Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 To jest jakieś rozwiązanie, ale raczej nie pierwotna przyczyna problemu. Ja u siebie smarowałem smarem i dokręcałem 6Nm. Zero problemów. No ale grunt że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Hmm dziwne. Ja dokręciłem 13 Nm i jak widać nakrętka stała w widełkach, a szczęki obracały się na śrubie. Po zastosowaniu preparatu do gwintów ( nie mylić z klejem bo później tego nie ruszycie ) szczęki nie obracają się. Może jakieś znaczenie ma tu widelec carbonowy, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 A co to jest ten "preparat do gwintów"? Masz pomiędzy ramą a zaciskiem, podkładkę z rowkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Właśnie mam tylko gładką podkładkę pomiędzy widelcem a zaciskiem, tak było oryginalnie. preparat do gwintów to np to https://allegro.pl/oferta/srodek-do-zabezpieczania-gwintow-loctite-243-10ml-7500956210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Wiesz że to jest właśnie to, co określa się jako klej do gwintów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Być może. W mojej potocznej nomenklaturze nazewniczej klej do gwintów to zielony CX 80. Bez podgrzania nie idzie tego ruszyć. Czasem kształtka się rozerwie a połączenie nie puści Natomiast niebieski to środek do zabezpieczania gwintów Tak czy inaczej widać że Rose nie wyposażyło mojej kolarki w tą podkładkę i przez to ten cały cyrk 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 W 105 R7000 jest taka podkładka: Y85850120 Nie ma rowków, ale nie jest też gładka. 13Nm to wydaje się dużo, bałbym się o widelec i gwinty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Taką właśnie mam, w dotyku jest taka chropowata/porowata jakby pokryta jakąś farbą zwiększającą tarcie. Teraz gdy znam już miejsce gdzie następuje obrót zacisku i mam rozwiązanie spokojnie mogę poluzować nakrętkę do tych normowych10 Nm i wkręcić wszystko na ten niebieski preparat jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi