wkg Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Hej ! Czytam, że preparat Pfizera chroni przed śmiercią z powodu COVID-19 w 98,9 proc. co wg was to oznacza ? Konkretnie - co jest w mianowniku, bo licznik to mniej więcej rozumiem. Ktoś to rozgryzł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Pierwszy raz słyszę o takiej ochronie, wszędzie jak coś to podają % ochrony przed zarażeniem. Jeżeli dobrze kojarzę, to wyliczają to na podstawie stosunku zarażonych w grupie zaszczepionych i kontrolnej. Wtedy jak o tym czytałem, to jakoś nie przemawiało do mnie, wydawało mi się pokrętne. Potem się już nie wgłębiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 To akurat dane z Izraela. I jakoś mi tu się nie zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Ale konkretnie co się nie zgadza ? Chodzi Ci o to że liczba po przecinku czy że podana jest duża (raczej nie realna) wartość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcusling Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Nawet nie chce mi się zastanawiać nad tymi bzdurami co ile itd. Wiem, że ten preparat jak i inne zapewnią miliardy zysków koszernym koncernom. A na zdrowie tym, którzy się tym poczęstują z pewnością nie wyjdzie. A poważnie aby się cokolwiek sensownego dowiedzieć na temat czym jest i co da a czego nie da lub jak może zaszkodzić ta czy inna szczepionka to są dwa wyjścia: 1. miliony własnych dolarów i najlepsi w tej dziedzinie naukowcy i badanie pewnie bardzo długie tych preparatów 2. przesłuchanie tych, którzy faktycznie "konstruowali" te szczepionki w stylu przesłuchania na pawiaku/ub - wyrywanie paznokci, bicie aż do złamania żeber itd. Wtedy powiedzieliby co wiedzą lub okazałoby się, że oni sami do końca nie wiedzą wielu rzeczy Jak nie 1 i 2 to na sobie można poeksperymentować lub poczekać kilka lat i obserwować innych ale i tak po kilku latach nic dalej nie będzie pewne. Bo wszelkie twierdzenia będą do zbicia. Lub będzie można wszystko stwierdzić co się tylko da. @wkg A chcesz skorzystać z tych wynalazków? Ja osobiście na samo słowo - szczepionka i wyszczepianie - strzelałbym aż do stopienia lufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 19 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Vaccine efficacy - Wikipedia I zamykam temat tak jak wszystkie inne koronawirusowe. Odsyłam na fora medyczne, google, informacje rządowe, czy co tam innego znajdziecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Jeżeli przeżywalnośc jest w zaokręgleniu 99% to śmiertelność po szczepionce jest 1% co jest absurdem, gdyż nawet w krajach najbardziej dotkniętych pandemią śmiertelnośc to 2 tys/milion a więc 0,2 %. Po prostu nie wiem jak to czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.