Skocz do zawartości

[Hamulce] Scultura 100 - wymiana hamulców szczękowych na lepsze

skarko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam uprzejmą prośbę o poradę. Kupiłem sobie parę dni temu podstawowy model szosy do weekendowych przejażdżek. Ogólnie jest super i tak jak się spodziewałem. Oprócz hamulców. Tam są jakieś meridowe noname'y, które ledwo co opóźniają. Wiedziałem, że będzie słabo, ale jest tragedia. Na swoim rowerze cross'owym z V-brake'ami jestem w stanie wyhamować na połowę krótszym odcinku. Zdarzyło mi się, że nie dałem rady dohamować przed zakrętem - dobrze, że było gdzie uciec.

Co zrobić, żeby polepszyć, a nie popieprzyć? Pierwsza myśl to jakieś inne klocki. Ale może lepiej inne hamulce? Myślałem nad Shimano105 z dual pivot, Shimano BR-R451, SRAM Rival. Co przyniesie najlepszy efekt przy ograniczonych środkach?

Napisano

Wszytsko od 105 5800 w górę będzie bardzo dobrze hamować

Nooo ale to już jakieś 300 plnów inwestycji więc zacząłbym od usprawnienia tego co masz, klocki ultegry, dobre linki i nieściśliwe pancerne. Do tego porządne czyszczenie obreczy. Jak to nie pomoże to wymienisz hamulce a te graty się nie zmarnują

Napisano

Ogólnie to przerabiałem to kiedyś w jednym sprzęcie, więc można zacząć od podstaw, czyli wymiana klocków na ultegrę, dobre linki, pancerze itp i już będzie o niebo lepiej. A jak nie to upgreade na 105...

• 1 rok później...
Napisano

Temat odpowiedni to i ja zapytam :) Posiadam w szosie szczekowe hamulce z logo b-twin ale same okładziny sa wymienne i tam znów pisze tektro. Zdemontowałem okładzinki i tam jako tak to shimano nie pisze. Samych szczek nie mam ochoty zmieniać. Wole najpierw potestować tańszym sposobem. Czy ktos uzywa tych okładzin u siebie i uważa że lepiej sie zachowują podczas hamowania?

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-r55c4-duraace-br-9000-7900-9704749799

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...