Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Do jakiegoś czasu w Kross Evado 5 mam dziwne objawy przy kręceniu. Tak jakby chwilowe opory napędu i bardzo cichutkie jakby strzały.. Ma on przejechane z 5 tys. km , jednak zębatki z przodu i z tyłu sa jeszcze w dobrym stanie, łańcuch wydłużył się tylko o 1 mm na 10 ogniwach. Biegi zmieniają sie bez żadnych problemów z przodu i z tyłu. Wymieniłem właśnie suport, trochę pomogło. Rozbierałem, myłem w benzynie i dokładnie skręcałem pedały. łańcuch szejkowałem, zębatki kasety i korb myłem w benzynie. Łańcuch prawidłowo nasmarowany. Ale to nie było to. Opory występują raczej przy siłowym pedałowaniu. A może to zbyt długi łańcuch? Albo tylna przerzutka? Ma już 31 tys. km i były tylko wymieniane kółka zębate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Sprawdź co tam się w piaście dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Piasta niedawno wymieniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Piasta lub hamulec. Obstawiam to pierwsze. Kręciłeś kołem bez łańcucha? Nie słychać jakiegoś szurania czy czegoś podobnego w jednym miejscu? Przerzutkę i łańcuch bym odrzucił, raczej nie takie objawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Piasta ma ok. 2 tys. km przebiegu. To Shimano FH-M525. Czyli juz do rozebrania i obejrzenia? Sprawdzę to szuranie. Natomiast hamulce działają idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Miałem te piasty, były bardzo dobre, ale sprawdzić warto. Z hamulcem miałem na myśli to, że jak zaczynasz mocniej pedałować, to tarcza obciera o klocki. No ale do tego potrzebny jest luz na piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Rozebrałem piaste i bebęnek. Były w bardzo dobrym stanie, ale...brakowało 1 dużej kulki Pewnie Ktoś zapomniał włozyć w fabryce. Wymyłem w benzynie, nasmarowałem, zlozyłem i jest to samo . Co to jeszcze może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 A jesteś pewny że nie wpadła do środka? Jeżeli nie, to jesteś kolejną osobą której brakowało kulki. No ale jakie to jest uczucie? Że nagle coś blokuje pedały, czy że jest bardzo ciężko? Słaby opis dosyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2021 Kulka nie wpadla na pewno. Uzupełniłem z zapasów. Uczucie jest takie, jak by np. piasek sie dostał do łancucha na parę sekund. Opór jest bardzo mały. Kiedyś dawno miałem podobne objawy i przyczyna był łańcuch - jedno z ogniw cięzko sie zginało. Ale ten oglądałem dokładnie przez lupę, wszystkie piny ogniw sa na swoich miejscach, przy zginaniu ogniw nie ma oporów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Przejechałem sie wczoraj na drugim rowerze z nowym napędem (przejechane kilkaset km). Te same pedały co w trekkingu. I żadnych niesprawności nie było. Wiec może to napęd pomimo, ze zęby na oko wyglądaja na mało zużyte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 To jest czysta mechanika a nie żywy byt, żeby miał swoje humory. Swoją drogą łańcuch po 5kkm raczej do wywalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Ekhm, no a czego się spodziewałeś? Że wsiądziesz na inny rower i będziesz miał identyczny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Znaczy przelozylem pedaly do trakkinga aby sprawdzić, czy to one są przyczyną 1 godzinę temu, Mihau_ napisał: . Swoją drogą łańcuch po 5kkm raczej do wywalenia To co? Kupić nowy i wypróbować? Czytałem, że niektórzy jeżdżą na 2-3 łańcuchy wydłuzajac tym żywotność kaset Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Nowy i tak musisz kupic bo po takim przebiegu obecny nadaje się na śmietnik Piszesz, że wyciągnął się "tylko" 1 mm na 10 ogniwach (już pomijam dokładność pomiaru). Aż sobie poszedłem sprawdzić jak wyglądają takie, które ja już wyrzuciłem, bo uznałem za zużyte, 6-7 mm ale na całości, 114 ogniw. Jeździ się na 2-3-4 łańcuchy ale rotujesz nimi co 500-1000 kilometrów. Jak na obecnym przejechałeś już 5k to nie ma to sensu. Wymieniać łańcuchy po zużyciu aż zajedziesz naped. Kiedy wymienisz cały możesz sobie jeździć na kilka łańcuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 OK. Zrobie jeszcze zdjęcia zębatek z przodu i z tyłu i zapodam do Waszej fachowej oceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Łańcuch kupiony i przetestowany na odcinku 5 km. Niestety przeskakuje na niektórych trybach - głownie 6 i 7 - zależy to od regulacji naprężenia linki przerzutki tylnej. Poza tym pomimo, ze śruba regulacji L jest wkręcona odpowiednio yo łańcuch 2 razy wpadł między największą zębatkę a szprychy, na szczęście od razu zahamowałem i przerzutce ani hakowi nic się nie stało. Na niektórych zębach kasety są charakterystyczne zadziory. Moze je spiłować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Te zadziory na kasecie określiłeś jako "dobry stan" w pierwszym poście? Możesz piłować, nie zaszkodzi, koronki są zużyte, jak nie zadziała to nowa kaseta Cytat Poza tym pomimo, ze śruba regulacji L jest wkręcona odpowiednio yo łańcuch 2 razy wpadł między największą zębatkę a szprychy No to chyba nie jest "wkręcona odpowiednio" skoro nie działa jak powinna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 A korba? Może zalożyć z powrotem stary łańcuch i zajeździć napęd? bo nowego chyba szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 12 godzin temu, Mihau_ napisał: Te zadziory na kasecie określiłeś jako "dobry stan" w pierwszym poście? @Mihau_ ale oceń proszę stan zębatek korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Widać, że nowa nie jest ale jeszcze trochę pojeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Spiłowałem zadziory kasety pilnikiem i wygładziłem. Założyłem stary łańcuch i przetestuję. Przy okazji zmierzyłem go w domu dokładnie - na 10 ogniwach długość wynosi 257 mm. Myslałem też o szlifowaniu kasety (pogłebienie zebów). Ale nie będe w tym celu kupował mini szlifierki. Moze dałoby podpasowac jakieś kamienie szlifierskie do wiertarki? No i rozbieranie i łaczenie kasety. Rozumiem, że trzeba by roznitować wiertłem a potem połączyć śrubami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Takie 'przycinanie' się napędu podczas pedałowania to często kwestia skręcenia odpowiedniego konusów w piaście. Jak ściągniesz koło, chwycisz za oś (to co wchodzi w haki) i zakręcisz kołem to czujesz szuranie, chrobotanie? Jeśli tak to należy to rozebrać napakować smaru i skręcać/kontrować tak długo aż nic nie poczujesz i będzie chodzić jak w masełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Niedawno serwisowałem piaste, to nie jest przyczyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 OK, nie będę kombinował. Poszukałem w necie kaset i korb, da się znaleźć w przyzwoitych cenach. Zastanawiam się tylko, czy koniecznie musi być korba dedykowana do napedu 3x9, skoro dedykowanych do napędów 7-8 rzędowych jest znacznie wiekszy wybór Jak kogoś interesuje to mośna kupić kamienie szlifierskie do wiertarki (na Allegro ok. 10 zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 O! jak miło, że Pan Długosz kradnie z mojego kanału... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.