Semtex Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Cześć, jestem na etapie wymiany tarcz w swoim Treku. Generalnie wymieniłem już hamulce z fabrycznie montowanych "pięćsetek" na XT 8000, przy okazji sprawdziłem zużycie tarcz no i wyszło mi, ze trzeba by je wymienić. zaplanowałem sobie wymianę na Shimano DEORE SM-RT64, ale spotkałem z dwoma systemami mocowania: external i internal, moim zdaniem powinienem wybrać external bo mam koła DT Swiss x1900, obecnie mam adaptery do tarcz na 6 śrub, w tym systemie jest już "nakrętka" na klucz Hollowtech 2, moje pytanie jest następujące, czy mogę kupić obojętnie, które mocowanie (internal/external) i użyć tej firmowej "nakrętki" DT Swiss, czy muszę wybrać pomiędzy tymi dwoma specyficznymi systemami montażu? Koła są na sztywnych osiach: 15/110 12/148 Boost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Przód external, tył internal. Lub dla uproszczenia serwisu obydwie external, jak ja to właśnie będę robił. Z przodu nie dasz rady włożyć klucza do kaset, którym dokręca się nakrętkę, jeśli zastosujesz tą "wewnętrzną". Możesz zastosować albo te od adapterów, albo te od tarcz (external) - to jest właściwie taka sama nakrętka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Czyli generalnie jeżeli zastosuję nakrętki z adapterów to obojętnie który sposób montażu kupię, jeżeli dobrze rozumuję to w samej tarczy nie ma różnicy. Oczywiście dla mnie też lepszą opcją jest jak obecnie 2x external. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Nie, tarcza jest zawsze taka sama, różnica jest tylko w dołączonej nakrętce. Patrzyłem na zdjęcia w sieci i nakrętki DT i Shimano różnią się na nich tylko napisami. Ale zaraz będę wymieniał swoje tarcze (IS z adapterami na CL), więc porównam nakrętki dokładniej. Zanim przyszły tarcze byłem przekonany, że w zestawie będą nakrętki na klucz do kaset (internal) i miałem użyć tych od adapterów DT Swiss, ale okazało się, że przyszły te na klucz do suportu (external). Użyję więc tych od Shimano, a kompletne adaptery pójdą na sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 @TheJW Super, dzięki za ekspresową pomoc! Oby ci nigdy pary w bucie na podjazdach nie brakowało! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 @Semtex bardzo proszę i dziękuję! A dopinając wątek nakrętek: Wymieniając tarcze, porównałem nakrętki. Jednak te od adapterów DT Swiss znacznie różnią się od nakrętek Shimano i DT Swiss ze zdjęć. DT Swiss są zdecydowanie ciensze i płaskie, wykonane chyba ze stali. Sztuka waży 20g. Shimano mają wokół przy krawędzi wystający kołnierz. Do tego pod spodem mają podkładkę-blaszkę zapobiegającą luzowaniu. Są wykonane z aluminium, ważą ~9,5g/szt. Zastanawiam się teraz, czy te nakrętki od adapterów aby na pewno nadadzą się do przykręcenia tarczy CL bezpośrednio... Z drugiej strony - czemu nie, tu przecież nie ma wielkiej filozofii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 @TheJW moja DT Swiss, chyba, wygląda bardziej jak ta Shimano, ale w sumie bez znaczenia, bo obie zrobią co należy, naturalnie podkładka falista przemawia na montowanie Shimanowskiej, ale nie miałem do teraz problemów z tymi DT Swiss, znaczy wszystko trzymało tak jak powinno. Nie mniej zamówiłem tarcze "extern" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.