stinx Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 Cześć, jak w temacie napisałem mam problem. Na początku dodam że w temacie szosy jestem świeży. Problemem jest już dwukrotnie przebita dętka od wewnętrznej strony obręczy, wydaje mi się że w tym samym miejscu. Dzieje się to po przejechaniu niecałego kilometra. Za pierwszym razem na innych za drugim na innych oponach. Obręcz to alexrims cx35, opona continental ultra sport III 700x28c, dętka contitube race 28 (700c) wide. Na obręczy nie widzę żadnych śladów ostrych fragmentów, taśma wydaje się być na swoim miejscu, nyple szprych są bardzo głęboko w obręczy wiec raczej wykluczam że to one. Jakieś pomysły/sugestie? Załączam zdjęcie sposobu przebicia oraz tego jak utopione są nyple.
MikeSkywalker Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 A jaka opaska? Bo to pewnie jej wina.
MikeSkywalker Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 Opcje są dwie, albo coś się poniewiera(ło) w kole, jakiś kawałek szkła czy coś podobnego i po jakimś dobiciu przebija. Albo dętka była zawinięta pod oponę i dlatego strzeliło. Albo opaska się jakoś podbija albo jest w nią coś wbite. Dla pewności bym wymienił na coś dobrego albo nawet klejonego np. Zefala.
stinx Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Napisano 19 Kwietnia 2021 Otwory w obręczy są miejscami ostre na rantach, może to ta opaska się właśnie przesunęła przy montażu i to by było powodem? Zamówię w takim razie w sieci.. jakieś konkretnie mam szukać (rozmiar, producenci poza zefalem)? Pytam bo może jeszcze na miejscu gdzieś dostanę u siebie takie taśmy..
MikeSkywalker Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 Schwalbe jest okej, te w sumie najczęściej zakładam, do wyboru, do koloru, weź taką żeby ładnie wypełniła obręcz.
stinx Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Napisano 19 Kwietnia 2021 Dobra, jutro założę od nowa na nowej taśmie na tyle i dam znać czy to faktycznie było to.
Galad Napisano 20 Kwietnia 2021 Napisano 20 Kwietnia 2021 Miałem ten sam problem, z opaską tego producenta. Pomogło oklejenie obręczy taśmą izolacyjną na nią wspomniana opaską i jak ręką odjął.
stinx Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Napisano 20 Kwietnia 2021 Kupiłem z continentala, super sprawa bo za 19 zł dwie sztuki naprawdę porządnych opasek! Praktycznie w ogóle się nie przesunęła w momencie zakładania opony, jutro przekładam z przodu mimo że z przednią oponą nie miałem problemu. Po zmianie na nową opaskę przejechałem testowo 2 km i żadnego problemu, prawdopodobnie faktycznie była to wina opaski.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.