Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam problem. Hamulce w rowerze który ma około rok zaczęły mi słabo hamować, próbowałem odpowietrzania z tutorialu na yt, zmieniłem klocki i dalej to samo. Jaka może być przyczyna i co jeszcze mogę zrobić 

Napisano

Zatłuszczone tarcze.

Jeżeli wymieniłeś klocki a nie umyłeś tarcz, to znowu masz to samo. Klocki do porządnego mycia.

A jaki jest objaw? Klamka twarda?

Napisano

Wydaje mi się że porządnie umyłem tarcze benzyną, a co do klamki to szczerze mówiąc nie wiem jak to powinno wyglądać jak jest dobrze 

Napisano

Benzyna jest w miarę ok, ale są lepsze środki. Wymyj teraz to płynem do mycia naczyń, klocki też.

Powinna być twarda, to znaczy że po lekkim wciśnięciu klamka stawia znaczny opór. Od tego miejsca możesz już tylko bardzo na siłę wciskać ją dalej. Jeżeli jest miękka, wpada do kierownicy, raz jest twarda a raz miękka, to oznacza że źle odpowietrzyłeś.

Jak i czym odpowietrzałeś? Tylko opisz, nie wrzucaj filmiku z którego korzystałeś.

Napisano

2 strzykawki jedna przy zacisku druga na górze i od dołu wciskałem płyn 

Czy może pomóc jeśli spuszczę cały płyn i od nowa go uzupełnię? 

Napisano
1 minutę temu, skom25 napisał:

Jakie to hamulce? Czym zalane?

Na pewno shimano, dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, zalewałem olejem mineralnym 

Napisano (edytowane)

No to Shimano się tak nie odpowietrza. 

W taki sposób to ten wątek będzie miał zaraz 10 stron i zero konkretów. Odpisuj precyzyjnie. Jaki olej mineralny? Oryginalny Shimano?

Kupiłeś nowy rower? Bo w Shimano zawsze olej był czerwony.

Edytowane przez skom25
Napisano

Hamylce nazywają się shimano bl-mt200, olej ni3 był oryginalny shimano i rower kupiłem nowy ze sklepu ale zgubiłem gwarancję i rachunek więc nie mogę go oddać na gwarancję 

Napisano

No to jak był kupiony w sklepie, to musiał być oryginalny olej.

Nie cieknie nic przy tłoczkach albo klamce? Kiedy przestał hamować?

Napisano

No to musisz je odpowietrzyć. Jak się odpowietrza znajdziesz na Youtube, jest dużo poradników.