pmad Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam. Mam problem z praktycznie nowymi hamulcami deore m6100. Gdy próbuje je ustawić wciskam tłoczki do zacisku który ustawiam tak aby tarcza była na jego środku. Po założeniu klocków i wciśnięciu klamki okazuje się, że jeden tłoczek wysuwa się ok 2mm a drugi zostaje na miejscu (ma tylko minimalny ruch do przodu i wraca do tył po puszczeniu klamki). Efekt jest taki, że muszę przesunąć cały zacisk a wtedy tarcza jest już bardzo blisko i czasem o niego obciera. Czy ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z tym poradził domowymi sposobami? Dodam tylko, że hamulce były odpowietrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 To normalne. Jak chcesz żeby ten drugi się bardziej wysunął musisz pierwszego czymś przyblokować i wcisnąć klamkę tak z 2 razy, potem poluzować tego blokowanego, znowu 2 wciśnięcia i powinny być na równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmad Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Tak zrobiłem tylko wygląda mi na to, że teraz wraz ze zużyciem klocków nadal ten tłoczek którego wysunięcie wymusiłem będzie stał w miejscu i za jakiś czas znowu trzeba będzie ustawiać hamulce. Ciekawe że w tańszych modelach do tej pory przeze mnie używanych jak mt 200, 355 czy 410 tego problemu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Kup w sklepie motoryzacyjnym smar do tłoczków. Wysuwasz ten mniej ruchomy tłoczek, smarujesz lekko dookoła, wciskasz, wycierasz nadmiar. Potem go wysuwasz i powtarzasz. Z drugim możesz zrobić to samo. Pamiętaj żeby wytrzeć nadmiar smaru. Wkładasz szmatkę w zacisk i przeciągasz w obydwie strony. Ja w 3 czy 4 modelach Shimano miałem dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 A czy do tego nadaje się płyn hydrauliczny żeby na patyczku z wata np przetrzeć taki wysunięty tłoczek dookoła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi