kotperski Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Witajcie. Mam obecnie fitnessa z kompletnym napędem Deore M590 (3x9, manetki, przerzutki, korba, kaseta). Sam założyłem. Jako że w zasadzie to nie zjeżdżam ostatnio z asfaltu i jeżdżę głównie po w miarę płaskim terenie (miasto i okolice, żadne tam wypady w góry), to zacząłem się zastanawiać nad konwersją na Tiagrę, prawdopodobnie serii 4600 lub 4700. Może 105 jeśli będzie to miało jakiekolwiek uzasadnienie Oczywiście Deore wyjeżdża, wjeżdża pełen setup Tiagry. Wstępne pomiary wykazały, że mogę wymienić kasetę z tyłu na 10-biegową, zmieści się. Pytanie zasadnicze - czy to w ogóle ma sens? Czy zauważę jakąkolwiek zmianę, pomijając szerszy zakres przełożeń? Mam 52 lata, jestem duży i sporo ważę, jeżdżę rekreacyjnie, najczęściej do 40 km dziennie i do 300 km tygodniowo, bez napinki na jakiekolwiek rekordy, czasy, osiągnięcia itp. Z obecnej Deorki jestem zadowolony i nic mi tam nie przeszkadza, albo nie wiem, że coś powinno mi przeszkadzać i może być zrobione lepiej Tak bym sobie podłubał dla samej satysfakcji dłubania, a nie żeby uzyskać coś więcej z punktu widzenia profesjonalnego kolarza, czy choćby zaawansowanego amatora. Ale nie wiem czy warto w ogóle się za to zabierać. Poproszę więc bardziej obeznanych o opinię. Miażdżącą krytykę także przyjmę na klatę i się nie obrażę Dzięki z góry!
kipcior Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Ale co właściwie chcesz uzyskać? Pomijając chore ceny, może po prostu kasetę zmień na szosową np: https://allegro.pl/oferta/kaseta-9-rzedowa-shimano-deore-cs-hg50-11-30t-sora-10625783707 czy jeszcze bardziej https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-sora-cs-hg50-9-rzedow-10591682876 Pewnie stracisz miękkie przełożenia ale na płaskim i tak Ci nie potrzebne, chociaż nie wiem jaką masz teraz.
abdesign Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Kup prawą manetkę tiagry 4600 (używana pewnie ze 100zł), lewą możesz zostawić, łańcuch i kasetę 10s i będziesz mógł przejść na 10s zostawiwszy obecne graty bo Deorka 9s działa z tą manetką jako 10s. Będziesz miał gęściej. Wyjdzie tanio a jakiś zysk mieć będziesz.
chrismel Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Z szosowych kaset 9s ciekawa jest jeszcze Ultegra 6500 12-27: https://www.rosebikes.pl/shimano-ultegra-cs-6500-9-speed-cassette-12-27-ratio-43873 Ma to samo stopniowanie w zakresie twardych przełożeń co 12-25 ale 2 ostatnie są ciut miększe.
kotperski Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Napisano 23 Kwietnia 2021 Dziękuję panowie za odzew! Jednak odrobinę mnie źle zrozumieliście, albo ja zbyt mętnie napisałem - pytanie "co chcę uzyskać" jest nietrafione. To właśnie ja pytam, "co mi to da" , i czy będę w stanie odczuć cokolwiek przy moim stylu jeżdżenia. I nie zależy mi na jak najtańszym drutowaniu, bo wiem ile to kosztuje wszystko. Po prostu wychodzę z założenia, że jak robić to dobrze i po całości. Ale ponieważ nikt z Was nie napisał niczego typu "jasne, Tiagra to o niebo lepsza opcja od tego szajsu co masz teraz", to znaczy, że mój pomysł raczej nie ma większego sensu. W takim razie nie będę się chyba wychylać bez sensu. Za to ciekawie wygląda ta kaseta podlinkowana przez @chrismeloraz @kipcior (dzięki!), muszę się im bliżej przyjrzeć. Dzięki wszystkim!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.