Skocz do zawartości

[licznik] Garmin Edge 530/830 vs Karoo 2 kilka pytań odnośnie nawigacji

bercov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem licznika rowerowego z serii Edge 530/830, lub ewentualnie Karoo 2 i w związku z tym mam kilka pytań do użytkowników tych urządzeń:

1. Czy jest w nich możliwość wrzucenia śladu trasy na mapę z pliku gpx, bez włączania nawigacji? W sensie widzę zaznaczoną ścieżkę na mapie, ale jadę sobie jak chcę, czasami po niej czasami gdzieś obok, a urządzenie nie nawiguje mnie 'zakręt po zakręcie', nie próbuje mnie ciągle na nią naprowadzać i nie informuje, że z niej zjechałem. Czy jest możliwość wrzucenia jednocześnie kilku takich śladów?

2. Czy są dostępne mapy do garmina z zaznaczonymi szlakami pieszo-rowerowymi (odpowiednim kolorem i opisem)? Coś jak na mapie na stronie windy.com

3. Czy ktoś z Was przeszedł z Garmina na Karoo v1/v2 i jest zadowolony? Ewentualnie w drugą stronę.

Nadmienię, że do tej pory używam telefonu z nawigacją Locus Pro i w zasadzie wszystko działało mi jak należy z wyjątkiem baterii, która powoli nie wytrzymuje tras powyżej 100 km, dlatego rozmyślam nad dedykowanym licznikiem. Wartością dodaną będą na pewno dodatkowe bajery takich liczników jak np. segmenty stravy na żywo itp.

Pozdrawiam!

1. Edge 530 - tak. Wystarczy ustawić ślad jako zawsze widoczny i nie włączać nawigacji

2. Używałem map z Kamap i to działało. 

Poza konkursem - 530  jest świetny jako komputer treningowy ale na takim małym ekranie nawiguje sięmocno średnio  A już zmiana skali przyciskami - porażka.

A czy tych śladów można wrzucić kilka? Np. teraz używając locusa mam widocznych kilkadziesiąt segmentów stravy (jakoś trzeba sobie radzić :D), albo np. jakieś odcinki które chciałbym przejechać (najczęściej jakieś ścieżki/single w lasach).

Te mapy z Kamap opierają się na openstreet?

Zdaję sobie sprawę z wielkości garminów, dlatego też trochę ciągnie mnie do Karoo 2. Tam jest większy i przede wszystkim ładniejszy wyświetlacz, ale też są inne problemy (np. słabiej trzymająca bateria, brak możliwości wgrania innych map i tzw. choroby wieku dziecięcego). Jednak mimo wszystko przez większość czasu jeżdżę wokół komina, gdzie najczęściej potrzebuję znać tylko fragment trasy i widzieć go na mapie (najczęściej wtedy gdy jadę powyżej 80km) i mam nadzieję, że do takich celów garmin się sprawdzi. Lubię też widzieć zaznaczone szlaki rowerowe i piesze, których w okolicach Borów Tucholskich jest od zatrzęsienia. 

@bercov Garmin Connect ma możliwość wyświetlania segmentów tak Strava. Można to zrobić na 2 sposoby. Albo zintegrować się ze Stravą, wtedy ulubione segmenty masz 1:1, ale wymaga płatnej subskrypcji S. Możesz tez użyć segmentów garmina i nawet stworzyć sobie odwzorowanie tych segmentów ze stravy, ale to działa „tak se”.  Przede wszystkim segment możesz zrobić na swoim przejechanym już odcinku/trasie, a dodatkowo start i stop czasem wyznacza się w dziwnych, przesuniętych punktach. 

@KSikorski

Jeżeli mapa PL TOPO wygląda tak jak na podglądzie na ich stronie to jest to mega słabe odwzorowanie - przynajmniej na terenie wokół Chojnic, gdzie jeżdżę. Mapa której używam w Locusie (standardowa mapa Poland - LoMaps 1,3 GB) wygląda niemal identycznie jak ta na stronie windy.com - która pewnie jest oparta o mapy openstreetmap + dodatkowo zaznaczone wszystkie szlaki odpowiednimi kolorami i opisami. Nie ma czegoś podobnego do garmina?

@grzybu

To jak działa funkcja strava live segments to mniej więcej wiem. Napisałem tylko jak sobie radzę w przypadku Locusa - wrzucam sobie ślady i przynajmniej wiem gdzie dany segment się zaczyna i kończy.

@wkg

Może dlatego, że jest ograniczona ilość segmentów do 100, i nie synchronizują się te których średnie nachylenie jest mniejsze niż -0,25% (to jest jedna z zasad stravy, żeby blokować segmenty zjazdowe).

Cytat

@bercov
Jeżeli mapa PL TOPO wygląda tak jak na podglądzie na ich stronie to jest to mega słabe odwzorowanie - przynajmniej na terenie wokół Chojnic, gdzie jeżdżę. Mapa której używam w Locusie (standardowa mapa Poland - LoMaps 1,3 GB) wygląda niemal identycznie jak ta na stronie windy.com - która pewnie jest oparta o mapy openstreetmap + dodatkowo zaznaczone wszystkie szlaki odpowiednimi kolorami i opisami. Nie ma czegoś podobnego do garmina?

Nie ma. Dlatego jak będę zmuszony kupić nawigację, to raczej w charakterze "wyświetlacza" dla tras planowanych i organizowanych w locus`ie.

7 minut temu, KSikorski napisał:

Nie ma. Dlatego jak będę zmuszony kupić nawigację, to raczej w charakterze "wyświetlacza" dla tras planowanych i organizowanych w locus`ie.

Szkoda. Takie Karoo 2 mogłoby pod tym względem być znacznie lepsze (chociażby z uwagi na lepszy wyświetlacz i rozdzielczość), ale tam też jesteśmy skazani - jeśli chodzi o mapy - na to co daje nam producent (też mapy oparte o openstreetmaps). Z tego co czytałem na ich forum, to można wrzucić coś innego, ale urządzenie ciągle sprawdza czy w urządzeniu jest oryginalna mapa i jak jej nie ma to po połączeniu z siecią - pobiera w tle i nadpisuje.

Właśnie dla mnie wyznaczenie trasy nie jest problemem w ogóle, bo zawsze staram się to robić przed wyjazdem i bardzo fajnie się tu sprawdza Strava (można korzystać z globalnej i własnej heatmapy), Komoot (pokazuje rodzaj nawierzchni na trasie), czy brouter (gdzie mamy pokazane szlaki). Tylko ja jadąc rowerem nigdy nie używam nawigacji jako takiej, tylko co jakiś czas spoglądam na ślad zaznaczony na mapie - wręcz irytuje mnie jak urządzenie próbuje mnie naprowadzać, wyrzuca jakieś komunikaty itp. W większości przypadków po prostu nie potrzebuję tej funkcji. Cała reszta to improwizacja, to pojadę tu, to tam w zależności od nastroju, zmęczenia, pogody itp. Dla mnie największą atrakcją na trasie są właśnie szlaki piesze i rowerowe, bo z reguły prowadzą one przez najfajniejsze miejscówki. Fajnie mieć to zawsze zaznaczone na mapie. Widać nie jest to takie oczywiste dla producentów tego typu urządzeń.

Ciekawy jestem, może są tutaj jacyś użytkownicy Karoo 2, może oni podzieliliby się jakąś opinią na temat tego urządzenia? Ogólnie w sieci można znaleźć wiele sprzecznych opinii. Od ludzi zachwyconych, po takich którym niemal nic nie pasuje. Wśród wad są wymieniane m.in. krótki czas trzymania baterii, brak czytelności niektórych ekranów (np. segmentów stravy), problemy z czujnikami, z połączeniem z telefonem, i wielu innych bugów w oprogramowaniu.

@wkg: Nie chodziło mi o możliwość pokazania śladu gpx, a szlaki piesze i rowerowe jak na mapie z locusa. Wiem, że pisałeś, że coś podobnego jest na mapach Kamap, ale to są typowe mapy turystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Mi bardziej chodziło o normalną mapę wektorową bazującą na openstreetmaps + szlaki (tak jak to wygląda w Locusie).

@wojtasin

O PL Topo pisaliśmy wcześniej. Nie wiem o co chodzi, ale na podglądzie mapy jak przybliżę sobie okolice Gdańsk to widzę oznaczone szlaki, ale w okolicach Chojnic nie ma żadnego. Do tego w lasach nie ma prawie w ogóle ścieżek (poza głównymi drogami) - open street map pod tym względem wypada znacznie lepiej.

Ta warstwica ze strony https://garmin.osmapa.pl ze szlakami to może być to. Jakby ktoś używał i mógł wrzucić jakiegoś screena, byłbym wdzięczny.

• 4 tygodnie później...

Witam

Parę dni temu kupiłem sobie edge 830 i jestem kompletnie zielony w tym temacie. 

Nawigacja jest mi potrzebna do kilkudniowego  wyścigu gravelowego/mtb. Będę jechał po wyznaczonym kursie i tutaj mam pytanie czy nawigacja musi być cały czas włączona  nawet wtedy gdy mam dłuższy nocleg, żeby na drugi dzień nie mieć problemu ze znalezieniem kursu? I co ze  statystykami? Muszę zatrzymać i zapisać trening, wówczas na drugi dzień zaczynam od nowa i statystyki za  poszczególne dni treningu/jazdy muszę już sumować ręcznie? Wiem, że mogę zrobić pauze ale wówczas nie będę miał statystyki za każdy dzień tylko za cały wyścig, np. za 3-4 dni.

28 minut temu, bartesso napisał:

Wiem, że mogę zrobić pauze ale wówczas nie będę miał statystyki za każdy dzień tylko za cały wyścig, np. za 3-4 dni.

Tutaj dobrym rozwiązaniem przy ciągłym rejestrowaniu aktywności będzie kliknięcie sobie "okrążenia" na koniec dnia. Następny dzień to samo i tak do końca trasy.

53 minuty temu, safian napisał:

Nic nie trzeba wyłączać ani zapisywać - jest przecież opcja uśpienia w menu zasilania.

Ano trzeba, bo: 

Godzinę temu, bartesso napisał:

wówczas nie będę miał statystyki za każdy dzień tylko za cały wyścig, np. za 3-4 dni.

Przykład - TSS-y pójdą w jeden dzień co wpłynie na Fatigue, Fitness i Form ...

38 minut temu, CoolBreezeOne napisał:

Tutaj dobrym rozwiązaniem przy ciągłym rejestrowaniu aktywności będzie kliknięcie sobie "okrążenia" na koniec dnia. Następny dzień to samo i tak do końca trasy.

Jak wyżej.

Radzicie co zrobić, żeby uzyskać efekt którego @bartesso chce właśnie uniknąc - zapisania całego wyścigu jako jednej aktywności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...