Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana zestawu Deore 3x9 na Tiagrę 3x10 - ma sens?

kotperski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam obecnie fitnessa z kompletnym napędem Deore M590 (3x9, manetki, przerzutki, korba, kaseta). Sam założyłem. Jako że w zasadzie to nie zjeżdżam ostatnio z asfaltu i jeżdżę głównie po w miarę płaskim terenie (miasto i okolice, żadne tam wypady w góry), to zacząłem się zastanawiać nad konwersją na Tiagrę, prawdopodobnie serii 4600 lub 4700. Może 105 jeśli będzie to miało jakiekolwiek uzasadnienie :) Oczywiście Deore wyjeżdża, wjeżdża pełen setup Tiagry. Wstępne pomiary wykazały, że mogę wymienić kasetę z tyłu na 10-biegową, zmieści się. 

Pytanie zasadnicze - czy to w ogóle ma sens? Czy zauważę jakąkolwiek zmianę, pomijając szerszy zakres przełożeń? Mam 52 lata, jestem duży i sporo ważę, jeżdżę rekreacyjnie, najczęściej do 40 km dziennie i do 300 km tygodniowo, bez napinki na jakiekolwiek rekordy, czasy, osiągnięcia itp. Z obecnej Deorki jestem zadowolony i nic mi tam nie przeszkadza, albo nie wiem, że coś powinno mi przeszkadzać i może być zrobione lepiej :)

Tak bym sobie podłubał dla samej satysfakcji dłubania, a nie żeby uzyskać coś więcej z punktu widzenia profesjonalnego kolarza, czy choćby zaawansowanego amatora. Ale nie wiem czy warto w ogóle się za to zabierać. Poproszę więc bardziej obeznanych o opinię. Miażdżącą krytykę także przyjmę na klatę i się nie obrażę :)

Dzięki z góry!

Napisano

Ale co właściwie chcesz uzyskać? Pomijając chore ceny, może po prostu kasetę zmień na szosową np:
https://allegro.pl/oferta/kaseta-9-rzedowa-shimano-deore-cs-hg50-11-30t-sora-10625783707

czy jeszcze bardziej
https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-sora-cs-hg50-9-rzedow-10591682876

Pewnie stracisz miękkie przełożenia ale na płaskim i tak Ci nie potrzebne, chociaż nie wiem jaką masz teraz.

Napisano

Kup prawą manetkę tiagry 4600 (używana pewnie ze 100zł), lewą możesz zostawić, łańcuch i kasetę 10s i będziesz mógł przejść na 10s zostawiwszy obecne graty bo Deorka 9s działa z tą manetką jako 10s. Będziesz miał gęściej. Wyjdzie tanio a jakiś zysk mieć będziesz. 

Napisano

Dziękuję panowie za odzew!

Jednak odrobinę mnie źle zrozumieliście, albo ja zbyt mętnie napisałem - pytanie "co chcę uzyskać" jest nietrafione. To właśnie ja pytam, "co mi to da" :) , i czy będę w stanie odczuć cokolwiek przy moim stylu jeżdżenia.

I nie zależy mi na jak najtańszym drutowaniu, bo wiem ile to kosztuje wszystko. Po prostu wychodzę z założenia, że jak robić to dobrze i po całości.

Ale ponieważ nikt z Was nie napisał niczego typu "jasne, Tiagra to o niebo lepsza opcja od tego szajsu co masz teraz", to znaczy, że mój pomysł raczej nie ma większego sensu. W takim razie nie będę się chyba wychylać bez sensu.

Za to ciekawie wygląda ta kaseta podlinkowana przez @chrismeloraz @kipcior (dzięki!), muszę się im bliżej przyjrzeć.

Dzięki wszystkim!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...