MD11 Napisano 21 Kwietnia 2021 Napisano 21 Kwietnia 2021 W zeszłym roku kupiłem koła Gianta z wyższej półki. Tylna piasta posiada bębenek z mechanizmem zapadkowym, który od nowości jest bardzo głośny. Pasuje mi to, ale czytałem, że producenci rowerów żałują smarów i olejów, więc zastanawiam się czy nie należałoby tego oleju tam dolać. Tylko że jak oglądam na yt jak to się robi to z rozkręceniem bębenka jest dużo roboty, a oleju i tak dają parę kropel, więc myślę, że mogę szukać problemu tam gdzie go nie ma. Po czym poznać, że bębenkowi brakuje oleju i co może się stać jeśli będzie go za mało?
seraph Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Szukasz problemu na siłę. Bębenek może być głośny i nic mu się nie stanie. Niektórzy wręcz czyszczą zapadki dla tego efektu. Przy składaniu rzeczywiście można dać oleju na zapadki, ale dosłownie kroplę. Laniem to bym tego totalnie nie nazwał😆 Jak chcesz robić serwis łożysk to przy okazji. Inaczej szkoda zachodu.
To_JaT Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeśli masz gianta "z wyższej półki" to piasty też masz raczej przyzwoite, na maszynówkach. Dostanie się do bębenka w takich piastach to praktycznie odkręcenie jednego endcapu.
MikeSkywalker Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Producenci żałują, ale w innych miejscach, nie w bębenku - bo tam jak zostało wspomniane powinno być praktycznie sucho. Możesz spróbować dać parę kropli oleju, pokroju zielonego FL do bębenka bez rozbierania piasty, z reguły idzie to wkroplić (nie wiem jaka jest konstrukcja tej piasty) po rozebraniu piasty ale bez dobierania się do bębenka.
To_JaT Napisano 22 Kwietnia 2021 Napisano 22 Kwietnia 2021 Jeśli masz normalnej jakości piastę a nie jakiegoś chinola, to nie zaoliwisz jej bez jej rozbierania, po to są uszczelnienia. Poza tym w bębenku musi być smar, i to nie mało. Olej możesz zakroplić pod zapadki.
MD11 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzięki panowie, teraz mogę znowu spokojnie jeździć. Na razie nie będę nic ruszać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.