Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Cześć, mam problem. Hamulce w rowerze który ma około rok zaczęły mi słabo hamować, próbowałem odpowietrzania z tutorialu na yt, zmieniłem klocki i dalej to samo. Jaka może być przyczyna i co jeszcze mogę zrobić Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Zatłuszczone tarcze. Jeżeli wymieniłeś klocki a nie umyłeś tarcz, to znowu masz to samo. Klocki do porządnego mycia. A jaki jest objaw? Klamka twarda? Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 Wydaje mi się że porządnie umyłem tarcze benzyną, a co do klamki to szczerze mówiąc nie wiem jak to powinno wyglądać jak jest dobrze Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Benzyna jest w miarę ok, ale są lepsze środki. Wymyj teraz to płynem do mycia naczyń, klocki też. Powinna być twarda, to znaczy że po lekkim wciśnięciu klamka stawia znaczny opór. Od tego miejsca możesz już tylko bardzo na siłę wciskać ją dalej. Jeżeli jest miękka, wpada do kierownicy, raz jest twarda a raz miękka, to oznacza że źle odpowietrzyłeś. Jak i czym odpowietrzałeś? Tylko opisz, nie wrzucaj filmiku z którego korzystałeś. Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 2 strzykawki jedna przy zacisku druga na górze i od dołu wciskałem płyn Czy może pomóc jeśli spuszczę cały płyn i od nowa go uzupełnię? Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 I czy jest jakaś różnica w płynach bo oryginalnie był przezroczysty a ten który ja dałem był czerwony Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Gdybyś odpowiadał na pytania, byłoby prościej Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 1 minutę temu, skom25 napisał: Jakie to hamulce? Czym zalane? Na pewno shimano, dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, zalewałem olejem mineralnym Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) No to Shimano się tak nie odpowietrza. W taki sposób to ten wątek będzie miał zaraz 10 stron i zero konkretów. Odpisuj precyzyjnie. Jaki olej mineralny? Oryginalny Shimano? Kupiłeś nowy rower? Bo w Shimano zawsze olej był czerwony. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez skom25 Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 Hamylce nazywają się shimano bl-mt200, olej ni3 był oryginalny shimano i rower kupiłem nowy ze sklepu ale zgubiłem gwarancję i rachunek więc nie mogę go oddać na gwarancję Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 No to jak był kupiony w sklepie, to musiał być oryginalny olej. Nie cieknie nic przy tłoczkach albo klamce? Kiedy przestał hamować? Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 Ciekło bo poluzowała mi się śrubka od odpowietrzania, po dokręceniu przestało lecieć Cytuj
Gość Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 No to musisz je odpowietrzyć. Jak się odpowietrza znajdziesz na Youtube, jest dużo poradników. Cytuj
Spag Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 Pisałeś wcześniej że tak się shimano nie odpowietrza czyli muszę szukać konkretnie sposobu na te hamulce? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi