Skocz do zawartości

[Skuteczność szczepionki COVID-19] co dokładnie oznaczaja dane ?

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej !

Czytam, że  preparat Pfizera chroni przed śmiercią z powodu COVID-19 w 98,9 proc. co wg was to oznacza ? Konkretnie - co jest w mianowniku, bo licznik to mniej więcej rozumiem.

Ktoś to rozgryzł ?

Napisano

Pierwszy raz słyszę o takiej ochronie, wszędzie jak coś to podają % ochrony przed zarażeniem.

Jeżeli dobrze kojarzę, to wyliczają to na podstawie stosunku zarażonych w grupie zaszczepionych i kontrolnej.
Wtedy jak o tym czytałem, to jakoś nie przemawiało do mnie, wydawało mi się pokrętne. Potem się już nie wgłębiałem.

Napisano

Ale konkretnie co się nie zgadza ? Chodzi Ci o to że liczba po przecinku czy że podana jest duża (raczej nie realna) wartość ?

Napisano

Nawet nie chce mi się zastanawiać nad tymi bzdurami co ile itd. Wiem, że ten preparat jak i inne zapewnią miliardy zysków koszernym koncernom. A na zdrowie tym, którzy się tym poczęstują z pewnością nie wyjdzie.

A poważnie aby się cokolwiek sensownego dowiedzieć na temat czym jest i co da a czego nie da lub jak może zaszkodzić ta czy inna szczepionka to są dwa wyjścia:

1. miliony własnych dolarów i najlepsi w tej dziedzinie naukowcy i badanie pewnie bardzo długie tych preparatów

2. przesłuchanie tych, którzy faktycznie "konstruowali" te szczepionki w stylu przesłuchania na pawiaku/ub - wyrywanie paznokci, bicie aż do złamania żeber itd. Wtedy powiedzieliby co wiedzą lub okazałoby się, że oni sami do końca nie wiedzą wielu rzeczy

Jak nie 1 i 2 to na sobie można poeksperymentować lub poczekać kilka lat i obserwować innych ale i tak po kilku latach nic dalej nie będzie pewne. Bo wszelkie twierdzenia będą do zbicia. Lub będzie można wszystko stwierdzić co się tylko da. 

@wkg A chcesz skorzystać z tych wynalazków? Ja osobiście na samo słowo - szczepionka i wyszczepianie - strzelałbym aż do stopienia lufy. 

Napisano

Jeżeli przeżywalnośc jest w zaokręgleniu 99% to śmiertelność po szczepionce jest 1% co jest absurdem, gdyż nawet w krajach najbardziej dotkniętych pandemią śmiertelnośc to 2 tys/milion a więc 0,2 %.

Po prostu nie wiem jak to czytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...