Skocz do zawartości

[Naped] problem z przełożeniem napędu na tylną oś

R0bert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część 

Proszę o pomoc chciałbym zrobić rower trójkołowy z napędem na 2 koła bez wykorzystania mechanizmu różnicowego, ale żeby koła nie kreciły się w tym samym momencie chce zastosować wolno bieg na każde koło i czy to by działało tak samo jak mechanizm różnicowy.

Oczywiście z 2 wolnobiegów połączyć łańcuchem na zębatke i z drugiej  zębatki na pedały ( jedna i druga zębatka będzie połączona na sztywno ze sobą)

Nie wiem czy ktoś to zrozumie ale nie wiem jak to inaczej napisać 

Napisano

Przy jeździe bez pedałowania prawdopodobnie będzie ok. Może przy bardzo ciasnym skręcie, praktycznie w miejscu korby będą chciały się cofnąć.
Przy pedałowaniu trzeba by sprawdzić jak się zachowa koło po wewnętrznej zakrętu. Jeżeli zwolni, to będziesz miał dodatkowy opór do pokonania, przy zachowaniu obrotów rower będzie przyśpieszał.

Generalnie nie będzie to działać tak samo jak mechanizm różnicowy. Pozwoli na szybsze kręcenie się koła po zewnętrznej zakrętu ale nie pozwoli swobodnie zwolnić kołu po wewnętrznej.

Napisano

Kwestia czy składasz, żeby się dobrze jeździło, czy w celach poznawczych, rozwoju umiejętności.
W pierwszym wydaje mi się, że mechanizm różnicowy będzie zdecydowanie lepszy ale pewnie droższy (widziałem jakieś za >500zł).
W drugim jeżeli finanse pozwolą, to bym próbował z wonobiegami, byłby to ciekawy eksperyment. Jak będzie kiepsko, to przeróbka na m. różnicowy.

Kaseta nic nie zmieni, to jest taki sam mechanizm jak w wolnobiegu, tylko zapadki są w innym miejscu:
- wolnobieg - w nim
- kaseta - w bębenku piasty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...