dueros Napisano 20 Kwietnia 2021 Napisano 20 Kwietnia 2021 Hej, Niedawno wymieniłem baterie w rowerze bo stare LiPo już dość poważnie spuchły. Wymieniłem LiFePo4 dokładnie na takie 26650M1B . Zakupiłem 16 sztuk i złożyłem je w baterie 8S bo moj rower ma silnik 250W 24V. Baterie najpierw jednak podłączyłem szeregowo i wszystkie naładowałem do 3.65V. Ładowarka pokazała pojemnosc 26Ah. Trochę mniej niz zakładane 38Ah ale to logiczne bo pewnie były fabrycznie naładowane. Policzyłem sobie że powinienem móc przejechac na w pełni naladowanej bateri aż 102km. Jednak tu mam problem bo przejechałem 21 Km i bateria leży, wszystkie cele mają po równo 2.98 V, a ustawiłem 3 V jako próg odcięcia bateri. Coś mi się tu nie zgadza bo żeby tak skrócić zasięg rower musiał by pobierać 50A z baterii co jest nie możliwe, choćby dlatego ze bateria ma wbudowany bezpiecznik 20A. Co zrobiłem źle może coś przeoczyłem przez brak doświadczenia z tego typu bateriami? Myślałem żeby ustawić niżej próg bo niby można żejść aż do 2.5 V, ale z tego co widzę na wykresie w specyfikacji poniżej 3 V już nie ma zbyt dużo pojemnośći. Doradźcie bo na razie jestem zawiedziony, bo miało być lepiej a jest nawet gorzej niż było. Na starych LiPo 6S 11,6 Ah przejeżdrzałem 30 Km a na 38Ah baterii 21 Km Cytuj
WaGiant Napisano 20 Kwietnia 2021 Napisano 20 Kwietnia 2021 Nie wiem czy ktoś na forum ma odpowiednią wiedzę . W każdym razie rzadko tu porusza się takie tematy . Proponuję Forum Arbiter , tam szybciej znajdziesz poradę . Cytuj
Labell Napisano 21 Kwietnia 2021 Napisano 21 Kwietnia 2021 To co pokazała ładowarka to jest ile mAh władowała w akumulator i w obecnej sytuacji nie mówi to praktycznie nic. Naładuj ponownie do pełna i rozładuj z pomiarem pojemności. Cytuj
dovectra Napisano 21 Kwietnia 2021 Napisano 21 Kwietnia 2021 Te aku mają inny napięcie pracy, 2,5-4,0 v Inie zostawiaj ich na mrozie bo się psują. Tak jest podawana ich pojemność. A Ty wykorzystałeś mniej niż połowę ich pojemności Ps. ładowarka pokazuje prąd wprowadzony a pojemność to ok 20% mniej. Oczywiście bezpieczniej ładować do 3,6-3,7v Ale rozładować można do 2,5v Cytuj
aabb Napisano 21 Kwietnia 2021 Napisano 21 Kwietnia 2021 16 x 2,5 Ah to 40 Ah ale przy napięciu 3,3 V ty połączyłeś szeregowo 8 ogniw i te gałęzie równolegle więc uzyskałeś baterię 8s2p parametrach: pojemność 5 Ah, napięcie 26,4 V. Aby uzyskać żądaną pojemność około 38 Ah przy napięciu 26,4 V musisz zakupić 120 ogniw i wtedy możesz zbudować baterię 8s15p o parametrach napięcie 26,4 V, pojemność 37,5 Ah. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi