiście nie trzeba zmienić skali. I tak w wątpliwych sytuacjach nawiguję na KaMapie na komórce. To raczej komputer treningowy i jak mu się nie pokićka to działa całkiem całkiem :)

Szkoda, że praktycznie nie ma instrukcji :( Tzn jest ale szkoda to czytać - strata czasu. Zrobiona na kolanie i długa, jakby wygenerowana z automatu. Na szczęście na anglojęzycznych grupach gdzie też się z tym użerają zawsze można znaleźć pomoc.

Po prostu Garmin ma tyle funkcji i podzielił je marketingowo między komputerek i GC, że jedynym sposobem jest rozpoznanie bojem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...