Skocz do zawartości

[Korba] Tiagra 4700 1x

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam w Gravelu korbę Tiagra 4700. Mieszkam na Mazowszu, więc standardowo nie potrzebuję młynka i jestem zwolennikiem napędów 1x. O ile w MTB problemu z Narrow Wide nie ma, o tyle w korbie typowo szosowej już tak.

Trochę poszukałem i znalazłem zębatkę Absoluteblack, no ale cena zaczyna się zbliżać do ceny korby, więc sens jest średni.

Nawinął się też jakiś Chińczyk, Pass Quest. Wygląda całkiem fajnie, ale przy cenie 200 zł, już chyba lepiej rzucić się na Absoluteblack które wiele droższe nie jest.

Jest jeszcze opcja użycia prowadnicy łańcucha, takiej jak poniżej, lub z nieco większą klatką.

22f9ba38f0392e3371d7409653c023a4

Miałem kiedyś coś podobnego, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak się sprawowała z zwykłym blatem. Plusem jest też jednak cena, no i to że zostaje oryginalny blat Tiagra.

Wiem że mógłbym sprzedać Tiagrę a dorzucając koszt blatu, kupić korbę GRX. Z tym że cała reszta napędu i manetki to Tiagra i by mi się to trochę estetycznie "gryzło".

Macie jakieś inne propozycje? Szukałem w ofercie Garbaruk, ale nie mają niczego co pasuje.

Ja właśnie zdecydowałem się na korby od chińczyków. 

Korby z ali najczęściej mają system mocowania pod GXP, a pod ten system na ali z tarczami jest  eldorado. To jest wlasnie problem korb od Shimano, nie wpadli na pomysł że w gravelu też używa się 1xx i prosta łatwa wymiana blatu to podstawa. 

Szukałem, ale nie znalazłem. Przejrzałbym jeszcze raz, ale ich strona działa tak wolno, że ciężko cokolwiek sprawdzić...

Jeżeli chodzi o Chiny, to patrzyłem na ten model, 46T.

https://pl.aliexpress.com/item/32991845390.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.66ed62daONogBx&algo_pvid=a32f33a9-4b51-4b00-8c05-66c4005c5b3c&algo_expid=a32f33a9-4b51-4b00-8c05-66c4005c5b3c-6&btsid=0b0a01f816193600768268430ea1c8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Napisałem też do Banless. Może akurat uda się zrobić to czego potrzebuję.

18 godzin temu, skom25 napisał:

Nawinął się też jakiś Chińczyk, Pass Quest. Wygląda całkiem fajnie, ale przy cenie 200 zł,

Ja mam taką zębatkę 48T w napedzie 1x11s, działa bardzo dobrze, nie widzę różnicy w stosunku do Shimano, a przejachałem już 5000+ km na niej.

@JWO możesz wrzucić jakąś fotkę jak u Ciebie wygląda? Da się pozbyć jakoś tych napisów? Strasznie nie lubię takich rzeczy na zębatkach itd...

Pisałem do Banless. W ofercie nie będzie tego co potrzebuję, prawdopodobnie będzie owal 46T.

Jeszcze jedna kwestia. Manetka to Tiagra. Nie będzie jakiś dziwnych efektów ubocznych gdy linka nie będzie podpięta? Nie wiem, manetka nagle nie zrobi się luźna na boki itd?

Ja mieszkam w Szanghaju, wiec Ci to nie pomoże. Kupowałem to na taobao (takie lokalne Allegro). Jednak 95% towarów jest dostępne na Aliexpress. Mogę zapytać sprzedawcy, czy maja na Aliexpress stoisko.

Dzięki, jeżeli się zdecyduję, to pewnie wezmę z tego sklepu. Szkoda tylko że mają napisy. Szukałem dość długo i nie ma "czystych".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...