Skocz do zawartości

[Opona szosowa] Ciśnienia opon dla ciężkiego kolarza.

Amadeusz90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Gianta Contend 1.

Początkowo, jako ciężki chłop (ok 100kg, 186cm) dowaliłem maksymalne ciśnienie jakie jest dopuszczalne na oponie (domyślna Giant S-R3 AC, 700x25c (28mm)).

Doczytałem że wcale nie jest to optymalne rozwiązanie, użyłem kilku kalkulatorów i generalnie wychodzi mi żebym na tył wrzucił 6,2 bara a na przód ok. 5 barów, niektóre kalkulatory (np. SRAMowy) sugerują jeszcze niższe wartości.

Nie uszkodzę felgi mając 'tylko' 6,2bar z tyłu? Czytając fora też można zgłupieć, jedni piszą że nawet 5bar wystarcza, a inni żeby ładować ile ciśnienia się da.

Jakiej wartości użylibyście jako startowej przy moich gabarytach (rower + ja +- 110kg, opony 28mm)? Dodam też że nie bawię się jeszcze w systemy tubeless i inne cuda, mam dętkę i bangla :)

Wielkie dzięki. 

Napisano

Nie przejmuj się kalkulatorami tylko dobierz ciśnienie do swoich potrzeb. Możesz sobie zacząć od tych 6 barów i regulować góra/dół w zależności od odczuć. Dopóki nie wpadasz w dziury czy inne przeszkody z dużą prędkością to nic złego się nie stanie, na prostej przecież nie dobijesz

Sam mając 88 + 8 przy oponach 28c (veloflex corsa, trzyma wymiar 28mm po napompowaniu a te gianty chyba mocno rosną) walę mniej więcej 7 i 8. Przy niższych wartościach czuję się jakbym płynął pontonem a nie jechał szosą

Napisano

Prosta zasada cis max opory toczenia maleją ale kosztem komfortu.Im nizej komfort się zwiększa  opory w górę.Mam podobne parametry i do detkowych  daje 100psi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...