spidelli Napisano 30 Maja 2023 Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) Komoot czasami podaje takie informacje, że fragment trasy wiedzie przez drogę, gdzie ruch rowerów jest zabroniony i konieczne będzie prowadzenie. Może i w tym wypadku było takie ostrzeżenie? Mowa oczywiście o wersji przeglądarkowej. Jak planujęsiedząc przed komputerem) w brouterze i zgrywam ślad, to zasysam go do Komoota. Różnica zatem polega na tym, że to nie Komoot wyznacza moje trasy a jedynie odczytuje i ostrzega. W wersji mobilnej, na telefonie, jeśli wyznaczę trasę na brouterze (na komputerze) i prześlę na telefon to zawsze pyta, czy zostawić gpx jak jest, czy przeliczyć po znanych sobie drogach. W każdym razie, tak jak pisałem - automatowi nie ma co ufać, jeśli wyznaczamy trasę siedząc przed komputerem to trzeba ją choć wyrywkowo sprawdzić. Wprawdzie Google Street View często ma zdjęcia przeterminowane o kilka lat ale nic lepszego chyba nie ma? Edytowane 30 Maja 2023 przez spidelli Cytuj
pecio Napisano 30 Maja 2023 Napisano 30 Maja 2023 (edytowane) @wymiennik jak masz problem z drogami w swoim rejonie to na priva mi wyślij dokładny opis problemu i koordynaty to poprawię ten problem na danych mapowych. Po poprawce i cyklu aktualizacyjnym ( różnie to trwa u wydawców od tygodnia do nawet pół roku) będziesz miał wszystko jak należy. Jak będziesz definiował drogę to podawaj typ nawierzchni, stan, szerokość , znaki drogowe ( czy dopuszczona do ruchu, kierunek, etc) Edytowane 30 Maja 2023 przez pecio Cytuj
bzyk69 Napisano 30 Maja 2023 Napisano 30 Maja 2023 Ja używam bikerouter.de - jest to co prawda jakaś wersja broutera, ale ma świetny IMO schemat: roadbike(minimized traffic). Dla mojego typu turystyki jest to idealny schemat, chyba do tej pory najmniej razy wyprowadził mnie w maliny (w porównaniu do koomota itp.). No i można tam nieźle sobie poustawiać własne warstwy. A co do koomota, to on potrafi nie tylko puścić Cię nieistniejącą drogą (bądź taką gdzie pokrzywy sięgają na 3 metry), ale też czasem na siłę prowadzić drogą okrężną choć szlak prowadzi o wiele ładniejszą trasą. Mnie swego czasu na siłę próbował "zepchnąć" z green velo, choć inne nawigacje (jak i heatmapa stravy), pokazywały że można przejechać. Cytuj
mmoorroo Napisano 28 Czerwca 2023 Napisano 28 Czerwca 2023 jest promka na komoot - do 5.07 za 99zł cały świat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi