Skocz do zawartości

[napęd] Przerażające, metaliczne dźwięki podczas pedałowania

kubus96

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od jakiegoś czasu mój rower podczas pedałowania zaczął wydawać "przerażające", metaliczne dźwięki (na dole załączam film wideo). Początkowo zwróciłem uwagę, że jeden pedał był niezbyt mocno dokręcony, więc dokręciłem go z odpowiednią siłą (w sumie to odkręciłem oba uprzednio smarując delikatnie gwinty). Przez około kolejne 20 km był spokój z tym skrzypieniem, ale problem powrócił. Przeprowadziłem kilka testów i wnioski są takie: 

- jazda na stojąco = hałas dalej występuje

- jazda bez trzymania kierownicy = hałas dalej występuje

- "zapedałowanie" jedną nogą = hałas dalej występuje (eliminowałoby to chyba wadliwe pedały?)

- jazda na jakimkolwiek przełożeniu = występuje hałas

Odkręciłem, wyczyściłem oraz przesmarowałem mechanizm korbowy (sram truvativ stylo w systemie dub), ale nic to nie pomogło. Czy w takim przypadku winny bezpośrednio może być wkład suportu (pressfit)? A może to dźwięk charakterystyczny dla innej części, o której nie pomyślałem?

Wideo:

Dziękuje za pomoc i wskazówki :thanks:. Dzisiaj podmieniłem pedały na całkiem inne i przez kilka metrów jazdy była cisza, ale trwało to krótko i dźwięk skrzypienia powrócił (może jakby mniej intensywny :unsure:). Odkręciłem dzisiaj także tylne koło, przeczyściłem trochę oś i delikatnie dokręciłem hak przerzutki, po czym udałem się na kolejną jazdę testową. Tym razem udało się przejechać odrobinę dłuższy dystans bez jakiegokolwiek skrzypienia no ale niestety trwało to do czasu. Po chwili testów wyszło mi na to, że jak przyhamuję tylnym hamulcem, to ten nieprzyjemny dźwięk jakby ustaje na jakiś czas, ale wydaje mi się, że to tylko kurde jakieś placebo i nie ma to związku z hamulcami. Jutro jeszcze może coś pokombinuje, ale i tak najprawdopodobniej oddam rower do jakiegoś serwisu i niech oni się martwią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...