bartek_86 Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem Rockridera xc500 natomiast nurtuje mnie temat hamulców które są w nim zamontowane tj. SRAM Level T Mam wrażenie, że one są po prostu słabe (nigdy wcześniej nie posiadałem roweru z hamulcami hydraulicznymi) ale porównując je do roweru na którym jeździłem ostatnie sezony w którym były v-brake jakieś shimano to aby hamować na tych tarczach trzeba używać dużo siły aby sprawnie się zatrzymywać. W poprzednim rowerze na v-brake wystarczyło lekko przenieść ciężar ciała do przodu i już mogłem hamując przednim hamulcem stawać na przednie koło, w tych sram-ach to jest prawie niemożliwe a w każdym bądź razie trzeba dużej siły na manetkę wywierać... Czy to normalne że mam takie odczucia iż v-brake mogły sprawniej hamować? Manetka się nie popsuje przy tak mocnym jej ściskaniu? Może jakaś wymiana klocków? Może to wina mojej wagi około 92kg? A może muszą się dotrzeć? zrobiłem dopiero około 10km Według wujka google nie są to najlepsze heble.. ;/ Co byście polecali? kombinować z okładzinami czy nie bawić się w półśrodki i zacząć odkładać na inne zdecydowanie lepsze heble, czytałem, że SLX-y są świetne a i deorki dobre, natomiast chciałbym aby to była znaczna różnica bo tak jak mówię jak dla mnie to słabe są te sram-y ;/ Pozdrawiam. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Nie dotarte zdecydowanie, a próby mocnego hamowania na niedotartych dodatkowo im nie służą. Zrób ze 100 km i dopiero przemyśl czy Ci one wystarczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Po pierwsze witam kolegę z okolicy Po drugie na pewno najpierw dotarcie, ewentualnie zmiana klocków. Ja ważę około 80 kg i jest dobrze hamując levelami. Ponadto pamiętaj, że tarcze mają modulację, która praktycznie w v-kach nie istnieje - hamują 0-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_86 Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Ok w sumie to racja dam im trochę czasu, niech tylko ta pogoda się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_86 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Witam ponownie, heble zdecydowanie sie poprawiły Na chwilę obecną nie mam zamiaru nic przy nich robić, ale mam pytanie na przyszłość czy dobrze rozumiem, gdybym chciał zmienić kiedyś tarcze na większe to czy przekladka przedniej tarczy 180mm wraz z adapterem na tył i dokupienie tarczy 200mm + 40mm adapter na przód będzie bez problemowo pasowało? Np taka tarcza i adapter +40mm https://allegro.pl/oferta/sram-g2-cleansweep-200mm-6sr-tarcza-hamulcowa-9914399183 https://allegro.pl/oferta/adapter-avid-sram-pm-pm-200mm-postmount-40mm-nowy-1058650058 No i pytanie co daje lepszy efekt, zmiana tarcz na większe czy zmiana klocków? Oczywiście gdybym w przyszłości chcial coś ulepszać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Zestaw który podałeś będzie ok. Lepszy efekt dadzą klocki, zmiana tarcz na większe spowoduje minimalny wzrost siły i polepszy prace przy dłuższym hamowaniu - mniejsze problemy z przegrzewaniem tarcz, ale to temat w większości przypadków pomijalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 No i nie każdy amortyzator i nie każda rama przyjmuje większe tarcze. Większa tarcza to większa dźwignia i tym samym obciążenie konstrukcji. Trzymałbym się zaleceń producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_86 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Ok podziękował pięknie:) A podpowiedzcie jak bym kiedyś chciał zmienić klocki to na jakie? Po obejrzeniu Szajbajka ceramiczne były by najlepsze do moich skromnych potrzeb I czy polecacie jego klocki czy są jeszcze firmy które robią lepsze? pytam bo cena 2 kpl klocków to śmiesznie mały koszt a jak efekt ma być lepszy to czemu nie: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Przemyśl zakup klocków od niego. Mają fatalne opinie u moich dwóch znajomych. Kup sprawdzone klocki, a nie brandowane niewiadomo co z Azji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_86 Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Dlatego też pytam o wasze opinie bo nie mam w tym temacie doświadczenia, a jakie firmy polecasz/polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi