Spascmar Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 Cześć. Potrzebuje Waszej opinii - mam taki pomysł. Chciałbym skompletować dwa zestawy kol do tego roweru z foto, bardziej na asfalt i bardziej w teren. Praktycznie codziennie dojeżdżam tym rowerem do pracy i aktualnie mam założone opony 2.2 Trial Kingi Continentala. Opony fajne w teren ale szybko się zużywają na asfalcie no i bieżnik maja tez nie mały. Na te 29 calowe kola założyłbym oponę bardziej grawelową o mniejszym bieżniku. Jako drugi komplet kół założył bym kola 27,5 z grubsza opona, 2.3 lub może 2.4. Oczywiści jeżeli taka opona wejdzie. Jeździłem na innym rowerze z oponami 2.4 i różnica w terenie spora na + dla opon. Nie ścigam się, nie zależy mi na wadze. Całość na tych samych piastach, tarczach, kasecie- tak aby podmiana była szybka. Co myślicie, czy to ma sens, czy warto bawić się w takie cos? Nie chce wydawać kasy na drugi rower typu gravel itp. Cytuj
m0d Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 Zastanów się czy w praktyce rzeczywiście będziesz miał ochotę zamieniać te koła, bo to może nie być tak szybko i plug&play jak się na pierwszy rzut oka wydaje. A druga rzecz czy rzeczywiście jeździsz w tak grubym terenie i tak agresywnie by opony 2,4" miały jakikolwiek sens. IMHO jeśli chcesz mieć jeden rower do wszystkiego i ma to być mtb, to dobrał bym opony jak najbardziej pośrodku obu zastosowań. Cytuj
Q_u Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 Załóż sobie drutowane Conti Race Kingi 2-2,2 i zrobisz na nich nawet na asfalcie parę tysięcy. przetestowane (aktualnie mam na nich okolice 5 tysiecy i myslę, że bez problemu drugie 5 zrobią ) Cytuj
kipcior Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 To ma sens tylko na papierze, w praktyce się nie chce. Ja bym szedł w Vittorię Barzo / Mezcal i ewentualnie bawił się ciśnieniem. Nabombić na asfalt, a spuszczać w teren, ewentualnie iść w mleko. Mezcale są równie szybkie co Race Kingi na asfalcie ale moim zdaniem są dużo lepsze w terenie. Tylko to jest na twardą nawierzchnię. Kamienie tak, błoto nie. Bardzo ma większy bieżnik i jest trochę wolniejszy. Obie są trwałe, przynajmniej w wersji G i świetnie trzymają. Ewentualnie Bardzo na przód i Mezcal na tył. Trail King to zdaje się odpowiednik Barzo ale nigdy tych Conti nie miałem i nie umiem tego porównać. Cytuj
Spascmar Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Napisano 26 Kwietnia 2021 Kusi mię takie rozwiązanie, ale zastanawiam się już z półtora roku 🙂 wiec chyba cos jednak nie tegez. Takie opony 2.3 sprawdzają się w terenie, lepiej wybierają, można sobie na więcej pozwolić itp., a i komfort jazdy inny. Teren mam jak każdy inny, ale są kamienie, są korzenie, jest bruk i szybkie zjazdy, czasami trafia się schody itp. Sama zmiana kol na inne to 5-10 min. z przerwa na piwo, B7 ma oski 12x142 i 15x100, szybko się je ściąga + łańcuch na spinkę i nie ma problemu. Race Kingi mam, wiszą na ścianie - w terenie słabe opony, dla mnie śliskie. Miałem tez je na mleku i gdyby nie ciągle dolewanie mleka (Effetto Mariposa Caffelatex)to pewnie bym jeździł dalej. Ale dętka to dętka - bezobsługowa jak dla mnie. Ciekaw jestem czy koło 27.5 z opona 2.3 wejdzie mi w tylne widełki. Jak to zmierzyć nie mając kola? Wielkościowo jest porównywalne z kołem 29 i np. opona 2.2? Z drugiej strony na obecne kola 29 założyłbym do jazdy po mieście pewnie jakieś sliki. Cytuj
wkg Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 W miarę dobre koła to 1600 - dorzuć tysiaka - zaosczędzisz na oponach i kup Muirwoodsa Cytuj
kipcior Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 16 minut temu, Spascmar napisał: Takie opony 2.3 sprawdzają się w terenie Czujesz różnicę między 2.2, a 2.3? Do tego 2.2 to tylko Conti mają, normalny rozmiar to przecież 2,25. Ja czasami 2.6 zakładam, to wtedy jest trochę inaczej. Niestety pod górę też, bo ważą znacznie więcej. A czy wejdą to zobacz ile teraz masz luzu. 27,5 będą niżej, a tam jest trochę szerzej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi