Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam alivio rocznik 98 przejechane prawie 7000 i dziala jak masełko :P mimo ze nie unikam deszczu i czasem błota tylko czasem ja przetre i naoliwie niekiedy nie potrzebuje zadnego XT :) oczywiscie zlapala odrobine luzu na haku ale to nieprzeszkadza w uzytkowaniu mysle ze jescze pociagnie raz tyle :D polecam ,tylko niewiem jak sie sprawuja nowe roczniki ale tamten nie do zdarcia. dziuekuje pozdrawiam :D

Napisano

moja Alivio ma przejechane prawie 4 tys. km, troche jest poobcierana, ale dziala caly czas bez zarzutow, nawet nie wymagala regulacji :P

Napisano

ale 2tys km, 2tys nierówne, bo wystarcz ze pojezdzisz przez miesiac po pisaszczystych lasach potem pare dni po blotnistych gorach, i kazda przezutka choc troche sie rozreguluje i zanieczysci, mi akurat po tych zadaniach dziala ok ale musialem podreguowac troche i przeczyscic teraz widze ze panceryki sie rozwalily

Napisano
ale 2tys km, 2tys nierówne, bo wystarcz ze pojezdzisz przez miesiac po pisaszczystych lasach potem pare dni po blotnistych gorach, i kazda przezutka choc troche sie rozreguluje i zanieczysci, mi akurat po tych zadaniach dziala ok ale musialem podreguowac troche i przeczyscic teraz widze ze panceryki sie rozwalily

no wiadomo... czyszcze ja bo nie jezdze tylko po asfalcie, w wiekszosci to lasy i pola o kazdej porze roku, od czasu do czasu gory i serio nie pamietam kiedy ja ostatnio regulowalem.

Napisano

moje alivio ma dopiero prawie 2500 km. i chodzi jak na razie spoko.

z tego co widze jest lepsza od deorki mojego kumpla ( przejechala chyba 1000 km i lipa )

a wiec ALIVIO rzadzi :D

a na przyszly sezon XT :(:)

Napisano
moje alivio ma dopiero prawie 2500 km. i chodzi jak na razie spoko.

z tego co widze jest lepsza od deorki mojego kumpla ( przejechala chyba 1000 km i lipa )

a wiec ALIVIO rzadzi :P

a na przyszly sezon XT :D:P

o rany jak mnie denerwuja takie posty... to ja ci powiem ze moja deorka ma ponad 1000km i chodzi SUPER i co?wszystko zalezy od tego jak sie jezdzi..niedlugo dojdzie do tego z altus bedzie lepszy od xt..bo"mojemu koledze sie popsula xt a moj altus chodzi tyle ze co robil na tym xt to nikogo nieinteresuje

p.s a tak pozatym to witam rowerzyste z mojego miasta ;) z jakiej dzielnicy jestes?

Napisano

Zastanawiam sie czy jest jakis sens w wymianie spreżyny i kółek /zebatek/ bo jak na razie nie moge za cholere nigdzie tego znależć by kupić.Kółka sie juz przetarły sprężyna też przydała by sie nowa,cała reszta jest w jak najbardziej idealnym stanie,wiec po co zaraz nowa przerzutka:?: Wymienialiście te rzeczy kiedyś :?:

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ja mam z roku '03 tą przerzutkę i nie narzekam, ma 7311 km i tylko było po 7 tys. km rozkręcić kółka, ładnie wyczyścić i nasmarować od nowa smarem stałym, bo piszczała na 7 a tak to ładnie chodzi. POLECAM

P.S i ten wygląd to tego ;-)

Napisano

Ja mam z roku '03 tą przerzutkę i nie narzekam, ma 7311 km i tylko było po 7 tys. km rozkręcić kółka, ładnie wyczyścić i nasmarować od nowa smarem stałym, bo piszczała na 7 a tak to ładnie chodzi. POLECAM

P.S i ten wygląd to tego ;-)

oj wygląd to alivio ma piękny :rolleyes: (szczególnie czarny)

Napisano
Zastanawiam sie czy jest jakis sens w wymianie spreżyny i kółek /zebatek/ bo jak na razie nie moge za cholere nigdzie tego znależć by kupić.

Ja mam dokłądnie ten sam problem. Nie mogę nigdzie znaleźć kółek - tzn. znalazłem ale w przerażających cenach. Chyba jedyne co mi zostaje to szukać tanio na Allegro używanych przerzutek z dobrym stanem kółeczek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W przeciwieństwie do przodu - bleeeee - to tył jest bardzo dobrym rozwiązaniem (cana/jakość), po pewnym czasie wysiadają kółeczka ale poza tym gdyby nie gałąź która pogięła pantograf pewnie bym jeszcze jej nie wymieniał - przebieg około 10 000km (raczej mniej)

Ma jedną wadę - nie obsługuje kasety z trybem 34 (ale ja na czmś takim nie jeżdżę) - górne kółko ociera wtedy o tą zębatkę, największa zębatka to 32

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam osprzęt Alivio '05 i działa bez zarzutu(po ok 1500km). Polecam ale wszystko moim zdaniem zależy od zębatek, typu i stylu jazdy, dbania o zachowanie czystości itd.

Napisano

Ja mam 3500 na Alivio `05 zero dbania tylok smarowanie od czasu do czasu ekspolatacja głównie na asfalcie zero luzów wszystko chodiz jak należy.Brawa dla Shimano :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam nadzieje , ze moje Alivio bedzie sie sprawowac tak jak piszecie ;)

mam przerzutke tył Alivio 05 , korbe 06 , kasete 11-32 05 i lancuch doopiero kupie :D

DOpisze sie tu po sezonie :) hehe

Napisano

Zastanawiam sie czy jest jakis sens w wymianie spreżyny i kółek /zebatek/ bo jak na razie nie moge za cholere nigdzie tego znależć by kupić.Kółka sie juz przetarły sprężyna też przydała by sie nowa,cała reszta jest w jak najbardziej idealnym stanie,wiec po co zaraz nowa przerzutka:?: Wymienialiście te rzeczy kiedyś :?:

Nie ma żadnego sensu wymiana kółeczek.. sprężyny może i tak ale to eleent trwały który raczej wytrzyma dłużej niż sama przerzutka. Kółeczek nie ma sensu wymieniać, bo nie mają żadnych ciężkich obciążeń i mogą dobrze pracować nawet przy maxymalnie zjechanych ząbkach, jedyne co można zrobić to wyczyścić je od czasu do czasu i naoliwić :D

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Na to pytanie ciężko odpowiedzieć, opinie o 2005 świadczą o tym że bardzo dobrze się spisuje, a modelu 2006 jeszcze nikt nie miał okazji dobrze przetestować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...