Gość Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Musiałem dziś rozebrać bębenek tylnej piasty, ale gdzieś mi zginął klucz. Poratowałem się awaryjnie kawałkiem płaskownika stalowego grubości 4,5 mm i szerokości 28mm, na który nałożyłem klucz płaski regulowany. Podaję wymiary i zdjęcia z netu, może sie komuś przyda. Klucz można dokupić za 20 zł, ale ktoś z forum https://www.bikeforums.net/ dorobił pracowicie z klucza nasadowego 13/16'' Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Kto podpowie jak to odkręcić? Zwykły klucz do bębenka nie wchodzi w te rowki. Koło oval concept 324 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Tak jak sugerowano na fb łożysko musisz wybić, najsensowniej młotkiem bezwładnościowym. Lub rzeźbić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 @manfred1 Wybij łożysko od strony nienapędowej, odkręć bębenek (zapewne imbus 14 + mocne imadło) nie robiąc sobie krzywdy i mając go luzem kombinuj dalej. Ja w podobnym bębenku z Giganta (więc może i ta sama piasta OEM...) wepchnąłem w ten rowek pod łożyskiem ściętą z dwóch stron podkładkę (nie jest łatwo, ale się da) i wybiłem od wewnętrznej strony przez kawałek pręta czy przedłużkę od klucza nasadowego. Potem z kawałka stalowego płaskownika wyciąłem sobie klucz do odkręcenia wspomnianej nakrętki/gniazda/bieżni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Niebieskiego nie da się wybić ponieważ jakby to powiedzieć nie ma rantu jak czerwone. Jak przjdzie wybijak do łozysk wyciągnę czerwone łożysko i wtedy sprawdzę czy tam wchodzi inbus. 2 godziny temu, tobo napisał: Tak jak sugerowano na fb łożysko musisz wybić, najsensowniej młotkiem bezwładnościowym. Lub rzeźbić. Znalazłem super film na którym mój guru serwisowy wybija takie łożyska z palcem www nosie. Edytowane 12 Marca 2023 przez manfred1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Marca 2023 Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 To do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi