TomekW Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Kupilas Alivio '06 ? czy starsze ? Moja przerzutka ma 1400 km prawie i nie ma problemów . Zobaczymy co bedzie dalej , bo to nie jest wielki dystans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Po rozpadzie mojej zajechanej XT rd-m750 do tyłu powróciło triumfalnie alivio 05.Działa dużo lepiej od kopniętego XT. Już prawie 6000km , przerzuca bdb i precyzyjnie ,minimalny luz wózka (2-3mm) Chyba najbardziej pancerna (oprócz XT z 98-2000) :surprised: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nygas Napisano 5 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 ja z kolei zamienilem dzisiaj Alivio na XT. na Alivio jezdzilem od wrzesnia zeszlego roku (po tym jak mi sie Acera wkrecila w szprychy ). nie mialem do niej zadnych zastrzezen. po wyczyszczeniu lozysk w kolkach wozka nie chodzily juz tak cicho mimo sporej ilosci samru... widac na niej slady obic, choc nie pamietam zebym sie na nia przewrocil, wciaz dziala jak marzenie. bede ja trzymal na wszelki wypadek, po co sie dobrego sprzetu pozbywac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 6 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Ado czego jest śrubka naciagajaca sprezyne w tej przerzutce, jak ja poluxnilem(odkrecilem) to przerzutka lepiej zmienia biegi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 1900 km , mała regulacja i znowu dziala bardzo dobrze . na razie nie mam zamiaru jej zmieniac , bo po co ( zreszta na ten cel nie mam kasy ) ale nie wykluczam zamiany na xt w zimie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Ja na modelu '06 zrobiłem około 500km w 3 tygodnie, intensywna jazda, głównie las, warunki suche. Co moge powiedzieć: - dobrze zmienia biegi - brak luzów (a często intensywnie zmieniane biegi) - troche głośne kółeczka, czyszczenie i smarowanie nie pomogło - łatwa regulacja - tłucze łańcuchem o ramę, ale na upartego ma to swój klimat - cena - 76zł Czy warto? W/g mnie tak. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości A jeżeli ktoś powie: Alivio szit, lx, xt, xtr rulez, na takich można powiedzieć, że xc się zaczyna blablabla... to niech mi powie czy części kupuje za własne zapracowane pieniądze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Zmieniam parę części w rowerze i zastanawiam się czy do napędu opartego całkowicie na grupie Alivio decydować się na zachwalaną tutaj we wszystkie strony przerzutkę tej grupy, czy może lepszym wyborem będzie Deore? To samo tyczy się przerzutki przedniej. Na pewno wybiorę którąś z nich. Tylko którą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 1 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Proszę nie robić OT. Porównania tych przerzutek przewijały się wiele razy. Poza tym to jest dział TESTY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Mam tą przerzutke 05' od 7k km i już powoli przestaje działac ale wbija na wszystkie 8 i luzów niema. Polecam ją bo Cena/Jakosć jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Autor co rozumiesz pod pojęciem "przestaje działać". Sam napisałeś, że wszystkie biegi wchodzą, a luzów nie ma. Zdecyduj się. A może okablowanie "przestaje działać"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Mi chodzi że wolniej, gorzej wchodzą biegi niż na początku chociaż jest dobrze wyregulowana. A może to nie jest wina przerzutki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Kupiłem Alivio we wrześniu ubiegłego roku. Przejechałem 3k kilometrów i chodzi jak marzenie. Wszystkie biegi wchodzą idealnie, czasem zerkam na kasete bo nie wiem czy zmieniłem przełożenie ( tak cicho chodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecia015 Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Sam mam Shimano Alivio. na razie po przejechaniu 500 km wszytko jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 karnas - fakt, jest bardzo cicha. od nowości warto ją regularnie regulować (heh ;p) bo skrajne biegi mogą nie wchodzić (jak u mnie np) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 7 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 ja swojej "od nowości" nigdy nie regulowałem i wszystkie biegi wchodziły miodzio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 po regulacji czasami nie wchodzi 4 bieg. Ale nie zawsze. Cały czas się zastanawiam nad tym: http://allegro.pl/item205840361_tylna_sram...ia_wysylka.html sram 7.0 to to samo x.7? (dla niektórych pewnie głupie pytanie ale zwyczajnie nie wiem ;p) co o tym sądzicie? warto zamienić z alivio? ps. moja alivio ma ok. 750-800 km ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 7.0 to nie to samo co X-7 aczkolwiek dobra przerzutka. Twoje Alivio ma 800 km więc jest prawie nowe, po co chcesz wymieniać? Lepiej pancerze i linki zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fozu Napisano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Alivio to naprawde dobry sprzet. W ciagu 4 lat regulowalem ja tylko raz i to po mocnym uderzeniu. Sa male problemy z 4-5, ale podejrzewam ze to wina kasety ktora juz czasem skacze. Po rozpadzie mojej zajechanej XT rd-m750 do tyłu powróciło triumfalnie alivio 05.Działa dużo lepiej od kopniętego XT. Już prawie 6000km , przerzuca bdb i precyzyjnie ,minimalny luz wózka (2-3mm) Chyba najbardziej pancerna (oprócz XT z 98-2000) :surprised: Moze nie przesadzajmy z tym porownywaniem do XT (chyba ze trafiles na jakis "nowy lepszy" model). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badi_90 Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Opłaca mi się zmienić ACERE, na tą ALIVIO : http://allegro.pl/item205670134_przerzutka...007_super_.html Czy lepiej poszukać czegoś w tej samej cenie ? Większość chwali sobie ALIVIO ale może jest jakaś inna przerzutka godna polecenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 zmienić opłaca... ale alivio można znaleźć taniej... za 80zł masz deore ale ja śmiem twierdzić że alivio jest lepsze(przynajmniej ta poprzednia wersja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 badi - najlepiej w tej cenie weź srama 7.0 + manetki gripshifty 3.0 gratis :] http://allegro.pl/item205840361_tylna_sram...ia_wysylka.html tutaj kupilem i paczka bardzo szybko przyszla edit: ewentualnie jak chcesz mogę ci sprzedać moją alivio za 40 zł stan bdb przejechane 800 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badi_90 Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Opcja ze SRAMem jest całkiem przyzwoita, dzięki Nie, dzięki. Kupię nówki! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Witam Moje Alivio ma okolo 1400 - 1500 km przekulane i nie narzekam, bardzo dobrze spisuje sie i nie moge nic zlego powiedziec na jej temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirRob Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Moja żona ma Alivio 06. Przejechała 1800 km. Nie narzeka. Kilka x jeździłem. Bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Moje Alivio '06 działa dobrze, szybko i precyzyjnie zmienia biegi, melodyjnie tłucze łańcuchem o ramę a poza tym dorobiło się wielkiego(!) luzu - ok 1cm. Przejechane zaledwie 1k km, serwisowane i nie uderzone. Ale jak już wspomniałem - działa bez zarzutu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi