gutoslaw1996 Napisano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Witam. Co powiecie na temat tego gravelu? Sprawi się na ulicach i na szrocie ? Interesują mnie również trasy na długie kilometry Romiar L przy rozmiarze 178 da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Geometria dość specyficzna ale ogólnie może być Przy tym wzroście raczej S, w porywach do M Sam wziąłbym z tego M a mam 185 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 A ten rower będzie jeszcze dostępny w sprzedaży w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Geometria jest świetna, bo wygodna. Przy tym wzroście to M, S to ja mam przy 170 i to wcale za duże nie jest. 12 godzin temu, gutoslaw1996 napisał: na szrocie Na szrocie się nie sprawdzi, bo to amelinium, a stal jest więcej warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Siedzenie na rowerze jak na krześle nie oznacza "świetnej" geometrii. W ogóle nie mam pojęcia jak można pisać, że jedna geo jest "dobra a inna zła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 A gdzie tu masz krzesło? Nie myl pojęć, to nie rower miejski. Nadal trzeba się mocno pochylać żeby na baranku jechać, a zaletą Silexa jest właśnie to, że ma główkę wyżej niż inne. Teoretycznie inne mogą być szybsze na prostej z powodów aero, choć to nie jest szosa, żeby to był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Cytat A gdzie tu masz krzesło? Jaja sobie robisz? Mając 170 wzrostu jeździsz z główką 180 i uważasz, że masz mocno pochyloną pozycję? Pomijam, że rozmiar prawdopodobnie za duży ale mniejsza Chyba tylko jeden gravel na rynku ma bardziej podniesioną pozycję niż silex, marin fc ale to już karykaturalnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Oczywiście, że mam mocno pochyloną pozycję, a jaką mam mieć gdy dolny chwyt jest poniżej siodła? W innych rowerach jest jeszcze gorzej, a ja już jestem za stary żeby się tak pochylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Czyli siedzisz jak na krześle, dvpa niżej niż kierownica. Nic to nie ma wspólnego z pochyloną pozycją. To, że dla ciebie jest mocno pochylona nie znaczy, że jest taka względem "standardow", dla niektórych golf 1.9tdi to szybki samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Jakbym chciał "standardu" to bym dawno temu szosę kupił. A tu tyłek jest mniej więcej równo i to jest właśnie największa zaleta tego roweru. Przyjmij do wiadomości, że na dzień dzisiejszy każdy rower z barankiem daje pochyloną pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) A od kiedy pozycja na szosie i gravelu się jakoś znacząco różni? Kupiłeś za duży rower o dziwnej geometrii, na którym siedzisz wyprostowany i tyle. Nie wiem czy zrobiłeś to świadomie czy przypadkowo ale nie doradzaj innym według swoich doświadczeń, które niewiele mają wspólnego z powszechnie przyjętymi zasadami. To, że masz tyłek na wysokości kierownicy dla ciebie może i jest zaletą ale dla większości osób szukających gravela wadą. Jeśli ktoś ma zamiar jeździć na takich ustawieniach to w ogóle kupno roweru tego typu mija się z celem. Przepłacanie za modę, równie dobrze będzie na połowę tanszym crossie Merida silex jest rowerem z BARDZO WYPROSTOWANA POZYCJĄ i wynika to z jego geometrii, twardych danych wyrażonych w centymetrach zawartych w danych od producenta. Można sobie to trochę regulować zarówno doborem rozmiaru jak komponentów ale wymiarów ramy nie przeskoczysz a rodzaj zastosowanej kierownicy nie jest wyznacznikiem pozycji na rowerze. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Dlaczego geometria roweru szosowego miał by być podobna do gravela? To zupełnie inne rowery, bardziej wyprostowana pozycja w gravelu jest lepsza. Mocno pochylona jest nie wygodna w jeździe w terenie. Na bardziej wyprostowanej pozycji tak mocno się nie meczysz na długich dystansach i łatwiej się jeździ w codziennym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 W którym miejscu geometria typowej szosy różni się od geometri typowego gravela? Przede wszystkim w kącie główki i długości tylnego trójkąta. Jak te wartości wpływają na pozycję na rowerze? W ogóle nie wpływają. A reszta twojej wypowiedzi to już indywidualne preferencje a nie prawdy objawione. Pozwolę sobie przypomnieć, że sporo jest rowerów szosowych i graveli zbudowanych na tych samych ramach. Patrz chociażby durne tribany czy superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Realia są takie, że gravel dla każdego znaczy trochę coś innego. Dla producentów też, bo niektórzy to się ograniczają do zamontowania szerszych opon do szosy. Dla mnie to rower względnie terenowy z barankiem ale z możliwością szybszej jazdy asfaltem niż na MTB, a Silex to pewien wzór jak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Silex to skrajność a nie wzór, skrajnością z drugiej strony jest np. geometria rondo ruut. Do tego masa wszystkiego co jest pośrodku. Każdy ma inne preferencje co do gravela i w innych warunkach ma zamiar go użytkować. Nie można pisać, że bardziej wyprostowana jest lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Ale też nie można pisać, że jest gorsza. Wszystko jest kwestią potrzeb i warunków w jakich się jeździ. Dla mnie Rondo robi sprzęt bez sensu ale on jest po prostu na inny teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Ale ja nie napisałem, że jest gorsza. Ty za to napisałeś, że lepsza i stawiasz ją jako wzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Bo dla mnie i w moim terenie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 @gutoslaw1996 jak widzisz Silex to dosyć specyficzny gravel. Możesz dokładniej opisać jak zamierzasz go używać? Napisz jeszcze jaki masz przekrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutoslaw1996 Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 @SpinOff przekrok 86cm. wdała się tutaj ostra dyskusja, szczerze nie interesują mnie opinie innych na temat krzesla , komfortu. interesuje mnie głównie model , rozmiar na mój wzrost. Zamierzam go używać na co dzień jazda do pracy, w wolne dni trasy ok.50-100km +/- na sam początek , asfalt, ścieżki rowerowe, chodnik , las. Głównie mnie interesuje czy na rozmiar ramy L dam radę jeździć na moim rozmiarze 178 tak abym czuł komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Masz 178 i dość długie nogi... no to tułów masz krotki, efektywna długość poziomej rury dla rozmiaru L to ... 60 nic Ci to nie podpowiada? Różne rzeczy możesz na tym poczuć... żadna to nie komfort. Zresztą już to padło... Twój rozmiar to S. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 A ja jeszcze raz napiszę, bo w przeciwieństwie do innych mam Silexa w rozmiarze S. Mając 170cm jestem na skraju rozmiaru S i M. Dla Ciebie powinien być M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Dla samego wzrostu to pewnie można przymierzać M'kę i pewnie nie będzie to jakiś strasznie przestrzelony rozmiar. Ale kolega ma przekrok (ludzie źle mierzący zazwyczaj podają za mały) który miewają najczęściej ludzie po 185cm... A to najprawdopodobniej oznacza że długoś tułowia masz zbliżoną do autora pytania. To niestety ta część ciała która zawiesza się nad rurą poziomą... i głównie ona decyduje o rozmiarze ramy nie sam wzrost. Skrócić mostkiem to się tego roweru nie da, bo i tak dostajesz w komplecie - 80mm! To się tak zastanów, już pomijam absurdalne przy tych proporcjach L o które pyta autor, jesteś pewien że brałbyś M'kę? Ja bym wolał na miejscu kolegi najpierw rozpatrywać S,kę i ewentualną wymianę mostka. Swoją drogą siedziałem na silexie 400 w rozmiarze M ze zmienionym mostkiem na 100mm (rower kolegi 183cm) wpasowany idealnie rozmiarem (bo geometria "lordowska" jak wspomniał @Mihau_) - mam 11cm więcej niż Ty, przekrok 83 i zasięg rąk 193cm... za cholerę nie jestem na żadnym pograniczu M i L, kolega 183cm też nie. Takie tam dywagacje, które niewiele wniosą, bo autor pyta o L-ke bo pewnie gdzieś taki może kupić - a to rozmiar grubo niedopasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 15 godzin temu, gutoslaw1996 napisał: Głównie mnie interesuje czy na rozmiar ramy L dam radę jeździć na moim rozmiarze 178 tak abym czuł komfort L będzie za duży. Na stronie Meridy jest kalkulator, który może być punktem wyjścia do dobrania odpowiedniego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Podepnę się pod temat, czy ktoś może wie jakie maksymalne obciążenie dopuszcza merida w silex 400 ? Nie mogę się doszukać takiej informacji na ich stronie a chciałbym wiedzieć ile bagażu można na niego zapakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi